ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ Η ΠΡΟΗΓΜΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Οι εγκαταστάσεις προηγμένης παραγωγής της ΚΥΒ στην Ισπανία (KYB Advanced Manufacturing Spain – KAMS) βρίσκονται στην πρωτοπορία της εξειδικευμένης κατασκευής αμορτισέρ υψηλής τεχνολογίας και δημιουργήθηκαν ειδικά για αυτόν τον σκοπό.

Το KAMS βρίσκεται στο Los Arcos, κοντά στην Παμπλόνα. Με μία επένδυση άνω των 20 εκατ. ευρώ, εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2008 και η πρώτη δοκιμή της γραμμής παραγωγής ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2009. Η πλήρης παραγωγή άρχισε τέσσερις μήνες μετά, με το πρώτο project Πρώτης Τοποθέτησης ανάμεσα στην KYB κα τη BMW, την προμήθεια εμπρός και πίσω αμορτισέρ για τη νέα Σειρά 5. Λίγους μήνες αργότερα, η προμήθεια για τον όμιλο PSA και την Audi μεταφέρθηκε από το άλλο εργοστάσιο της ΚΥΒ στην Ισπανία, το KYBSE.

Υπάρχουν 6 γραμμές παραγωγής και η δυνατότητα παραγωγής φτάνει αυτή τη στιγμή τα 1,45 εκατ. αμορτισέρ. Το KAMS διαθέτει 184 εργαζόμενους, οι 145 από τους οποίους απασχολούνται στις γραμμές παραγωγής.

Όταν εισέρχεσαι στην περιοχή παραγωγής στο KAMS, το πρώτο που παρατηρείς είναι το πόσο καθαρή είναι συγκριτικά με έναν τυπικό χώρο παραγωγής. Η ομάδα εργάζεται σκληρά ώστε να διατηρεί τις βέλτιστες συνθήκες για αυτό το επίπεδο εξειδικευμένης παραγωγής, πραγματοποιώντας συνεχείς επιθεωρήσεις στις διαδικασίες και τα προϊόντα, καθώς και υψηλού επιπέδου ελέγχους καθαρισμού (σύστημα 5S) κάθε 2 εβδομάδες.

Η παραγωγική διαδικασία είναι υψηλής αυτοματοποίησης – οι χειριστές εκκινούν τη διαδικασία προσθέτοντας τα ακατέργαστα εξαρτήματα, τα οποία δεν αγγίζονται ξανά, παρά μόνο όταν απομακρύνονται χειροκίνητα στο τέλος της γραμμής παραγωγής. Στη συνέχεια, ο ποιοτικός έλεγχος του τελικού προϊόντος είναι μία πλήρως χειρωνακτική διαδικασία.

Οι δύο βασικοί τύποι αμορτισέρ που κατασκευάζονται στο KAMS είναι τα REAS και τα  IDC.

Το REAS είναι ένα σύστημα απόσβεσης που ελέγχει την κάθετη δόνηση και τη δύναμη απόσβεσης στις στροφές, χωρίς ηλεκτρονικές συσκευές. Συνδέει τα αμορτισέρ με ένα ειδικό τρίτο αμορτισέρ, το οποίο διαθέτει ένα πλωτό έμβολο και κατανέμει μία δύναμη απόσβεσης στο δεξί ή το αριστερό αμορτισέρ.

Υπάρχουν δύο παράμετροι για αυτό το σύστημα: Παράλληλη Σύνδεση, όπου το δεξί και το αριστερό αμορτισέρ του ενός άξονα (μπροστά και/ή πίσω) συνδέονται μέσω μίας κεντρικής βαλβίδας, και Διαγώνια Σύνδεση, όπου το μπροστά δεξιά αμορτισέρ συνδέεται μέσω μίας μονάδας κεντρικής βαλβίδας με το πίσω αριστερά, καθώς και το μπροστά αριστερά αμορτισέρ με το πίσω δεξιά μέσω της δεύτερης κεντρικής μονάδας.

