Korisni savjeti za ugradnju iz KYB Europe

KYB Europe dijeli neke korisne savjete za tehničare prilikom postavljanja amortizera, zavojnih opruga ili montažnih setova ovjesa.

Držanje klipnjače
Jedan od najčešćih razloga otkazivanja brtve na amortizeru i curenja ulja je oštećenje klipnjače tijekom ugradnje. Drške za krtice, kliješta i drugi alati nikada se ne smiju stavljati izravno na klipnjaču. Ovi alati mogu zarezati visoko poliranu glatku osovinu koja se može istrošiti i oštetiti pečat. Blizu vrha osovine točno iznad mjesta gdje navoj počinje nalazi se područje za sigurno postavljanje alata.

Koristite priložene matice
Ako KYB amortizer dolazi s maticom s navojem, ona se mora koristiti tijekom postavljanja umjesto ponovne upotrebe one koja je skinuta sa starog dijela. Ako KYB ne isporuči maticu, treba ponovno upotrijebiti originalnu. Ovo se također odnosi na podloške i odstojnike.

Zamjena uložaka
Prilikom ugradnje novog KYB uloška, nemojte stavljati vodu ili druge tekućine u kućište amortizera. Uvjerite se da u kućištu nema bilo kakve tekućine. KYB uloške su dizajnirane za korištenje bez ikakvih dodatnih tekućina.

Kompleti za montažu ovjesa sa tzv. clockingom
Prilikom rastavljanja podupirača, preporuča se označiti dijelove ovjesa kako bi se osigurao pravilan položaj i redoslijed dijelova koji se ponovno koriste. Ovo je poznato kao “clocking”. Obratite posebnu pozornost na ispravno postavljanje gornjeg svitka na gornju montažnu ploču, kako biste bili sigurni da je ponovno sastavljanje ispravno i točno.

Duljina amortizera
Povremeno se može činiti da novi amortizer ima različitu duljinu od onog koji je skinut s vozila. Najčešći razlog je korištenje unutarnje povratne opruge na KYB proizvodu i nepostojanje zaustavljača udarca kod OE proizvoda, koji proizvođači vozila ponekad mogu ukloniti na kasnijim modelima radi uštede. U nekim je primjenama potrebno malo podići osovinu ili ovjes kako bi se pričvrstio komplet za montažu. Ovo je također uobičajeno na mnogim OE komponentama. Pod uvjetom da je dio odabran iz KYB kataloga prema točnim specifikacijama vozila, dio je siguran za ugradnju.

Ispravan zakretni moment
Nemojte koristiti zračni ili električni udarni ključ za zatezanje gornje pričvrsne matice na klipnjači. To može povećati okretni moment od preporučenog i uzrokovati štetu. Držite klipnjaču ključem ili posebnim alatom (ne stegama ili kliještima) na obrađenom ramenu i koristite moment ključ prema specifikaciji proizvođača vozila. Specifikacije se mogu pronaći u aplikaciji KYB Suspension Solutions. Završno zatezanje trebalo bi biti dovršeno nakon što je primijenjena puna težina vozila.

Zamjena u parovima
Kako bi vozilo radilo sigurno i kako je projektirano, KYB preporučuje zamjenu amortizera u parovima osovina. Kada se stope prigušivanja značajno razlikuju slijeva nadesno, varijacije kretanja karoserije vozila i kotača mogu uzrokovati abnormalnosti u upravljanju. KYB također preporučuje zamjenu kompleta za montažu ovjesa i zaštitnih kompleta istovremeno s amortizerima.

Temeljni premaz
Povremeno se amortizer može dijagnosticirati kao neispravan, a zapravo ga treba samo pripremiti. Amortizeri se obično skladište i transportiraju vodoravno. To može uzrokovati stvaranje malih zračnih džepova, što može utjecati na silu prigušenja. Kako biste to izbjegli, preporuča se napuniti amortizer 3 ili 4 puta. To znači komprimirati i rastezati klipnjaču kako bi se uklonio zrak.

Poravnanje kotača
Ovisno o dizajnu vozila, nakon zamjene amortizera može biti potrebno poravnanje kotača. Svi podupirači na neki način utječu na poravnanje pa je najbolje provjeriti servisni priručnik i specifikacije određenog vozila.