U središtu pozornosti setove za montažu ovjesa

Baš kao i amortizer, komplet za montažu ovjesa gurne se oko tisuću puta tijekom svakog kilometra – tijekom 80.000 kilometara to znači da se ova mala, ali važna komponenta pomaknula do 75 milijuna puta. Zamislite kako će ta količina rada oštetiti gumene komponente u kompletu za montažu.

Istrošeni nosači imaju značajan negativan učinak na kontrolu vožnje i sigurnost. Istrošenost nosača ovisi o vrsti putovanja, karakteristikama vožnje i pojedinom vozilu, no dobra smjernica je da ako su podupirači istrošeni, vjerojatno će i nosači biti istrošeni. Stoga, komplete za montažu ovjesa treba zamijeniti svaki put kada se zamjene podupirači.

Kompleti za montažu pružaju gumeni jastuk između šasije i ovjesa, pomažući smanjiti pritisak na ovjes apsorbirajući vibracije. Također postoji ležaj u kompletima za prednju montažu koji omogućuje da kolo upravljača okreće stup ovjesa i kotače. Glatko vraća upravljač u njegov prirodni ravni položaj ako se otpusti. Kompleti za montažu ovjesa mogu utjecati na kut pod kojim sjedi amortizer – ako je guma istrošena, može izazvati dodatno opterećenje na njemu i njegovim okolnim komponentama. Istrošeni ležajevi također stvaraju zvukove kucanja, što se još više primjećuje u hibridnim i električnim vozilima zbog tihog rada motora.

Kako dijagnosticirati istrošene komplete za montažu

Probna vožnja vozila (osobito onih iznad 80.000 km) ključni je dio dijagnosticiranja problema s ovjesom, uključujući setove za montažu, i pomaže u objašnjavanju problema vozaču. Pronađite kratki spoj u blizini svoje radionice koji uključuje sljedeće testove:

• Neravna cesta/ležeći položaji (osjećaj oštrine vožnje)
• Osluškujte zvukove, osjetite vibracije upravljača i bilo kakve nepravilnosti u upravljanju
• Okrenite upravljač i pustite ruke – vraća li se u svoj prirodni ravni položaj?
• Odaberite rutu pored svoje radionice koja je tiha i koju možete koristiti više puta
• Ciljajte na 3-minutnu i 1,5 km dugu rutu koja uključuje ležeći položaj, mjesto gdje možete brzo kočiti i ubrzavati te sigurno skrenuti. Vaša brzina neće morati biti veća od 50 km/h

Kada se vratite u radionicu, eliminirajte sve druge čimbenike kao što je bilo kakvo prekomjerno kretanje ostalih komponenti ovjesa kao što su kuglasti zglobovi i čahure.

Savjeti za vizualni pregled

Slomljen / napuknut spoj metala i gume: ovo je moglo biti uzrokovano agresivnom vožnjom ili uvjetima na cesti kao što su rupe i neravne površine. To može rezultirati pretjeranim vibracijama koje se prenose na upravljački sustav vozila i vozača, smanjujući udobnost, povećavajući umor; promijenjeni parametri prigušenja ovjesa; ubrzano trošenje ovjesa i suradnih komponenti.

Zaplijenjeni ležaj: ovo je moglo biti uzrokovano neispravnom ugradnjom ako puna težina vozila nije bila primijenjena prilikom zatezanja matica na potrebni moment. To može rezultirati pretjeranim vibracijama koje se prenose na upravljački sustav vozila i vozača, bit će potrebna veća sila za pomicanje upravljača, upravljač se neće vratiti u ravan položaj nakon što se upravljač otpusti, a iz njega će dolaziti buka ovjes.

Deformacija / opuštanje potpornog ležaja gornje montaže: ovo je moglo biti uzrokovano pretjeranim opterećenjem osovine ili agresivnom vožnjom ili uvjetima na cesti kao što su rupe i neravne površine. To može rezultirati pretjeranim vibracijama koje se prenose na upravljački sustav vozila i vozača, promijenjenim parametrima prigušenja ovjesa i bukom koja dolazi iz ovjesa.

Prodajni savjeti

Kada ste testirali automobil s istrošenim priborom za montažu i završili zamjenu, ponovno ga testirajte! Odmah ćete vidjeti i osjetiti veliku razliku. To će vam dati više samopouzdanja kada sljedeći put budete prodavali posao ovjesa.

KYB nudi cijeli niz kompletnih kompleta za montažu s prefiksom broja dijela SM – to znači da su uključeni nosač, ležaj i sve matice, vijci i ostali popratni predmeti.

Budite oprezni kada uspoređujete cijene kompleta za montažu različitih tvrtki, mnoge od njih neće ponuditi cijeli komplet, što će utjecati na cijenu jedinice.