KYB dijeli savjete o vožnji u zimi

Zimski uvjeti vožnje predstavljaju mnoge izazove za automobil. Ekstremne temperature, povećanje rupa, zajedno sa soli ili pijeskom koji se koriste na cestama u mnogim zemljama, sve to stvara dodatni pritisak i trošenje na komponente ovjesa.

Primarna funkcija amortizera je držati gume vozila gurnutima u čvrstom kontaktu s cestom kako bi se moglo sigurno upravljati i zakočiti. Amortizeri rade kao tim uz gume i kočnice i ako je bilo koji od tih članova tima istrošen, to može imati ozbiljne sigurnosne posljedice. Kiša, led i snijeg već negativno utječu na zaustavni put, bez dodatne opasnosti od istrošenih komponenti, pa je posebno važno da sve bude u punom radnom stanju tijekom zimskih mjeseci.

KYB preporuča nekoliko osnovnih savjeta koji će vam pomoći u zimskoj vožnji:

Očistite sav snijeg i led sa svog vozila:
Uvjerite se da je sav led i/ili snijeg očišćen sa prozora i prednjih svjetala. Također je važno očistiti snijeg s vrha vozila, jer on može kliziti na vaše vjetrobransko staklo tijekom vožnje i blokirati vam pogled.

Povećajte zaustavni put:
Skliski uvjeti znače da biste trebali povećati udaljenost između sebe i automobila ispred vas na osam do deset sekundi, dajući vam dovoljno vremena za sigurno kočenje ako je potrebno.

Ubrzajte, usporavajte i lagano manevrirajte:
Uzmite si vremena i pazite da ubrzavate, usporavate i manevrirate s oprezom. Ako vaše vozilo počne kliziti, kontrolirajte ga i nemojte kočiti.

Provjerite gume:
Uvjerite se da vaše gume imaju odgovarajući gazni sloj i da su pravilno napumpane. Provjerite je li rezervni/popravni komplet u ispravnom stanju.

Krenite u višem stupnju prijenosa:
To će omogućiti vašem automobilu da dobije vuču i spriječi okretanje vaših kotača kada pokušavate pomaknuti vaše vozilo.

Češć provjeravajte razinu tekućine:
Kako vaš motor radi jače, vaše će tekućine vjerojatno brže nestati, stoga ih dolijte prije svakog dugog putovanja.

Vožnja po brdima:
Ostavite dovoljno prostora između automobila kako biste održali konstantnu brzinu i izbjegli zaustavljanje ili promjenu stupnjeva prijenosa. Koristite niži stupanj prijenosa kada vozite nizbrdo.

Spakirajte najvažnije:
U slučaju nužde, spakirajte odleđivač, deku, zimsku odjeću i obuću plus svjetiljku.

Većina automobila opremljena je modernom elektroničkom kontrolom stabilnosti (ESC) koja pomaže vozilu i vozaču da izbjegnu opasno preupravljanje u zimskim uvjetima. ESC može osjetiti kada se automobil previše naginje ili gubi trakciju i može brzo aktivirati pojedinačne kočnice kotača kako bi izbjegao bilo kakav rizik od proklizavanja izvan kontrole. Važno je zapamtiti da iako je većina modernih vozila opremljena sigurnosnim značajkama kao što je ESC, ti se sustavi temelje na tome da su sve komponente u punom radnom stanju. ESC je kalibriran i dizajniran kada je automobil imao nove amortizere. Stoga, kada amortizeri nisu pravilno održavani, to ima utjecaja na svaki pojedinačni izračun koji izvrši ESC vozila, jer vozilo neće reagirati i raditi na način koji se od njega očekuje. ESC stoga možda neće primijeniti dovoljno preventivnih mjera da zadrži automobil pod kontrolom. KYB preporučuje zamjenu amortizera, zavojnih opruga i kompleta za montažu nakon 50.000 milja ili 80.000 km.

Kada zima prođe, opasnost za komponente ovjesa ostaje – posebno za spiralne opruge. Udar od labavih površina ceste može na kraju uzrokovati pucanje zaštitne boje, otkrivajući goli metal. Opruga je tada podložna pucanju, još više tijekom i nakon zimskih mjeseci gdje će biti izložena kiši, ledu i korozivnoj soli na cestama. Zavojna opruga koja pukne tijekom vožnje može biti izuzetno opasna ako se izmakne iz sjedala opruge, ponekad čak i ošteti gumu. KYB preporučuje da po završetku zime tehničari provjere opruge na svakom vozilu koje dođe u radionicu, kako bi provjerili ima li ovakvih oštećenja.