Η KYB Πηγαίνει σε Πίστα Δοκιμών

Σε μία πρόσφατη σειρά βίντεο που δημιούργησε η KYB Αμερικής, η KYB μπήκε σε πίστα δοκιμών, αποκαλύπτοντας τις έντονες διαφορές μεταξύ της KYB, κορυφαίων αμορτισέρ ανταγωνιστών, φθαρμένων αμορτισέρ και αμορτισέρ χαμηλού κόστους.

Για να διασφαλίσει δίκαιες δοκιμές, η KYB στρατολόγησε δύο ανεξάρτητους, επαγγελματίες οδηγούς δοκιμών από τη βιομηχανία ελαστικών για να οδηγήσουν δύο αντίστοιχα Chevrolet Equinoxe του 2015, με το καθένα να έχει διανύσει πάνω από 150.000 χλμ. Για να διασφαλιστούν συνεπή και αξιόπιστα αποτελέσματα, σε κάθε αυτοκίνητο τοποθετήθηκαν νέα τακάκια, δίσκοι και μπάρες ζανφόρ πριν από τη δοκιμή, και πραγματοποιήθηκε μία πλήρης ευθυγράμμιση στους τέσσερις τροχούς. Πριν από κάθε μεμονωμένη δοκιμή, στα αυτοκίνητα τοποθετήθηκαν επίσης τέσσερα ολοκαίνουργια ελαστικά και γέμισε το ρεζερβουάρ καυσίμου. Η μόνη διαφορά μεταξύ των αυτοκινήτων ήταν τα αμορτισέρ.

Κατά τη διάρκεια δύο ημερών, η KYB συνέκρινε και δοκίμασε τα τέσσερα διαφορετικά σετ αμορτισέρ. Αυτά περιελάμβαναν: φθαρμένα αμορτισέρ πρώτης τοποθέτησης – OEM, αμορτισέρ ανταγωνιστή χαμηλού κόστους, αμορτισέρ από έναν premium ανταγωνιστή και τη σειρά Excel-G της KYB. Σχεδιασμένη για να επιτρέπει στους οδηγούς της δοκιμής να βιώνουν κάθε ένα από τα προϊόντα σε πραγματικές καταστάσεις οδήγησης, η αξιολόγηση περιλάμβανε:
Βρεγμένη πίστα: Ένα σύστημα ψεκασμού έβρεξε ομοιόμορφα τον δρόμο για να μιμηθεί τις υγρές συνθήκες οδήγησης, έτσι ώστε η πρόσφυση, ο χειρισμός και το φρενάρισμα να μπορούν να ελεγχθούν.
Σλάλομ: Αξιολόγηση ελέγχου και κλίσης του αμαξώματος.
Φρενάρισμα: Μέτρηση αποστάσεων ακινητοποίησης από 80-0 χλμ./ώρα σε βρεγμένες και στεγνές συνθήκες.
Πραγματική διαδρομή: Κλειστή διαδρομή 11 χλμ. σε πραγματικούς δρόμους για αξιολόγηση της απόδοσης σε πραγματικές συνθήκες.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα που συλλέχθηκαν από τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό συλλογής δεδομένων που ήταν εγκατεστημένος και στα δύο αυτοκίνητα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η KYB ξεπέρασε όλες τις εναλλακτικές λύσεις, τόσο σε πραγματικές συνθήκες όσο και στην πίστα δοκιμών. Αυτά τα αποτελέσματα αντανακλούσαν τις απόψεις και των δύο ανεξάρτητων επαγγελματιών δοκιμαστών, οι οποίοι επίσης συμφώνησαν ότι το KYB Excel-G ήταν η καλύτερη επιλογή.

Για να γίνει κατανοητή η επίδραση που έχουν τα αμορτισέρ στις αποστάσεις ακινητοποίησης, πραγματοποιήθηκαν δοκιμές πέδησης τόσο σε βρεγμένες όσο και σε στεγνές συνθήκες. Κατά τη σύγκριση των φθαρμένων αμορτισέρ πρώτης τοποθέτησης – OEM με έναν ανταγωνιστή χαμηλού κόστους, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα χαμηλού κόστους αμορτισέρ ήταν, στην πραγματικότητα, χειρότερα από τα φθαρμένα OEM, όσον αφορά την ασφάλεια φρεναρίσματος τόσο σε βρεγμένες όσο και σε στεγνές συνθήκες. Όπως θα περίμενε κανείς, οι αποστάσεις ακινητοποίησης βελτιώθηκαν δραστικά κατά τη δοκιμή τόσο των αμορτισέρ της KYB όσο και του premium ανταγωνιστή της σε στεγνό έδαφος. Ωστόσο, σε βρεγμένες συνθήκες όπου η πρόσφυση ήταν μειωμένη, το όχημα που ήταν εξοπλισμένο με αμορτισέρ KYB σταμάτησε 1,8 μέτρα πιο πριν από τον premium ανταγωνιστή – όσο το πλάτος ενός αυτοκινήτου.

Παρακολουθήθηκε επίσης η ενεργοποίηση του ABS, για να καταδειχθεί η άμεση επίπτωση που έχουν τα αμορτισέρ στην απόδοση των συστημάτων αποφυγής σύγκρουσης. Κατά τη διάρκεια μίας έκτακτης ακινητοποίησης από τα 80 χλμ./ώρα, η αυξημένη βύθιση του εμπρός τμήματος του αυτοκινήτου σήμαινε ότι το σύστημα ABS ενεργοποιήθηκε πολλές φορές, κατά τον έλεγχο των φθαρμένων αμορτισέρ πρώτης τοποθέτησης – OEM, καθώς το σύστημα ασφαλείας του αυτοκινήτου προσπαθούσε να διατηρήσει την πρόσφυση. Κάθε φορά που συνέβαινε αυτό, το ABS άφηνε στιγμιαία τα φρένα για να αποφύγει την ολίσθηση, ωστόσο αυτή η ενέργεια προσθέτει χρόνο και απόσταση στη διαδικασία ακινητοποίησης. Αντίθετα, τα αμορτισέρ της KYB και του premium ανταγωνιστή παρουσίασαν πολύ λιγότερη ενεργοποίηση, επιτρέποντας στο αυτοκίνητο να σταματήσει γρήγορα και ομαλά. Αυτές οι δοκιμές υποδεικνύουν ξεκάθαρα τη σημασία της αντικατάστασης των φθαρμένων αμορτισέρ, καθώς η φθαρμένη βαλβίδα του αμορτισέρ σε αυτήν την περίπτωση έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη απόσταση ακινητοποίησης έκτακτης ανάγκης.

Και οι δύο ανεξάρτητοι δοκιμαστές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κατά την οδήγηση, υπήρχε μία αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ των αμορτισέρ της KYB και των φθαρμένων αμορτισέρ πρώτης τοποθέτησης – OEM, σχολιάζοντας ότι η διαφορά μεταξύ των δύο ήταν «νύχτα και μέρα». Συγκρίνοντας την KYB έναντι του premium ανταγωνιστή, οι δοκιμαστές επαίνεσαν τα αμορτισέρ της KYB για τον έλεγχο και την ηρεμία του αυτοκινήτου, κάνοντας το αυτοκίνητο να δίνει την αίσθηση ότι είναι πιο «κλειδωμένο», «ακολουθώντας τον δρόμο» πιο αποτελεσματικά.

Για να παρακολουθήσετε και εσείς το βίντεο, σαρώστε τον κωδικό QR.