Ljetni pregled automobila

Kad dolazi ljeto, mnogi jedva čekaju odlazak na odmor koji je često povezan s dugim putovanjem, a čak i vučom kamp prikolice ili pakiranjem u auto razne opreme. To može značiti veću količinu teške prtljage i veći nego obično broj putnika u automobilu. Svako dugo putovanje može dodatno opteretiti vožnju, zato je važno temeljito provjeriti tehničko stanje vašeg vozila kako biste bili sigurni da sve radi ispravno i sigurno.

Pneumatici: Svi se pneumatici moraju provjeriti u pogledu površinskih oštećenja, neravnomjernog trošenja i habanja gaznog sloja, što također može biti znak da vozilo ima istrošene amortizere. Potrebno je provjeriti je li u gumama odgovarajuća vrijednost tlaka za konkretnu primjenu. Ako znamo da će vozilo biti više opterećeno, potrebno je uzeti u obzir da je potreban veći tlak nego što je obično. Također imajte na umu da preveliki tlak u gumama može utjecati na rad kočionog sustava i ubrzati proces trošenja guma. Važno je provjeriti ima li gazni sloj odgovarajuću, barem zakonski određenu minimalnu dubinu. Visoke temperature mogu utjecati na tlak u pneumaticima – rast temperature za 10 stupnjeva može povećati tlak za 0,1 bar (1,4 psi). Osim toga, ne zaboravite provjeriti rezervni kotač, ako ga imate.

Ovjes: Čak i s novim gumama, vozilo i dalje mora imati ispravne amortizere koji rade pravilno, kako bi se očuvalo prianjanje na cestu tijekom vožnje. Ako ste u svojem automobilu primijetili bilo koji od navedenih simptoma, to može značiti da postoji problem s ovjesom:
– „tonjenje“ prednjeg dijela auta tijekom naglog kočenja ili zanošenje na jednu stranu tijekom vožnje bez promjene smjera,
– nestabilnost tijekom vožnje u zavojima,
– drhtanje i vibracije na volanu,
– zanošenje automobila pod utjecajem bočnog vjetra,
– nedostatak stalnog kontakta kotača s površinom ceste pri svladavanju neravnina,
– kucanje ili drugi uznemirujući zvukovi koji se čuju iz ovjesa.
Sve probleme s ovjesom dodatno će povećati duga vožnja, naročito uz dodatno opterećenje automobila.

Kako biste dobro pregledali automobil i pripremili ga za putovanje, odvezite vozilo u specijaliziranu radionicu radi detaljne i temeljne kontrole. Tijekom provjere dobro je fokusirati se na sljedeće stvari:
– Amortizeri se uvijek moraju točno i detaljno pregledati kako bi se utvrdilo nije li oštećena klipnjača, kućište ili montažni elementi; također je potrebno obratiti pozornost na to ima li znakova curenja ulja. Ako su amortizeri prešli više od 80.000 km potrebno ih je zamijeniti u paru na osovini vozila, kako bi se vratili tvornički parametri i osobine koje je odredio proizvođač.
– Zavojne opruge potrebno je provjeriti u pogledu pukotina i udubljenja izazvanih korozijom.
– Potrebno je kontrolirati i kuglične zglobove i ležajeve kako bi se provjerilo nije li oštećena guma i nema li prekomjerne labavosti.

Tekućine: Dopunite tekućinu za staklo i provjerite jesu li svi prozori čisti iznutra i izvana. Provjerite rashladnu tekućinu kako bi motor radio na ispravnoj temperaturi. Da biste bili sigurni da motor ispravno radi i nije podložan oštećenju, redovito provjeravajte i dopunjavajte ulje, što možete smanjiti rizik od oštećenja ili pregrijavanja tijekom vožnje. Automobil može trošiti više goriva u gustom prometu i dok se koristi funkcija Start/Stop, zato uvijek krenite na put s punim spremnikom goriva. Preporučuje se i pregled i servis klima-uređaja u pogledu količine rashladnog sredstva.

Auto-vuča: Ako vozilo vuče kamp prikolicu ili drugu prikolicu, postoje dodatni zahtjevi. Nemojte prekoračiti maksimalno dopušteno opterećenje vozila, a težina na kuki za vuču ne smije biti veća od one koju je odredio njezin proizvođač. Smanjite brzinu vožnje na dopušten limit za opterećenje dodatnim teretom. KYB ima u ponudi i niz izdržljivih, ojačanih opruga za ovjes koje mogu značajno povećati performanse i učinkovitost automobila tijekom vuče prikolice s dodatnim opterećenjem. Raspitajte se u lokalnoj radionici da biste saznali više.

Ostalo: Ako to nije obvezno u vašoj zemlji, dobro je imati set za hitne slučajeve (kutiju za prvu pomoć, svjetiljku, trokut upozorenja, reflektirajući prsluk). Nakon zime dobro je zamijeniti metlice brisača istrošene u teškim uvjetima. Također provjerite rade li ispravno farovi.

Svi ovi prijedlozi povezani s kontrolom vozila mogu doprinijeti sigurnoj i mirnoj vožnji tijekom dugog ljetnog putovanja.