Fjæringstest for Smart

Et tema som ofte diskuteres blant spesialister for fjæring, er om støtdempere bør byttes ut hvis de ikke har synlige skader eller lekkasjer. For å verifisere dette i praksis, har Matteo Turolla, Technical & Operational Marketing Support Manager i KYB Italia, besøkt et verksted i Verona, i Nord-Italia.

Hver dag følger oss biler på turer, på både korte og lange avstander. Vi vrir om nøkkelen, motoren starter og kilometer etter kilometer kjenner vi mer og mer mulighetene av kjøretøyet vårt. Hele tiden og ubevisst tilpasser vi kjørestilen vår til virkningsmåten av fjæringssystemets komponenter, og deres parametere endres sammen med den progressive slitasjen i dem. Utskifting av enkelte fjæringskomponenter er imidlertid ikke ofte inkludert under vanlige inspeksjoner og reparasjoner.
Tester har vist at en original støtdemper ikke lenger fungerer i samsvar med parameterne og retningslinjene fra bilprodusenten selv etter 80 000 kilometer. Ved denne kilometerstanden strømmer hydraulikkolje gjennom ventiler montert inne i støtdemperen, omtrent 75 millioner ganger, og det fører til en gradvis slitasje og begrenser deres riktige virkning. De kan ikke helt kontrollere oljestrømmen slik de gjorde da de var nye. Dette påvirker arbeidsparameterne negativt og reduserer støtdemperens dempningseffektivitet.

Støtdempernes rolle er å holde hjul i konstant kontakt med veibanen. Selv dekk med de høyeste parameterne garanterer ikke kontroll under fartsøkning, riktig bremselengde eller stabilitet i svinger hvis de ikke samarbeider med støtdempere som virker riktig.

Biler
I Verona har Matteo møtt Federico og Susanna, eiere av to identiske kjøretøy, men med helt forskjellige krav til bruk og kjørestil. Susanna jobber som kontorist og hver dag kjører hun 700cc Smart Fortwo med kilometerstand på 100 000 km, så hun var sikker på at bilen hennes fortsatt er i perfekt stand. Federico eier et verksted og pendler til jobben i sin 700cc Smart Fortwo som allerede har oppnådd 180 000 km. Han vet at bilen ikke fungerer på den samme måten da den var ny, men han mener at støtdemperne fortsatt har mye å tilby fordi bilen kjøres veldig bra.

Test
Den første testen var å bytte med bilen og kjøre den med tanke på den store forskjellen i kilometerstanden. Etterpå ble støtdempere, skruefjærer, beskyttelsessett og øvre monteringssett skiftet ut i bilen med den høyere kilometerstanden. Rett etter dette testet de bilen på nytt for å kunne merke forskjellen i å kjøre bilen med kilometerstanden på 180 000 km og utstyrt med nye KYB-støtdempere. Til slutt ble fjæringskomponenter også byttet ut i den andre Smart, og begge deltakere hadde prøvetur.

Testresultater for bilen med kilometerstand på 180 000 km
Susanna: Da jeg testet Federicos bil, tenkte jeg umiddelbart at den ikke kan være identisk med bilen min. Da jeg kjørte på hull og slaghull, hadde jeg en følelse av at det mangler bare litt og bilen kjører ut av veien. Da jeg kjørte igjen med de nye KYB-støtdemperne, fant jeg ut at bilen oppførte seg på den samme måten som bilen min, men jeg kjente at den var mer stabil og fjæringen fungerer mye roligere enn i bilen min.
Federico: Jeg var så vant til denne bilen at jeg ikke var bevisst det hvor mye den tapte i kjøresikkerheten. Ved bremsing, spesielt i svinger, assosierer jeg alltid mangelen på stabilitet med en veldig kort akselavstand. Nå vet jeg at jeg tok feil! Det er en helt annen kjøring nå. Jeg forestiller meg hvor mye mer forutsigbar bilen vil være på våte veier. Med en gang la jeg også merke til at inngrep fra ESP er mye sjeldnere og definitivt mindre sterkt på ujevnheter og brostein.

Testresultater for bilen med kilometerstand på 100 000 km
Susanna: Jeg forventet det virkelig ikke. Bilen kjøres utmerket! Ikke at det var dårlig før, men daglig kjøring og vane gjorde at jeg absolutt ikke var objektiv. Nå kan jeg merke forskjellen definitivt selv om de utskiftede støtdemperne hadde „bareʺ 97 000 km.
Federico: Forskjellen er åpenbar. Nå kjennes begge av bilene virkelig identiske å kjøre. De er mer presise, mer stabile, mer kontrollerbare. Jeg ville aldri ha tenkt på en så åpenbar forskjell. Fra nå av vil jeg foreslå kunder i verkstedene mine å bytte ut støtdempere hvis de har for høy kilometerstand selv om de ser ut til å være i god stand. Jeg har kunder med biler som har kilometerstand på over 200 000 km og med støtdempere som aldri ble byttet ut. Selvfølgelig vet de ikke hvor mye arbeidsparameterne av støtdempere har blitt dårligere, og det påvirker jo kontrollen over kjøretøy og kjøresikkerhet.

Konklusjon
Begge eiere av Smart Fortwo som har deltatt i testen vår, var overrasket over forskjellen etter utskiftingen av støtdempere, skruefjærer, øvre monteringssett og beskyttelsessett i bilene deres. Konklusjoner er svært betydningsfulle for en gjennomsnittlig sjåfør som tilpasser kjørestilen sin til kjøretøyets muligheter uten å være bevisst det at bremseytelse og kjøreegenskaper har blitt dårligere.
KYB anbefaler å bytte ut støtdempere etter 80 000 km, alltid parvis på én aksel av kjøretøy.