KYB je dobavljač amortizera za Toyotu Mirai s pogonom na vodik

U novoj Toyoti Mirai druge generacije – automobilu s vodikovim gorivnim člancima (FCEV) – koriste se KYB amortizeri kao originalna oprema.

Prva generacija Miraija stavljena je u prodaju 2014. godine. FCEV su vozila na vodikov pogon i predstavljaju najbolje rješenje u pogledu ekologije jer omogućuju veliki domet (do 502 km kod Miraija) i kratko vrijeme punjenja uz nultu emisiju. Mirai je japanska riječ za budućnost. Toyota je počela razvijati gorivne članke u Japanu već početkom 90-ih godina 20. stoljeća i stvorila je seriju takvih vozila koja su podvrgnuta testiranjima na putu dužine veće od 1.600.000 km.

Za postizanje boljih performansi, odgovarajuće stabilnosti na zavojitim cestama i visoke udobnosti i sigurnosti tijekom vožnje, korišten je novi sustav ovjesa. Mirai ima multilink ovjes smješten sprijeda odozgo i straga odozdo. Povećana je i njegova krutost sprijeda i straga, da bi se spriječili prekomjerni bočni nagibi karoserije. Ovakva izvedba ovjesa omogućuje još veću stabilnost i zadovoljstvo vožnjom. Automobil je opremljen novim KYB amortizerima na prednjoj i stražnjoj osovini koji osiguravaju izvrsne vozne osobine i još veću udobnost i sigurnost pri svakoj, čak i najmanjoj, reakciji na pomicanje volana.

Unatoč visokim troškovima proizvodnje automobila s vodikovim pogonom, Toyota je dosad prodala više od 10.000 automobila prve generacije Miraija i planira povećati prodaju na 30.000 za novi model. Toyota je smanjila troškove proizvodnje sustava gorivnih članaka za 95 % u odnosu na prethodnu verziju, koristeći manje, lakše, učinkovitije i jeftinije u proizvodnji komponente.

„Imajući u vidu da EU treba uvesti 30 milijuna automobila bez emisije do 2030. g. i klimatsku neutralnost do 2050. g., KYB se obvezuje surađivati s proizvođačima automobila da bi osigurao ovjese svjetske klase za njihove ekološke projekte“ – naveo je Jordan Day, menadžer za marketing KYB Europe.