Systemet med to hydrauliske endestopper kommer til ettermarkedet

Nå for tiden blir aktive fjæringssystemer til realitet i personbiler, og semi-aktive løsninger brukes i så mange segmenter som aldri før. Derfor har KYB og Citroën slått sammen krefter og kommet med en ny fjæringsløsning basert på passive støtdempere, som er i stand til å oppnå en like høy ytelse som semi-aktive systemer, men er betydelig mer kostnadseffektiv. Løsningen har blitt utviklet for og tatt i bruk som originalutstyr i Citroën C5 Aircross som først ble presentert i 2017. Bilen var nominert til Årets bil 2019 og vant 2019 CarWow Comfort-prisen. Som følge av denne vellykkede produktutviklingen har KYB blitt tildelt Supplier Excellence-pris av PSA.

Inntil nå har denne teknologien blitt kun brukt i nyproduserte biler, men fra 2022 vil den bli tilgjengelig som ettermarkedsdeler fra KYB Europe – med delkoder 3348095 og 3448033. KYB er det eneste selskapet som leverer slike reservedeler til ettermarkedet. For øyeblikket kjører det over 150 tusen C5 Aircross biler på europeiske veier, utstyrt med to hydrauliske endestopper.

Med denne teknologien er det mulig å dele opp den totale støtdempervandringen i tre forskjellige seksjoner, hver med ulike egenskaper. Den første seksjonen tilsvarer stempelets posisjon omtrent i midten av vandringen. Her er det den konvensjonelle ventilen i stempelet og basisventilen som gir dempekraft. Den andre og tredje seksjonen tilsvarer posisjonene nær enden av bakstøt- og kompresjonsvandringen; her er det de hydrauliske kompresjons- og bakstøtstoppene som gir ekstra energiabsorpsjon.

Takket være dette kan hovedventilene på støtdemperen fokusere på komfort, mens de to hydrauliske endestoppene tar seg av mer utfordrende forhold, noe som forbedrer både komforten og kjøreegenskapene. For å effektivt oppnå en slik ytelse, må både bakstøt- og kompresjonsstoppene være i stand til å absorbere tilstrekkelig energi og ha en svært fleksibel reaksjon. Denne patentbeskyttede teknologien gir en makeløs komfort samt det som PSA kaller for en “flyvende teppe”-effekt, dvs. et inntrykk av at bilen flyr over ujevnheter og hull i veien.

– At denne teknologien blir gjort tilgjengelig til ettermarkedet er et spennende tillegg til vårt nåværende produktutvalg. Med den vil bilistene kunne fortsette å nyte av en prisvinnende komfort disse støtdemperne gir. Dette er enda et eksempel på hvordan KYB er pioner i forskning og utvikling vedrørende OE-fjæringssystemer, sier Jordan Day, KYB Europe Marketing Manager med ansvar for ettermarked.