Proljetno čišćenje

Kao i svake godine, nadolazeća proljetna sezona prigoda je za provjeru tehničkog stanja našeg vozila. Popratna sezonska zamjena zimskih guma ljetnim također može biti dobar trenutak za provjeru komponenata sustava ovjesa vozila, uključujući amortizere, opruge, gornje montažne setove ili zaštitno-poklopne elemente. Neki vozači planiraju ovu kontrolu baš puno ranije.

Godina 2016. bila je rekordna glede automobila uvezenih u Poljsku. Prema podatcima MF (Ministarstvo financija), u našu se zemlju uvezlo više od 1 037 700 rabljenih automobila. Godine 2017. ovaj broj nije bio mnogo manji, ali čarobni broj od milijun komada nije ovoga puta prekoračen. Mnogo ovih rabljenih vozila već je našlo svoje nove vlasnike. Često dugo stajanje automobila može imati destruktivan učinak na ovjes. Ne zaboravite pažljivo provjeriti u nadolazećem razdoblju je li vaš automobil siguran na putu za vas a i za ostale korisnike ceste.

 Zima nikada nije dobra za dijelove automobilske šasije, pogotovo za ovjesni sustav. Vozeći po cestama tijekom toga razdoblja, izloženi smo raznim vrstama oštećenja povezanim s površinskim i cestovnim uvjetima.

Mnogobrojne rupe na cestama koje su nastale kao posljedica atmosferskih čimbenika su kolokvijalno nazvane proboji, a i mnogo gore stanje površine ceste može činiti ozbiljnu prijetnju vozačima. Padanje kotača u takvu rupu uzrokuje stvaranje velikih udarnih sila, zbog kojih se mogu oštetiti amortizeri, opruge i drugi elementi ovjesa vozila. Ovo doista može znatno oslabiti ili narušiti njihovo ispravno djelovanje i funkcioniranje.

Negativan učinak ima i sol koja se koristi tijekom intenzivnog snijega na cestama. U kombinaciji s pijeskom i vodom ulazi između pokretnih dijelova, istodobno djelujući destruktivno na metalne i gumeno-metalne dijelove automobilske šasije, što pak može pridonijeti njihovoj ranijoj istrošenosti.

Tijekom posjeta u autoradioni i sezonske zamjene guma, KYB preporučuje dodatnu provjeru sustava ovjesa vozila. Lako je onda vizualno provjeriti tehničko stanje nekih dijelova sustava ovjesa, posebice amortizera, opruga, zaštitno-poklopnih elemenata te gornjih montažnih setova.

Tijekom pregleda mogu se brzo primijetiti i dijagnosticirati takvi kvarovi kao što su:

  • oštećenja kromirane površine klipnjače;
  • curenje ulja;
  • oštećenje poklopaca i odbojnika;
  • oštećenje opruga – pukotine, prekomjerna korozija, površinske erozije;
  • mehanička oštećenja gornjeg montažnog seta;
  • sve ostale nepravilnosti preostalih elemenata sustava ovjesa – kidanje gumenih pokrova klinova vilice, spojnice stabilizatora, krajeva poluga, kidanja i pucanja metalno-gumenih čahura.

KYB preporučuje redovitu kontrolu elemenata opružno-amortizirajućeg sustava svakih 20.000 km i prije svake ljetne i zimske sezone.

Neispravni amortizer ili opruga ovjesa mogu dovoditi do mnogobrojnih opasnih prometnih događaja. Amortizeri s oprugama ispunjavaju mnoge funkcije:

  • osiguravaju kotačima prianjanje na površini ceste;
  • osiguravaju komfor i sigurnost vožnje;
  • stabiliziraju vozilo u zavojima;
  • osiguravaju pravilan rad elektroničkih sigurnosnih sustava kao što su ABS ili ESP;
  • omogućuju sigurno i učinkovito kočenje na cesti (s učinkovitim sustavom kočenja);
  • sprječavaju učinak akvaplaninga na vlažnim površinama;
  • osiguravaju pravilan rad i smanjuju trošenje ostalih elemenata šasije vozila.

