Nyttige monteringstips fra KYB Europe

KYB Europe deler noen nyttige tips til montering av støtdempere, spiralfjær eller monteringssett for oppheng.

Håndtering av stempelstangen
En av de vanligste årsakene til at en tetning på en støtdemper svikter og forårsaker en lekkasje, er en skade på stempelstangen som oppstår under monteringen. Verktøy bør aldri legges direkte oppå stempelstangen. Disse kan enkelt skade det glattpolerte skaftet, noe som igjen kan føre til skade på tetningen. Like over hvor gjengen starter, nær toppen av skaftet, er det avsatt et lite område der verktøyet kan plasseres trygt.

Bruk medfølgende muttere
Dersom en KYB støtdemper leveres med gjenget mutter, må denne brukes ved montering. Gamle muttere må da ikke benyttes. Dersom KYB ikke leverer med en mutter, bør den originale mutteren brukes. Ovennevnte gjelder også for skiver og avstandsstykker.

Bytte av patroner
Det må ikke fylles på vann eller annen væske inn i sylinderen mens nye KYB patron installeres. Du må forsikre deg at sylinderen er helt tom. KYB patroner er designet for bruk uten behov for ytterligere væske.

Markere deler av monteringsettet for «clocking» for oppheng
Når sylinderen demonteres anbefales det at alle deler markeres. Dette for å sikre korrekt plassering og riktig rekkefølge av alle gjenbrukte deler når objektet skal monteres sammen igjen. Dette kalles for «clocking». Vær særlig oppmerksom på riktig plassering av øverste spolen mot den øverste monteringsplaten, for å sikre at monteringen er korrekt og nøyaktig.

Støtdemperens lengde
Noen ganger kan en ny støtdemper virke noe forskjellig i lengden fra den som er tatt av bilen. Som oftest er grunnen til det bruken av innvendig returfjær i KYB produktet, samt mangel på støtstopper i kjøretøyet slik det er levert originalt fra produsenten. I noen tilfeller fjernes den på nyere bilmodeller – dette for å redusere kostnader. På noen bruksområder er det nødvendig å heve akselen eller fjæringen noe for å feste monteringssettet. Dette er også vanlig på mange OE-komponenter (originale deler). Forutsatt at delen er valgt fra KYB-katalogen ved hjelp av de nøyaktige kjøretøyspesifikasjonene, er delen trygg å montere.

Korrekt dreiemoment
Ikke bruk en luft- eller elektrisk slagnøkkel for å stramme den øvre monteringsmutteren på stempelstangen. Dette kan gjøre dreiemomentet høyere enn anbefalt og forårsake skade. Hold stempelstangen med en skiftenøkkel eller spesialverktøy (ikke skrustikker eller tang) ved den enden du jobber med, og bruk en momentnøkkel i henhold til produsentens spesifikasjoner. Spesifikasjoner finner du i KYB Suspension Solutions-appen. Den siste tilstrammingen bør fullføres når kjøretøyet er komplett og fulle vekt oppnådd.

Bytte ut parvis
For å sikre at kjøretøyet fungerer som det skal og er trygt, anbefaler KYB å erstatte begge støtdempere på samme aksel samtidig. Når dempestyrken er betydelig forskjellig fra venstre til høyre, vil variasjoner i karosseri- og hjulbevegelser kunne forårsake styringsproblemer ved kjøring.

Forberedelse
Noen ganger kan en ny støtdemper virke defekt, men det er kun behov for noen forberedelser. Vanligvis transporteres og oppbevares støtdempere I horisontal stilling. Dette kan forårsake at det dannes små luftlommer som kan påvirke dempekraften. For å fjerne luften bør stempelstangen dras ut og inn tre til fire ganger.

Hjulstilling
Avhengig av kjøretøyets design, kan det bli nødvendig med justering av hjulstillingen etter utskiftning av en sylinder. Alle sylindere påvirker hjulstillingen på en eller annen måte. Derfor er det best å sjekke kjøretøyets spesifikasjoner og servicehåndbok.