Η KYB Μοιράζεται Συμβουλές για τη Χειμερινή Οδήγηση

Οι χειμερινές συνθήκες οδήγησης δημιουργούν πολλές προκλήσεις για ένα αυτοκίνητο. Οι ακραίες θερμοκρασίες, η αύξηση των ατελειών στον δρόμο από λακκούβες, μαζί με το αλάτι ή την άμμο που χρησιμοποιείται στους δρόμους σε πολλές χώρες, όλα ασκούν πρόσθετη καταπόνηση στα εξαρτήματα της ανάρτησης.

Η κύρια λειτουργία των αμορτισέρ είναι να κρατούν τα ελαστικά των οχημάτων σε επαφή με τον δρόμο, ώστε να μπορούν να κατευθύνουν και να φρενάρουν με ασφάλεια. Λειτουργούν ως ομάδα μαζί με τα ελαστικά και τα φρένα και εάν κάποιο από αυτά τα μέλη της ομάδας είναι φθαρμένο, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την ασφάλεια. Η βροχή, ο πάγος και το χιόνι έχουν ήδη αρνητικές επιπτώσεις στις αποστάσεις ακινητοποίησης, χωρίς τον πρόσθετο κίνδυνο των φθαρμένων εξαρτημάτων, επομένως είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα πάντα να είναι σε πλήρη και σωστή λειτουργία τους χειμερινούς μήνες.

Η KYB δίνει μερικές βασικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν κατά την οδήγηση τον χειμώνα:

Καθαρίστε όλο το χιόνι και τον πάγο από το όχημά σας:
Βεβαιωθείτε ότι όλος ο πάγος ή το χιόνι έχει καθαριστεί από τα παράθυρα και τους προβολείς. Είναι επίσης σημαντικό να καθαρίζετε το χιόνι από τον ουρανό του οχήματός σας, καθώς αυτό μπορεί να γλιστρήσει στο παρμπρίζ, ενώ οδηγείτε, και να μειώσει την ορατότητά σας.

Αυξήστε την απόσταση ασφαλείας:
Οι ολισθηρές συνθήκες σημαίνουν ότι θα πρέπει να αυξήσετε την απόσταση ανάμεσα σε εσάς και το αυτοκίνητο μπροστά σας σε οκτώ έως δέκα δευτερόλεπτα, ώστε να έχετε αρκετό χρόνο για να φρενάρετε με ασφάλεια, εάν είναι απαραίτητο.

Επιταχύνετε, επιβραδύνετε και στρίψτε απαλά:
Πάρτε τον χρόνο σας και φροντίστε να επιταχύνετε, να επιβραδύνετε και να κάνετε ελιγμούς με προσοχή. Εάν το όχημά σας αρχίσει να γλιστρά, προσπαθήστε να το επαναφέρετε με το τιμόνι και μην φρενάρετε.

Ελέγξτε τα ελαστικά σας:
Βεβαιωθείτε ότι τα ελαστικά σας έχουν επαρκές πέλμα και ότι είναι σωστά φουσκωμένα. Ελέγξτε ότι το κιτ ανταλλακτικών / επισκευής είναι σε καλή κατάσταση.

Ξεκινήστε με υψηλότερη σχέση στο κιβώτιο:
Αυτό θα επιτρέψει στο αυτοκίνητό σας να αποκτήσει πρόσφυση και θα αποτρέψει το σπινάρισμα των τροχών σας, όταν προσπαθείτε να κινήσετε το όχημά σας.

Ελέγχετε τη στάθμη των υγρών πιο συχνά:
Καθώς ο κινητήρας σας δουλεύει πιο σκληρά, τα υγρά είναι πιθανό να εξαντληθούν πιο γρήγορα, γι’ αυτό φροντίστε να τα συμπληρώνετε πριν από οποιοδήποτε μεγάλο ταξίδι.

Οδήγηση σε δρόμους με κλίση:
Αφήνετε επαρκή χώρο μεταξύ των αυτοκινήτων, για να διατηρείτε μία σταθερή ταχύτητα και να αποφύγετε να σταματήσετε ή να κάνετε αλλαγές ταχυτήτων. Χρησιμοποιήστε χαμηλή σχέση (ταχύτητα), όταν οδηγείτε σε κατηφόρα.

Έχετε μαζί σας τα απαραίτητα:
Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, να έχετε μαζί σας αποπαγωτικό κιτ, μία κουβέρτα, μερικά χειμερινά ρούχα και παπούτσια και έναν φακό.

Τα περισσότερα αυτοκίνητα είναι εξοπλισμένα με σύστημα ESC (Electronic Stability Control) για να βοηθά το όχημα και τον οδηγό να αποφύγουν την επικίνδυνη υπερστροφή σε χειμερινές συνθήκες. Το ESC μπορεί να αντιληφθεί πότε το αυτοκίνητο γέρνει πολύ ή χάνει πρόσφυση και μπορεί άμεσα να εφαρμόσει μεμονωμένα φρένα στους τροχούς για να αποφύγει κάθε κίνδυνο ολίσθησης. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι παρόλο που τα περισσότερα σύγχρονα οχήματα είναι εξοπλισμένα με χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως το ESC, αυτά τα συστήματα βασίζονται στην καλή κατάσταση όλων των εξαρτημάτων. Το ESC βαθμονομήθηκε και σχεδιάστηκε, όταν το αυτοκίνητο είχε καινούργια αμορτισέρ. Επομένως, όταν τα αμορτισέρ δεν συντηρούνται σωστά, αυτό έχει επίδραση σε κάθε μεμονωμένο υπολογισμό που γίνεται από το ESC του οχήματος, καθώς το αυτοκίνητο δεν θα αντιδράσει και δεν θα αποδώσει με τον τρόπο που αναμένεται από αυτό. Επομένως, το ESC ενδέχεται να μην εφαρμόζει τα επαρκή προληπτικά μέτρα για να διατηρεί το αυτοκίνητο υπό έλεγχο. Η KYB συνιστά να αντικαθίστανται τα αμορτισέρ, τα ελατήρια και τα κιτ βάσης μετά από 50.000 μίλια ή 80.000 χλμ.

Αφού τελειώσει ο χειμώνας, ο κίνδυνος για τα εξαρτήματα της ανάρτησης παραμένει – ειδικά για τα σπειροειδή ελατήρια. Οι επιπτώσεις από τις χαλαρές επιφάνειες του οδοστρώματος μπορεί τελικά να προκαλέσουν καταστροφή της προστατευτικής βαφής, εκθέτοντας το γυμνό μέταλλο. Το ελατήριο είναι, τότε, επιρρεπές σε θραύση, ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια και μετά τους χειμερινούς μήνες, όπου θα έχει εκτεθεί σε βροχή, πάγο και διαβρωτικό αλάτι. Ένα σπειροειδές ελατήριο που σπάει, ενώ το όχημα κινείται, μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, εάν φύγει από τη θέση του, προκαλώντας, μερικές φορές ζημιά ακόμα και στο ελαστικό. Η KYB συνιστά, μόλις τελειώσει ο χειμώνας, οι τεχνικοί να εξετάζουν τα ελατήρια σε κάθε όχημα που επισκέπτεται το συνεργείο, για να ελέγχουν για τέτοιου είδους ζημιές.