Ne smiju se potcjenjivati nikakvi simptomi oštećenja ili ometanja ponašanja vozila na cesti. KYB savjetuje da nakon što primijetite bilo kakve uznemirujuće simptome neispravnosti amortizera, ovjesnih opruga ili drugih elemenata šasije vozila, odmah se obratite automehaničarskoj radioni za profesionalnu dijagnostiku i daljnje popravke.

Koristeći suvremene tehnologije koje pružaju dodatne alate komunikacije s klijentima i povećavaju svijest vozača, KYB je uveo potpuno nova rješenja koja zadovoljavaju ove kriterije.

Jedno od njih je mobilna aplikacija – KYB Suspension Solutions App, koja je stvorena za potporu svakodnevnom radu mehaničara i autoradioni. Dostupna je besplatno za preuzimanje iz App Storea i Google Playa. Pomaže mehaničarima osvijestiti kupce o potrebnim zamjenama istrošenih ili oštećenih ovjesnih elemenata – kao ključnih komponenata za sigurnost i udobnost vožnje.

Uz pomoć aplikacije radnik autoradione može besplatno:

– poslati vozaču SMS poruku s informacijama o utvrđenim nedostatcima u sustavu ovjesa njegovog vozila i elementima koji su kvalificirani za zamjenu; osim toga, uz informacije, priloženi su i linkovi za filmove koje predstavljaju rizik i opasnosti povezane s radom istrošenih amortizera, opruga i montažnih elemenata;

– predstaviti cjelovit popravak, koji je radiona obavila u kupčevom vozilu. Može se generirati vozaču besplatna SMS poruka s priloženim fotografijama prije i poslije servisiranja.

U razdoblju povećane aktivnosti popravka izvrstan je alat za komuniciranje s kupcima, pa istodobno omogućuje vozačima da budu svjesni kako tehnički uvjeti ovjesnih elemenata kao što su amortizeri, opruge, montažni setovi i zaštitno-poklopni elementi imaju ključni utjecaj na sigurnost i udobnost vožnje.

Jednako važnu ulogu u osvještavanju vozača može imati film koji je pripremio KYB, a koji prikazuje test starih i novih amortizera. Koristi potpuno novu funkciju virtualne stvarnosti koju trenutačno nudi YouTube, čime gledatelj ima priliku okrenuti glavu u bilo kojem smjeru, što mu daje dojam da sjedi u automobilu zajedno s vozačem.

Film prikazuje dva identična vozila koja izvode različite manevre. Prvo vozilo ima stazu od 80.000 km i koristi amortizere, dok je drugi automobil opremljen novim KYB amortizerima. Prvo, obavljaju test u obliku slaloma za procjenu upravljanja i kontrole vozila brzinom od 50 km / h. Zatim se provodi ispitivanje kočenja u slučaju nužde pri brzini od 70 km / h. Gledatelj može lako primijetiti razlike u ponašanju oba vozila. Tijekom ispitivanja kočenja, zaustavni put vozila s novim amortizerima bio je kraći za gotovo cijelu duljinu vozila. To može značiti razliku između sigurnih zaustavljanja i udaranja prepreke.

Film prikazuje dva identična vozila koja izvode različite manevre. Prvo vozilo ima kilometražu od 80.000 km i istrošene amortizere, dok je drugi automobil opremljen novim KYB amortizerima. Prvo, obavljaju test u obliku slaloma za procjenu sposobnosti upravljanja i kontrole vozila uz brzinu od 50 km/h. Zatim se provodi ispitivanje hitnog kočenja uz brzinu od 70 km/h. Gledatelj može lako primijetiti razlike u ponašanju oba vozila. Tijekom ispitivanja kočenja, zaustavni put vozila s novim amortizerima bio je kraći za gotovo cijelu duljinu vozila. To može činiti razliku između sigurnog zaustavljanja i udaranja prepreke.

Vrijeme čekanja kupaca u autoradioni može se pravilno iskoristiti. Koristeći VR naočale (besplatno isporučene od KYB), radionica može ponuditi kupcima gledanje filma, što će omogućiti mnogim vozačima razumijevanje potrebe pregleda i moguće zamjene oštećenih ili istrošenih amortizera.