KYB deler råd for kjøring om vinteren

Kjøreforhold om vinteren byr på mange utfordringer for en bil. Ekstreme temperaturer, økende antall hull i veien, salt eller grus som brukes på veibaner i mange land – alt dette skaper en ekstra belastning på fjæringskomponenter.

Hovedformålet med støtdempere er å holde bildekkene i fast kontakt med veibanen, slik at man trygt kan styre og bremse. Støtdempere samarbeider med dekk og bremser som et team. Hvis noen av teammedlemmene er slitt, kan dette medføre alvorlige konsekvenser for sikkerheten. Regn, is og snø har allerede en negativ påvirkning på bremselengder, til og med uten tilleggsfare fra nedslitte komponenter. Derfor er det særlig viktig at i vintermånedene virker alt som det skal.

KYB deler noen grunnleggende råd for å hjelpe deg med kjøring om vinteren:

Rengjør kjøretøyet ditt for alt snø og is:
Påse at alt is eller snø blir fjernet fra vinduer og fjernlys. Det er også viktig å fjerne snøen fra kjøretøyets tak, fordi den kan gli nedover vindusruten når du kjører og forverre sikten.

Øk stopplengder:
Ved glatte kjøreforhold bør du øke avstanden mellom deg og bilen foran deg til 8–10 sekunder, slik at du har nok tid til å bremse trygt hvis nødvendig.

Øk farten, brems og manøvrer varsomt:
Gi deg god tid, slik at du kan øke farten, bremse og manøvrere forsiktig. Begynner bilen din å skli, sving i denne retningen og ikke brems.

Kontroller bildekkene:
Påse at dekkmønsteret er dypt nok og at dekkene er riktig oppumpet. Kontroller om reservehjulet/reparasjonssettet er i god stand.

Kjør i gang på høyere gir:
Dette vil gi kjøretøyet ditt et bedre veigrep og sikre hjulene mot å spinne når du prøver å kjøre i gang.

Kontroller væskenivåer oftere:
Fordi motoren arbeider hardere, er det mer sannsynlig at bilen din blir fortere tom for væsker. Etterfyll bilvæskene før enhver lang kjøretur.

Kjøring på bakker:
Hold stor avstand mellom biler for å opprettholde jevn kjørehastighet og unngå bremsing eller girskifter. Bruk et lavt gir i nedoverbakke.

Pakk det viktigste:
Ha med deg et avisingsmiddel, et pledd, et par vinterklær og en lommelykt for nødstilfeller.

De fleste biler er utstyrt med moderne elektroniske stabilitetskontrollsystemer (ESC) som hjelper kjøretøyet og føreren med å unngå farlig overstyring ved vinterforhold. ESC kan oppdage når bilen svinger for mye eller mister veigrepet, og raskt aktivere individuelle hjulbremser for å unngå risiko for at bilen sklir ukontrollert. Det er likevel viktig å huske at selv om de fleste moderne kjøretøyene er utstyrt med slike sikkerhetssystemer som ESC, er alle disse systemene avhengige av god teknisk tilstand av alle komponenter. ESC ble prosjektert og justert når bilens støtdempere var nye. Av den grunn vil mangel på riktig vedlikehold av støtdemperne påvirke enhver beregning utført av kjøretøyets ESC, slik at bilen ikke reagerer og oppfører seg slik som forventet. Derfor er det mulig at ESC ikke iverksetter nok forebyggende tiltak for å holde bilen under kontroll. KYB anbefaler å skifte ut støtdempere, skruefjærer og monteringssett etter 50 000 mil eller 80 000 kilometer.

Når vinteren er over, er fjæringskomponentene fortsatt utsatt for skader – dette gjelder særlig for skruefjærene. Steinsprut fra løse veidekker kan eventuelt føre til at beskyttelsesbelegget flasser ned til bart metall. Da er fjæren utsatt for brudd, særlig i løpet av og etter vintermånedene, da den var påvirket av regn, is og korrosjonsfremkallende veisalt. Fjærbrudd under kjøring kan være ekstremt farlig: hvis skruefjæren løsner fra fjærsetet, kan den til og med medføre skade på dekket. KYB anbefaler at verkstedspersonell, etter at vinteren er over, kontrollerer fjærene for den type skade i ethvert kjøretøy som leveres til verkstedet.