Το Διπλό Υδραυλικό Στοπ Έρχεται στο Aftermarket

Σε μία περίοδο όπου η ενεργή ανάρτηση γίνεται πραγματικότητα στα επιβατικά αυτοκίνητα και οι ημι-ενεργές λύσεις βρίσκονται σε περισσότερες κατηγορίες από ποτέ, η συνεργασία μεταξύ KYB και Citroën λάνσαρε ένα νέο concept ανάρτησης που βασίζεται σε παθητικά αμορτισέρ, αλλά είναι ικανό να προσεγγίσει την υψηλή απόδοση των ημι-ενεργών συστημάτων με σημαντικά πιο ανταγωνιστικό κόστος. Δημιουργήθηκε και εφαρμόστηκε ως Πρώτη Τοποθέτηση στο Citroën C5 Aircross, που παρουσιάστηκε το 2017. Το όχημα ήταν υποψήφιο για το βραβείο Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2019 και κέρδισε το βραβείο CarWow Comfort 2019. Η KYB διακρίθηκε επίσης με το βραβείο Supplier Excellence από την PSA, έπειτα από αυτήν την πολύ επιτυχημένη εξέλιξη.

Μέχρι τώρα, αυτή η τεχνολογία είχε τοποθετηθεί μόνο σε ολοκαίνουργια οχήματα, ωστόσο, το 2022 θα είναι διαθέσιμη ως προϊόν για τη δευτερογενή αγορά από την KYB Ευρώπης – κωδικοί ανταλλακτικών 3348095 & 3448033. Η KYB είναι η μοναδική εταιρεία που προσφέρει αυτά τα εξαρτήματα στο aftermarket. Αυτή τη στιγμή, κυκλοφορούν πάνω από 150.000 C5 Aircross στους δρόμους της Ευρώπης, εξοπλισμένα με το σύστημα με διπλό υδραυλικό στοπ.

Με αυτήν την τεχνολογία, η συνολική διαδρομή των αμορτισέρ μπορεί να χωριστεί σε τρία διαφοροποιημένα τμήματα, κατά τα οποία το αμορτισέρ λειτουργεί με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Το πρώτο τμήμα αντιστοιχεί στη θέση γύρω από το κέντρο της διαδρομής. Σε αυτήν την περιοχή λειτουργίας, η συμβατική βαλβίδα στο έμβολο και η βαλβίδα βάσης παρέχουν τις δυνάμεις απόσβεσης. Το δεύτερο και το τρίτο τμήμα αντιστοιχούν στις θέσεις κοντά στο τέλος της επαναφοράς και της διαδρομής της συμπίεσης, με τα υδραυλικά στοπ συμπίεσης και επαναφοράς να είναι υπεύθυνα για την παροχή πρόσθετης ενέργειας απόσβεσης.

Αυτός ο διαχωρισμός επιτρέπει στις κύριες βαλβίδες του αμορτισέρ να εστιάζουν στην άνεση και τα δύο υδραυλικά στοπ αναλαμβάνουν δράση σε πιο απαιτητικές καταστάσεις, αυξάνοντας, έτσι, τόσο την άνεση, όσο και την απόδοση χειρισμού. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό αποτελεσματικά, τα στοπ, τόσο της επαναφοράς, όσο και της συμπίεσης πρέπει να είναι σε θέση να παρέχουν επαρκή απορρόφηση ενέργειας και να έχουν μία πιο ευέλικτη απόκριση. Αυτή η πατενταρισμένη τεχνολογία παρέχει ένα πρωτόγνωρο επίπεδο άνεσης και αυτό που η PSA περιγράφει ως «ιπτάμενο χαλί», καθώς το αυτοκίνητο δίνει την αίσθηση ότι πετάει πάνω από εξογκώματα και λακκούβες στον δρόμο.

Ο Jordan Day, Διευθυντής Μάρκετινγκ της KYB Ευρώπης για το aftermarket, εξηγεί: «το να έχουμε αυτήν την τεχνολογία διαθέσιμη για το aftermarket είναι μία συναρπαστική προσθήκη στην υπάρχουσα γκάμα μας και θα επιτρέψει στους οδηγούς να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τη βραβευμένη άνεση που προσφέρουν αυτά τα αμορτισέρ. Είναι ένα ακόμα σπουδαίο παράδειγμα του πώς η KYB είναι πρωτοπόρος στην έρευνα και την εξέλιξη της ΟΕ ανάρτησης».