Hidraulični sustav: To je u našem DNK već više od 100 godina

Prije 100 godina, u studenom 1919. godine, počelo je putovanje KYB-a. Shiro Kayaba bio je talentirani student koji se upisao na Fakultet za inženjering i znanost na prestižnom Sveučilištu Waseda u Tokiju. No tijekom godine se razočarao i, umjesto na studiju, sve je više vremena provodio u svojim istraživanjima. Tvrdio je da je njegov tečaj „naporna lekcija koja se temelji na neizbježnoj verziji budućnosti“, uz to je rekao: „želim slobodno raditi gonjen duhom, inspiracijom i radoznalošću s kojima sam se rodio“. Budući da je tako želio, Kayaba je napustio sveučilište i u potpunosti se posvetio svojim istraživanjima.

Imao je patente na svoja neovisna istraživanja i stoga si je Kayaba osigurao neophodnu financijsku pomoć uglednog biznismena koji je često pomagao perspektivnim studentima na Sveučilištu Waseda. 19. studenog 1919. godine 21-godišnji Shiro Kayaba osnovao je Istraživački centar Kayaba u kojem je zaposlio 30 istraživača. Tako je nastao KYB-ov prethodnik i tako je počelo naše putovanje.

Istraživački centar i sam Kayaba ubrzo su privukli pažnju japanske vojne mornarice. Odbio je njihov prijedlog jer je htio ostati u svojem Centru sve do potresa u Kantu 1923. godine. Potres snage 7,9 stupnjeva uzrokovao je tragičnu smrt više od 140.000 osoba. Budući da se dogodio u vrijeme ručka, kada su ljudi kuhali, u cijeloj su regiji izbili požari. Istraživački centar Kayaba u potpunosti je izgorio. Kayaba je odlučio da je jedini pravi izbor za njega posao u japanskoj mornarici, gdje je zahvaljujući svojem iskustvu u hidraulici razvio hidraulične uređaje na daljinsko upravljanje za slijetanje i polijetanje s nosača zrakoplova, kao i hidraulične sustave za prijevoz zrakoplova, da bi se smanjila snaga udarca prilikom slijetanja.

O ožujku 1930. g. Kayabu je posjetio britanski inženjer koji je došao kako bi riješio spor s japanskim uredom za patente povezan s hidrauličnom šasijom zrakoplova koju je projektirao. Kad je vidio Kayabinu konstrukciju, britanski je inženjer odustao od svojeg projekta, a umjesto toga je reklamirao Kayabinu šasiju. Narudžbe su dolazile iz cijelog svijeta. To je, uz još jedan Kayabin izum, koji je omogućio polijetanje zrakoplova s kratke uzletno-sletne staze u planinskim predjelima Japana, Kayabi osiguralo dovoljno financijskih sredstava da bi ostavio vojnu mornaricu i 1935. godine osnovao Kayaba Manufacturing Co. – tvrtku koja nam je danas poznata kao KYB.

Duh i filozofija Shira Kayabe kao i njegova inovativna istraživanja i izumi žive do danas – 100 godina kasnije – u procesu razvoja i proizvodnje KYB. KYB je dobavljač originalne opreme, koji oprema svaki peti automobil na svijetu i proizvodi više od milijun amortizera tjedno.

„Nikad ništa nije kompletno. Jedinstvena ljudska sposobnost da postigne napredak posljedica je neprekidne potrage za višom razinom savršenosti koja je temeljnapretka tvrtke i društva“ – Shiro Kayaba.