Søkelyset på opphengsmonteringssett

På samme måte som en støtdemper, skyves et monteringssett for fjæring rundt tusen ganger i løpet av hver kilometer – i løpet av 80 000 kilometer betyr det at denne lille, men viktige komponenten har flyttet seg opp til 75 millioner ganger. Tenk deg hvordan den mengden arbeid vil forringe gummikomponentene i monteringssettet.

Slitte fester har en betydelig negativ effekt på kjørekontroll og sikkerhet. Festeslitasje avhenger av kjøretype, kjøreegenskaper og det enkelte kjøretøyet, men en god retningslinje er at dersom stiverne er utslitt, vil festene sannsynligvis også bli utslitte. Derfor bør opphengsmonteringssett skiftes ut hver gang stiverne skiftes.

Monteringssett gir en gummipute mellom chassis og fjæring, og bidrar til å redusere belastningen på fjæringen ved å absorbere vibrasjoner. Det er også et lager i frontmonteringssett som gjør at rattet kan dreie fjæringssøylen og hjulene. Den returnerer rattet jevnt tilbake til sin naturlige rette posisjon hvis den slippes. Opphengsmonteringssett kan påvirke vinkelen på hvordan støtdemperen sitter – hvis gummien er slitt, kan det forårsake ekstra belastning på den og dens omkringliggende komponenter. Slitte lagre skaper også bankelyder, noe som merkes enda mer i hybrid- og elektriske kjøretøy på grunn av stillheten i motoren.

Hvordan diagnostisere slitte monteringssett

Testkjøring av kjøretøy (spesielt de som er over 80 000 km) er en sentral del av diagnostisering av fjæringsproblemer, inkludert monteringssett, og hjelper til med å forklare problemene for bilisten. Finn en kortslutning i nærheten av verkstedet ditt som består av følgende tester:

• Humpete veidekke/fartshumper (føler for hard kjøretur)
• Lytt etter lyder, kjenn etter rattvibrasjoner og eventuelle ujevnheter med styringen
• Vri på rattet og slipp hendene – går den tilbake til sin naturlige rette posisjon?
• Velg en rute ved verkstedet som er stille, og en du kan bruke gjentatte ganger
• Sikt på en 3-minutters, 1,5 kilometer lang rute som inkluderer en fartsdump, et sted hvor du kan bremse og akselerere raskt, og svinge trygt. Hastigheten din trenger ikke å være over 50 km/t

Når du returnerer til verkstedet, eliminer alle andre faktorer, for eksempel overdreven bevegelse i de andre fjæringskomponentene, som kuleleddene og foringene.

Visuelle inspeksjonstips

Knust / sprukket metall – gummiskjøt: dette kan ha vært forårsaket av aggressiv kjøring eller veiforhold som hull og ujevnt underlag. Det kan føre til at overdreven vibrasjoner overføres til kjøretøyets styresystem og fører, reduserer komforten og øker tretthet; endrede dempningsparametre for fjæringen; akselerert slitasje på fjæringen og samvirkende komponenter.

Beslaglagt lager: dette kan ha vært forårsaket av feil installasjon hvis hele vekten av kjøretøyet ikke ble brukt når mutrene ble strammet til det nødvendige dreiemomentet. Det kan føre til overdreven vibrasjoner overført til kjøretøyets styresystem og fører, økt kraft vil være nødvendig for å bevege rattet, rattet vil ikke gå tilbake til rett posisjon når rattet slippes, og det vil komme støy fra suspensjonen.

Deformasjon / avspenning av toppmonteringsstøttelager: dette kan ha vært forårsaket av overdreven aksellast, eller aggressiv kjøring eller veiforhold som jettegryter og ujevnt underlag. Det kan resultere i overdreven vibrasjoner overført til kjøretøyets styresystem og sjåfør, endrede dempningsparametre for fjæringen og støy fra fjæringen.

Salgstips

Når du har testet en bil med slitte monteringssett, og har fullført utskiftingen, test den på nytt! Du vil umiddelbart se og føle en enorm forskjell. Dette vil gi deg mer selvtillit når du selger en suspensjonsjobb neste gang.

KYB tilbyr et komplett utvalg komplette monteringssett med delenummerprefikset SM – dette betyr at monteringen, lageret og alle muttere, skruer og andre medfølgende elementer er inkludert.

Vær forsiktig når du sammenligner prisen på et monteringssett fra forskjellige selskaper, mange av dem vil ikke tilby hele settet, noe som vil påvirke prisen på enheten.