U proljeće ne zaboravite na amortizere

Zimi, vremenski uvjeti mogu negativno utjecati na komponente ovjesa vozila, što često dovodi do trajnih oštećenja i utječe na sigurnost u vožnji. Unatoč nedavnim događajima koji su uvelike poremetili funkcioniranje svih područja društvenog života, trebali bismo se sjetiti da će se to stanje definitivno poboljšati i vratit ćemo se normalnom funkcioniranju i svakodnevnim aktivnostima. Ne zaboravimo u svemu tome vrlo važno pitanje koje je sigurnost našeg automobila. Uskoro će početi sve češći posjeti autoservisima vezani za sezonsku zamjenu guma ili osnovno servisiranje koje se obično provodi u proljeće, naime izmjena ulja i pregled ovjesa.

KYB preporučuje, da automobil pripremite dovoljno rano nakon zime, pa i provjerite sustav ovjesa vozila, posebno amortizere i ostale elemente opružno-prigušujućeg sklopa. Imaju baš ogroman utjecaj na sigurnost u vožnji i pravilno ponašanje automobila na cesti. Svi se kvarovi moraju otkloniti odmah, slijedeći preporuke proizvođača vozila. Ne zaboravite da automobil provjeravamo zbog sigurnosti njegovih korisnika. Neispravni amortizeri mogu pridonijeti mnogim opasnim i tragičnim prometnim situacijama i događajima.

Kako to spriječiti? Svakako putem reklamnih kampanja kako bi vozači bili svjesni potrebe provođenja kontrolnih testova sustava ovjesa vozila, uključujući i amortizera. KYB provodi aktivnosti obuke na tržištu rezervnih dijelova. Školovanja su usmjerena izravno na automehaničare kako bi se educirali i pružili potrebni podaci o dijagnostici i popravcima elemenata opružno-prigušujućeg sklopa.

KYB preporučuje redovite preglede amortizera i drugih komponenti ovjesa svakih 20 000 km, a dodatno i tijekom sezonskih promjena guma ili prije dugog planiranog putovanja.

Funkcije amortizera

Amortizeri su hidrauličke komponente čiji je princip rada usko povezan s mehanikom tekućine i fizičkim procesom koji se unutar njih događa tijekom rada.

Tijekom kretanja klipnjače oslobađa se kinetička energija koja se pomoću hidrauličkog otpora generiranog u ventilima pretvara u toplinu. Amortizeri koji se koriste u automobilima djeluju kao klasična prigušivačica vibracija odgovorna za njihovu apsorpciju. Bez obzira na korištene vrste amortizera, njihove su funkcije strogo definirane i ti elementi izravno određuju sigurnost na cesti vozila.

Glavni zadaci amortizera su:

  • prigušivanje vibracija uzrokovanih kad automobil prelazi neravnine,
  • osiguravanje stalnog kontakta kotača s površinom ceste,
  • stabilizacija vozila tijekom skretanja ili nagle promjene smjera,
  • izravan utjecaj na udobnost i sigurnost vožnje ,
  • osiguravanje ispravnog funkcioniranja kočnog sustava. 

Krećući se automobilom s istrošenim amortizerima izlažemo sebe i druge sudionike u prometu mnogim situacijama koje su često podcijenjene

Jedna od najvećih opasnosti vožnje s istrošenim amortizerima je smanjenje performansi kočenja u vozilu. Tijekom ovog manevara, kotač se odvaja od tla što ne stvara trajni kontakt s površinom ceste, pa to značajno smanjuje učinkovitost kočenja. Udaljenost potrebna za zaustavljanje automobila u potpunosti se drastično proteže, čak i za 2-3 metra uz brzinu od 50 km/h. Ispravan rad ABS sustava za kočenje, ASR pogonskog sustava i ESP sistem kontrole stabilnosti također su poremećeni. Pri kočenju postoji i fenomen nagiba prema prednjem dijelu automobila, a kod ubrzavanja prema stražnjem dijelu automobila, što može uzrokovati ogromne nelagode u upravljanju i dovesti do gubitka stabilnosti i kontrole nad vozilom.

Ovo je ogromna opasnost na cesti i može biti izravan uzrok nesreće.

Treba se sjetiti i značajnog pogoršanja udobnosti vožnje, na što izravno utječu amortizeri. Vožnja takvim automobilom značajno pogoršava percepciju vozača i utječe na njegov umor. Učinci toga mogu biti baš kobni.

Oštećeni amortizeri u automobilu predstavljaju prijetnju drugim sudionicima u prometu, posebno kada se vozi po mraku s upaljenim svjetlima. Pojačana vibracija i ljuljanje šasije značajno narušavaju pravilan rad samonivelirajućih senzora prednjih svjetala, što može uzrokovati neprimjeren ugao upada svjetla i tako uzrokovati zasljepljivanje vozača iz suprotnog smjera. Ova je situacija izravna prijetnja cestovnom prometu.

Vozači koji zanemaruju kontrole amortizera u vozilu također su izloženi dodatnim troškovima povezanim sa oštećenjem drugih komponenti.

Povećanje amplitude vibracija ima destruktivan učinak na suradljive elemente u sustavu ovjesa. Opruge ovjesnog sklopa podliježu češćim kvarima uglavnom zbog slijeganja zavojnice ili čak puknuća. Ova situacija je nepovoljna i za elemente gornjih pričvršćenja, koji se zbog djelovanja većih opterećenja češće oštećuju. To značajno utječe na kvalitetu vožnje i udobnost.

U ovjesnom sustavu, nedostatak adekvatne apsorpcije vibracija i povećanje opterećenja i vibracija uzrokuje brže trošenje metalnih i gumenih rukava i klipova kugličnih zglobova. To je povezano s češćim zamjenama ovih elemenata i posjetama radionicama, čime se ostvaruju mnogo veći operativni troškovi automobila.

Vibracije koje se prenose na volan dovode do bržeg trošenja kako samog volana, tako i njegovog upravljača, kao i upravljačkih šipki i završetaka. To izravno utječe na kvalitetu vožnje i upravljanje automobilom na cesti.

Smanjenje prianjanja kotača ubrzava trošenje guma u automobilu, a vibracije s kotača prenose se kroz pogonske osovine do mjenjača. Na taj način izlažemo homokinetičke zglobove oštećenju i stavljamo veliko opterećenje na mjenjač, što može dovesti do ubrzanog trošenja zupčanika i ležajeva. Dodatna nelagoda može biti kucanje ili škripanje labavih dijelova tijela.

Nažalost, nemarnost koja nastaje zbog nedostatka redne kontrole amortizera u našem automobilu, može stvoriti dodatne troškove povezane s oštećenjem drugih elemenata i može uzrokovati prijetnju tijekom vožnje, pa uzrokovati i nesreće.

KYB preporučuje:

Uvijek pamtite o amortizerima!