Ekspedicija „Pol hladnoće“

KYB je podržao iznimnu arktičku ekspediciju na takozvani „pol hladnoće“ tijekom koje je tim – kao prvi na svijetu – uspio doprijeti do dalekih Novosibirskih otoka.

Voditelj tima bio je Toyotin ambasador – Bogdan Bulychev. Njihova ruta sastojala se od više od 20.000 kilometara u teškim uvjetima, od čega su se 7.000 km vozili po smrznutom Arktičkom oceanu. Prosječna je temperatura iznosila -50 ºC, a najniža zabilježena temperatura bila je -62 ºC. Ekspedicija je započela u siječnju i završila u svibnju, a njena je ruta obuhvaćala sljedeće destinacije: Jakutija – Pol hladnoće – Kolima – Magadan – Kamčatka – Čukotka.

Tijekom ekspedicije vozili su dva automobila: Toyota Hilux i Toyota Land Cruiser Prado 150. Oba su SUVa bila dobro pripremljena za vožnju u ekstremnim uvjetima zahvaljujući kotačima od 38 inči i LED rasvjeti. Imali su i toplinsku izolaciju i dvostruka stakla, dodatne grijače postavljene na oba motora i termalnu deku na gornjem dijelu s izolacijskim kutijama koje su štitile hladnjake. Veliki spremnici goriva, tj. do 350 litara u Hiluxu i do 400 litara u Pradu, motorima omogućili su 10 dana neprekidnog rada.

Vozila koja su sudjelovala u ekspediciji bila su opremljena KYB amortizerima koji su osmišljeni da osiguraju pouzdano upravljanje i ugodnu vožnju na teškom terenu uz očuvanje izvrsnih voznih svojstava automobila. Tehnička rješenja koja su primijenjena u amortizerima osiguravaju stabilizaciju temperature tijekom rada uz smanjen rizik pjenjenja tekućine i smanjena unutarnja naprezanja, što produžuje životni vijek amortizera i cijelog ovjesa. To je posebno važno na Arktiku. To je bio najbolji test izdržljivosti amortizera na ekstremno niskim temperaturama.

Da biste vidjeli kako izgleda stvarna vožnja u ekstremnim uvjetima pogledajte snimke koje su dostupne na KYB Europe YouTube kanalu.