Elektronički sustav za nadzor stabilnosti i ovjes

Elektronički sustav za nadzor stabilnosti ili ESC nadogradnja je sustava protiv blokiranja kočnica. Njegov je zadatak stabilizacija vozila i sprečavanje proklizavanja zahvaljujući određenom pritisku kočnice na jedan ili više kotača – ovisno o situaciji.

Niz ESC senzora šalje računalu informacije o uvjetima rada vozila. Kada računalo utvrdi da vozilo gubi kontrolu, da se previše naginje ili da gume dobro ne prianjanju, odmah počinje smanjivati brzinu motora preko sustava upravljanja motorom, a zatim aktivira odgovarajuću kočnicu u odgovarajućim omjerima kako bi vozilo ostalo pod kontrolom.

ESC se na tržištu koristi od 1995., a od 2014. obvezan je u svim novim vozilima koja se prodaju u EU. Oko 80-90 % automobila koji se voze u Europi opremljeno je ESC sustavom.

Sigurnosni pojas 21. stoljeća

Do većine nesreća tijekom kojih se gubi kontrola nad vozilom, dolazi kad se vozilo vozi izvan svojeg limita trakcije, npr. u uvjetima podupravljanja i preupravljanja ili zbog neprilagođavanja brzine uvjetima na cesti. Istraživanja pokazuju da ESC može smanjiti broj smrtnih nesreća čak za 38 %.

Brojna istraživanja pokazuju da ESC vrlo učinkovito sprečava gubitak kontrole i broj fatalnih nesreća. Procjenjuje se da je od trenutka uvođenja ESC-a u Europi izbjegnuto 188.500 sudara s ozlijeđenima i da je spašeno više od 6.100 života. Kod vozila opremljenih ESC-om za polovicu je smanjen rizik od fatalnog gubitka kontrole, dok je rizik od prevrtanja vozila smanjen za 80 %. Stručnjaci u motorizaciji ESC su proglasili najvažnijim napretkom u sigurnosti vožnje.

Kako je ESC povezan s ovjesom?

  • Učinkovitost ESC-a ograničena je učinkovitošću guma i ovjesa vozila. Ako gume ne prianjaju uz cestu, ESC ne može izvesti potrebne korektivne mjere.
  • Rezervni dijelovi, kao što su npr. amortizeri, trebaju vratiti sposobnost upravljanja vozilom na razinu na kojoj je bila kad je bilo novo. Neki zamjenski dijelovi (posebice jeftini / loše kvalitete) nisu toliko učinkoviti kao originalna oprema. Ti dijelovi utjecat će na učinkovitost ESC sustava.

Kod vozila koja su opremljena ESC-om, kao i kod svih ostalih vozila, potrebna je periodička zamjena kočionih pločica, amortizera i spiralnih opruga, guma i ostalih potrošnih dijelova. Važno je izabrati zamjenske dijelove koji će osigurati originalnu mogućnost upravljanja i kontrole vozila. Vraćanje originalnog upravljanja i kontrole ključno je za performanse ESC-a. Čak i uz ESC sustav, zaustavljanje i skretanje ovisi o dobrom prianjanju guma. Dobro prianjanje guma ovisi o kvalitetnom radu amortizera i opruga koje drže gume čvrsto pritisnutima na cestu. Imajte na umu da se ESC sustav kalibrira dok je automobil nov, pa ako se koriste istrošeni ili nekvalitetni amortizeri, kočnice ili gume ESC nema odgovarajuće alate za ispravno ispunjavanje svog zadatka ključnog za sigurnost.

Zašto bi trebalo izabrati KYB amortizere za vozila s ESC sustavom?

Svi dobavljači originalne opreme, kao što je KYB, slažu se da amortizeri gube svoju učinkovitost nakon prijeđenih 80.000 kilometara. Uzrok toga postupno je trošenje ventila unutar amortizera. U pitanju je vrlo suptilno smanjenje performansi – često je toliko neprimjetno da to vozač ne osjeti. Zato su savjeti mehaničara vrlo važni za očuvanje najboljih performansi vozila uz pravilno održavanje kočnica, guma i ovjesa.

Amortizeri niske kvalitete koji se koriste na tržištu rezervnih dijelova često su projektirani drugačije od originalnih amortizera i zato se njihov rad razlikuje od prvotnih. Zbog nedostatka važnih komponenti kao što su unutarnje povratne opruge, smanjene kvalitete materijala i hidrauličke tekućine, vozilo neće raditi na način koji očekuje ESC sustav, a njegovi izračuni neće biti točni. KYB amortizeri posebno se kalibriraju za tržište rezervnih dijelova. Oni vraćaju prvotne osobine ESC sustava zahvaljujući vraćanju performansi amortizera i posebnoj kalibraciji unutarnjih ventila kako bi se omogućilo trošenje okolnih nosača i čahura, osiguravajući ispravan rad cijelog sustava kao što je u novom automobilu. Na taj se način osigurava pravilan rad ESC sustava.
Zato su amortizeri KYB-a prvi izbor stručnjaka, čak i u odnosu na originalnu opremu koja potječe od proizvođača vozila.