Fokus Na Naprednoj Proizvodnji Savjesnih Komponenta U Europi

Tvornica KYB Advanced Manufacturing Spain (KAMS) najnovija je tvornica prigušivača KYB sagrađena za proizvodnju inovativnih i tehnološki naprednih amortizera za OE i tržište zamjenskih dijelova.

KAMS ima sjedište u Los Arcos, u blizini Pamplone. Trošak ulaganja veći od 20 milijuna eura odobren je u lipnju 2008., a prva ispitivanja proizvodne linije započela su u kolovozu 2009. Kompletna proizvodnja započela je četiri mjeseca kasnije prvim OE projektom između KYB-a i BMW-a – opskrba prednjim i stražnjim amortizerima za novu seriju 5. Nekoliko mjeseci kasnije, PSA i Audi premješteni su iz druge tvornice KYB u Španjolskoj, KYBSE.

Tvornica ima 6 linija, a njezin proizvodni kapacitet trenutno iznosi 1,45 milijuna amortizera godišnje. KAMS zapošljava 184 ljudi, uključujući 145 koji rade na proizvodnim linijama.

Kada pogledate proizvodno područje tvrtke KAMS, prvo što primijetite je njegova izvanredna čistoća u usporedbi s uobičajenim proizvodnim područjem. Tim naporno radi na održavanju optimalnih uvjeta za ovu razinu specijalizirane proizvodnje, uključujući kontinuirane revizije procesa i proizvoda ili revizije visoke razine čišćenja (5S) svaka 2 tjedna.

Proces proizvodnje je vrlo automatiziran – operateri započinju dodavanjem komponenata koje se više ne dodiruju dok se ih ručno ne uklone na kraju proizvodne linije. Tada je kontrola kvalitete konačnog proizvoda potpuno ručni postupak.

KAMS proizvodi dvije glavne vrste amortizera: REAS i IDC.

REAS je sustav prigušivanja vibracija koji kontrolira vertikalne vibracije i silu prigušenja u zavojima bez upotrebe elektroničkih uređaja. Povezuje amortizere s posebnim središnjim ventilom koji ima plutajući klip i raspoređuje silu prigušenja na lijevi odnosno desni amortizer.

Postoje dvije vrste ovog sustava: paralelni spoj u kojem su lijevi i desni amortizeri na jednoj osovini (prednjoj ili stražnjoj) povezani središnjim ventilom; i Dijagonalni priključak (eng. Diagonal Connection), gdje su amortizeri povezani na sljedeći način: desna prednja strana je središnjim ventilom spojena na lijevu stražnju, a lijeva prednja na desnu stražnju stranu kroz drugi središnji ventil.

Sustav kontrolira ponašanje kočenja, prolaza kroz zavoje i ubrzavanja automobila, upravljajući prijenosom težine kako bi se minimalizirao kotrljanje. Poboljšava kontakt kotača s površinom ceste uravnotežujući silu pritiska u gumama. Kao rezultat, smanjuje trošenje profila gume, pozitivno utječe na upravljivost vozila i osigurava veću sigurnost vožnje u ekstremnim situacijama na cesti.

Koristi se u Audiju RS 6 Avant, Audiju RS 5 Coupé i Sportback te u Audiju RS 4 Avant pod nazivom DRC – Dynamic Ride Control. Svaki set REAS amortizera povezan je sa središnjim upravljačkim ventilom, osiguravajući optimalne performanse i preciznost upravljanja pri vožnji većim brzinama.

Inteligentna kontrola prigušenja (IDC – eng. Intelligent Damping Control) u sustavu ovjesa najnovija je inovativna tehnologija koju su razvili KYB-ovi inženjeri i koristi se u odabranim premium vozilima. U Europi ga PSA Grupa koristi na Peugeot 508 i DS7 pod nazivom DS Active Scan Suspension. Bit će prisutan i u novom DS9, koji će biti predstavljen 2021. godine. U Japanu je dostupan na Lexusu LS i LC, te na Toyoti Crown i Avalon.

Ova inteligentna tehnologija skenira i analizira profil ceste, a zatim šalje podatke IDC-ovoj elektroničkoj centralnoj upravljačkoj jedinici. Radi s četiri senzora visine i tri akcelerometra za mjerenje odziva vozila, uključujući brzinu, kočenje i kut upravljanja.

Upravljačka jedinica neprestano izračunava optimalne postavke prigušivača kako bi se uklonile nepravilnosti, poboljšavajući udobnost i stvarajući izuzetno glatko iskustvo vožnje. To se postiže pomoću posebno dizajniranog elektromagnetskog ventila na svakom amortizeru koji regulira unutarnji tlak između gornje i donje komore, pružajući individualnu kontrolu kompresije i odskoka na sva četiri kotača.

Ispitivanja pokazuju da su prednosti posebno primjetne za putnike sa stražnje strane, kada sustav skeniranja smanjuje vibracije koje se javljaju u vožnji po neravnim površinama. Ovo je primjetno poboljšanje udobnosti vožnje i izravan pozitivan utjecaj na sigurnost. Uglađenija vožnja također znači da će sva četiri kotača održavati bolji kontakt s cestovnom površinom, što omogućuje sigurnije upravljanje i kočenje. Veća udobnost sigurno će poboljšati percepciju, bolji odgovor na neočekivane situacije na cesti i smanjiti umor vozača tijekom vožnje.

KYB ima tri tvornice amortizera u Europi: dvije u Španjolskoj i jednu u Češkoj, te tvornicu ovjesnih opruga smještenu u Češkoj.