Το σύστημα ελέγχει τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου κατά το φρενάρισμα, τις στροφές και την επιτάχυνση, ώστε να διαχειρίζεται την κατανομή του βάρους και να ελαχιστοποιεί την κλίση του αμαξώματος στις στροφές. Βελτιώνει την πρόσφυση ανάμεσα στα ελαστικά και τον δρόμο μέσω ισορροπημένων δυνάμεων στα ελαστικά, βελτιώνει τη φθορά των ελαστικών, βελτιώνει το κράτημα και παρέχει μεγαλύτερη οδηγική ασφάλεια σε κρίσιμες καταστάσεις.

Χρησιμοποιείται στα αυτοκίνητα Audi RS 6 Avant, Audi RS 5 Coupé και Sportback και Audi RS 4 Avant με το όνομα DRC – Dynamic Ride Control (Δυναμικός Έλεγχος Κύλισης). Κάθε σετ αμορτισέρ REAS συνδέεται με τη μονάδα κεντρικής βαλβίδας, διασφαλίζοντας βέλτιστη λειτουργία και ακρίβεια για αυτά τα υψηλής απόδοσης αυτοκίνητα.

Το σύστημα ανάρτησης Intelligent Damping Control (IDC) της ΚΥΒ είναι η τελευταία καινοτόμος τεχνολογία που αναπτύχθηκε από την KYB και χρησιμοποιείται σε έναν μεγάλο αριθμό, από premium αυτοκίνητα. Στην Ευρώπη, χρησιμοποιείται από το γκρουπ PSA στο Peugeot 508 και στο DS7 με το όνομα DS Active Scan Suspension. Θα εμφανιστεί επίσης στο νέο DS9 που θα κυκλοφορήσει το 2021. Στην Ιαπωνία, είναι διαθέσιμο στα Lexus LS και LC και στα Toyota Crown και Avalon.

Αυτή η έξυπνη τεχνολογία αναλύει το προφίλ του δρόμου και στέλνει σήμα στην ηλεκτρονική κεντρική μονάδα IDC. Λειτουργεί με τέσσερις αισθητήρες ύψους και τρία επιταχυνσιόμετρα για τη μέτρηση των αντιδράσεων του οχήματος, όπως την ταχύτητα, το φρενάρισμα και τη γωνία διεύθυνσης, μεταξύ άλλων.

Η μονάδα ελέγχου υπολογίζει συνεχώς τις βέλτιστες ρυθμίσεις των αμορτισέρ για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε οδική ανωμαλία, βελτιώνοντας την άνεση, με στόχο να δημιουργήσει μία μοναδική και άνετη εμπειρία οδήγησης. Αυτό συμβαίνει μέσω μίας αναλογικής ηλεκτρομαγνητικής βαλβίδας, σε κάθε αμορτισέρ, που ρυθμίζει την εσωτερική πίεση, μεταξύ του άνω και του κάτω θαλάμου, εξασφαλίζοντας μεμονωμένο έλεγχο, τόσο της συμπίεσης, όσο και της επαναφοράς και στους τέσσερις τροχούς.

Οι δοκιμές δείχνουν ότι τα οφέλη είναι ιδιαίτερα αισθητά στα πίσω καθίσματα, με το σύστημα σάρωσης να μειώνει την ταλάντωση, που μπορεί να προέλθει από τις οδικές ανωμαλίες. Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν απλή βελτίωση στην άνεση της οδήγησης, ωστόσο έχει επίσης θετική επίδραση και στην ασφάλεια. Ομαλότερη οδήγηση σημαίνει ότι και οι τέσσερις τροχοί διατηρούν καλύτερη επαφή με τον δρόμο, επιτρέποντας ασφαλέστερη οδήγηση και φρενάρισμα. Μία ομαλότερη διαδρομή μειώνει επίσης την κούραση του οδηγού.

Η ΚΥΒ διαθέτει τρία εργοστάσια αμορτισέρ στην Ευρώπη, δύο στην Ισπανία και ένα στην Τσεχία. Έχει, επίσης, ένα ειδικά κατασκευασμένο εργοστάσιο ελατηρίων στην Τσεχία.