H Προετοιμασία του Αυτοκινήτου σας για το Καλοκαίρι

Καθώς διανύουμε την καλοκαιρινή περίοδο, πολλοί άνθρωποι ανυπομονούν για τις διακοπές – συχνά αυτό περιλαμβάνει μεγάλες διαδρομές και μερικές φορές ακόμη και ρυμούλκηση τροχόσπιτου ή φόρτωση του αυτοκινήτου με εξοπλισμό κατασκήνωσης. Ή θα μπορούσε απλώς να σημαίνει αποσκευές και περισσότερα άτομα από αυτά που μεταφέρει συνήθως το αυτοκίνητο. Κάθε μεγάλο ταξίδι μπορεί να επιβαρύνει περαιτέρω ένα όχημα, επομένως είναι σημαντικό να κάνετε μία σειρά ελέγχων για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί σωστά και με ασφάλεια.

Ελαστικά: Όλα τα ελαστικά πρέπει να ελέγχονται για τυχόν ζημιές στην επιφάνεια, ανομοιόμορφη φθορά ή σημειακή φθορά, που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι το όχημα έχει φθαρμένα αμορτισέρ. Θα πρέπει να φουσκωθούν στη σωστή πίεση για την προβλεπόμενη χρήση – επομένως, εάν το όχημα αναμένεται να φέρει περισσότερο βάρος, αυτό ίσως σημαίνει ότι απαιτείται υψηλότερη πίεση από την κανονική. Η υπερβολική πίεση των ελαστικών μπορεί να επηρεάσει το φρενάρισμα και να προκαλέσει πρόωρη φθορά του ελαστικού. Το πέλμα θα πρέπει επίσης να ελεγχθεί, για να διασφαλιστεί ότι έχει τουλάχιστον τη νομική απαίτηση ελάχιστου βάθους. Οι υψηλές θερμοκρασίες ενδέχεται επίσης να επηρεάσουν την πίεση των ελαστικών, μια αύξηση 10 βαθμών μπορεί να σημαίνει αλλαγή πίεσης κατά 0,1 bar (1,4 psi). Θυμηθείτε να ελέγξετε επίσης τη ρεζέρβα σας, εάν έχετε.

Ανάρτηση: Ακόμη και με ολοκαίνουργια ελαστικά, ένα όχημα πρέπει να έχει αμορτισέρ που λειτουργούν σωστά, ώστε να διατηρεί την πρόσφυση στον δρόμο. Εάν έχετε παρατηρήσει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα στο όχημά σας, θα μπορούσε να είναι ένδειξη ότι υπάρχει πρόβλημα με την ανάρτηση: Βύθιση εμπρός όταν φρενάρετε ξαφνικά ή το αυτοκίνητο να τραβά προς τη μία πλευρά σε ευθύ δρόμο, αίσθημα αστάθειας στις στροφές, κραδασμοί στο τιμόνι, το αυτοκίνητο που εκτρέπεται όταν δέχεται πλευρικό άνεμο, τροχοί που αναπηδούν όταν οδηγείτε πάνω από εμπόδια, χτυπήματα ή άλλος θόρυβος που προέρχεται από την περιοχή του τροχού. Οποιαδήποτε υπάρχοντα προβλήματα στην ανάρτηση θα επιδεινωθούν από μία μεγάλη διαδρομή, ειδικά με πρόσθετο βάρος στο όχημα.

Ως μέρος της καλοκαιρινής προετοιμασίας του οχήματος, το πηγαίνετε σε συνεργείο για πιο λεπτομερείς ελέγχους. Ο τεχνικός θα επικεντρωθεί σε αυτά τα σημεία: Τα αμορτισέρ χρειάζονται οπτική επιθεώρηση για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει ζημιά ούτε στη ράβδο του εμβόλου, στο σώμα ή στα σημεία στερέωσης. Επιπλέον, αναζητήστε για εμφανή διαρροή λαδιού. Εάν τα αμορτισέρ έχουν διανύσει περισσότερα από 80.000 χλμ., θα πρέπει να αντικατασταθούν, ως ζεύγος ανά άξονα, για να αποκατασταθεί η απόδοση του οχήματος όπως ο κατασκευαστής ήθελε. Τα σπειροειδή ελατήρια θα πρέπει να ελεγχθούν για ρωγμές και σπασίματα. Οι σφαιρικοί σύνδεσμοι και τα ρουλεμάν πρέπει να ελεγχθούν για να βεβαιωθείτε ότι το προστατευτικό λάστιχο δεν έχει φύγει και ότι δεν υπάρχει υπερβολικός τζόγος.

Υγρά: Βεβαιωθείτε ότι το υγρό της πλυστικής συσκευής σας είναι γεμάτο και ότι όλα τα παράθυρά σας είναι καθαρά μέσα και έξω. Ελέγξτε και συμπληρώστε το ψυκτικό υγρό του κινητήρα σας για να βεβαιωθείτε ότι μπορεί να λειτουργεί στη σωστή θερμοκρασία. Για να βεβαιωθείτε ότι ο κινητήρας σας λειτουργεί ομαλά και για να μην προκληθεί ζημιά, ελέγξτε και συμπληρώστε το λάδι σας, κάτι που θα συμβάλλει, επίσης, στη μείωση της πιθανότητας υπερθέρμανσης σε συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης. Τα οχήματα μπορεί να καταναλώνουν περισσότερο καύσιμο σε έντονη κυκλοφορία και χρησιμοποιώντας τη λειτουργία start/stop, επομένως βεβαιωθείτε ότι το ρεζερβουάρ σας έχει συμπληρωθεί πριν ξεκινήσετε ένα μεγάλο ταξίδι. Θα ήταν επίσης μία καλή ιδέα να ελέγξετε το ψυκτικό ρευστό του κλιματιστικού σας.

Ρυμούλκηση: Εάν ένα όχημα ρυμουλκεί τροχόσπιτο ή τρέιλερ, υπόκειται σε πρόσθετες απαιτήσεις. Μην υπερβαίνετε το μέγιστο εγκεκριμένο φορτίο του κατασκευαστή, ενώ το βάρος στην μπάλα του κοτσαδόρου θα πρέπει να είναι όπως ορίζεται από τον κατασκευαστή του κοτσαδόρου. Μειώστε την ταχύτητα οδήγησης στο νόμιμο όριο για το βάρος του φορτίου σας. Η KYB προσφέρει επίσης μία σειρά από σπειροειδή ελατήρια βαρέως τύπου που μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την ικανότητα ρυμούλκησης του οχήματός σας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, υποστηρίζοντας το πρόσθετο βάρος. Μιλήστε με το συνεργείο σας για να μάθετε περισσότερα.

Άλλο: Εάν δεν είναι ήδη υποχρεωτικό στη χώρα σας, θα ήταν καλή ιδέα να έχετε μαζί σας ένα κιτ έκτακτης ανάγκης (φαρμακείο, φακός, προειδοποιητικό τρίγωνο, ανακλαστικό γιλέκο). Οι υαλοκαθαριστήρες δουλεύουν σκληρά κατά τους χειμερινούς μήνες, επομένως θα ήταν καλή ιδέα να τους αντικαταστήσετε το καλοκαίρι. Ελέγξτε ότι όλα τα φώτα σας λειτουργούν σωστά.

Αυτές οι προτάσεις για ελέγχους οχημάτων μπορούν όλες να συμβάλλουν στην ασφαλή και ευχάριστη οδήγηση σε μακρινά ταξίδια ή κατά τη ρυμούλκηση.