Ηλεκτρονικός Έλεγχος Ευστάθειας και Ανάρτηση

Ο ηλεκτρονικός έλεγχος ευστάθειας (ESC) είναι ένα ενσωματωμένο ηλεκτρονικό σύστημα που αποτελεί επέκταση της τεχνολογίας αντιμπλοκαρίσματος των τροχών. Ο ρόλος του είναι να σταθεροποιεί το όχημα και να αποτρέπει την ολίσθηση, εφαρμόζοντας την κατάλληλη πέδηση σε έναν ή περισσότερους τροχούς, όπως απαιτείται.

Μία σειρά αισθητήρων ESC ενημερώνουν έναν από τους ενσωματωμένους υπολογιστές του οχήματος για τις συνθήκες λειτουργίας του. Όταν ο υπολογιστής διαπιστώσει ότι το όχημα χάνει τον έλεγχο, γέρνει πολύ ή τα ελαστικά αρχίζουν να χάνουν την πρόσφυση, παρεμβαίνει αμέσως, μειώνοντας τις στροφές του κινητήρα μέσω του συστήματος διαχείρισης κινητήρα και στη συνέχεια εφαρμόζει την κατάλληλη πέδηση, στη σωστή αναλογία, σε κάθε τροχό, για να διατηρήσει το αυτοκίνητο υπό έλεγχο.

Το σύστημα ESC είναι διαθέσιμο στην αγορά από το 1995 και από το 2014 είναι υποχρεωτικό σε όλα τα καινούργια οχήματα που πωλούνται στην ΕΕ. Περίπου το 80-90% των αυτοκινήτων που κινούνται στους δρόμους της Ευρώπης είναι πλέον εξοπλισμένα με τεχνολογία ESC.

Η Ζώνη Ασφαλείας του 21ου Αιώνα

Τα περισσότερα ατυχήματα που σχετίζονται με απώλεια ελέγχου του οχήματος συμβαίνουν όταν το αυτοκίνητο οδηγείται πέρα από τα όρια πρόσφυσής του, όπως σε συνθήκες υπερστροφής ή υποστροφής ή με ταχύτητα υπερβολικά υψηλή για τις συνθήκες. Μελέτες δείχνουν ότι το σύστημα ESC θα μπορούσε να μειώσει τα θανατηφόρα ατυχήματα που σχετίζονται με ολίσθηση έως και κατά 38%.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το σύστημα ESC είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην πρόληψη της απώλειας ελέγχου και των θανατηφόρων ατυχημάτων. Υπολογίζεται ότι από τότε που κυκλοφόρησε το σύστημα ESC, στην Ευρώπη έχουν αποφευχθεί τουλάχιστον 188.500 ατυχήματα με τραυματισμό και έχουν σωθεί περισσότερες από 6.100 ζωές. Τα οχήματα με ESC μειώνουν στο μισό τον κίνδυνο θανατηφόρου απώλειας ελέγχου και τον κίνδυνο ανατροπής έως και 80%. Το σύστημα ESC περιγράφεται από ειδικούς της αυτοκινητοβιομηχανίας ως η πιο σημαντική πρόοδος στην ασφάλεια.

Πώς Σχετίζεται το Σύστημα ESC με την Ανάρτηση;

  • Η αποτελεσματικότητα του συστήματος ESC περιορίζεται από την ικανότητα των ελαστικών και την ανάρτηση οχήματος. Εάν τα ελαστικά δεν έχουν καλή πρόσφυση, τότε το σύστημα ESC δεν μπορεί να εκτελέσει τα απαιτούμενα διορθωτικά μέτρα.
  • Τα ανταλλακτικά (όπως τα αμορτισέρ) πρέπει να επαναφέρουν την ικανότητα χειρισμού του αυτοκινήτου στα επίπεδα όπως όταν ήταν καινούργιο. Ορισμένα ανταλλακτικά της δευτερογενούς αγοράς (ειδικά ανταλλακτικά χαμηλού κόστους / χαμηλής ποιότητας) δεν είναι τόσο ικανά όσο αυτά της Πρώτης Τοποθέτησης. Αυτά τα ανταλλακτικά θα έχουν επιπτώσεις στην απόδοση του συστήματος ESC.

Τα οχήματα που εξοπλίζονται με ESC, όπως όλα τα οχήματα, απαιτούν περιοδική αντικατάσταση των τακακιών, των αμορτισέρ και των σπειροειδών ελατηρίων, των ελαστικών και άλλων εξαρτημάτων που φθείρονται. Φροντίστε να επιλέγετε ανταλλακτικά που έχουν σχεδιαστεί για να αποκαθιστούν τις ικανότητες χειρισμού και ελέγχου που είχαν αρχικά τα οχήματα. Η αποκατάσταση του αρχικού χειρισμού και ελέγχου είναι καθοριστική για την απόδοση του ESC. Ακόμα και με το ESC, το σταμάτημα και το στρίψιμο εξαρτάται από την καλή πρόσφυση των ελαστικών. Η καλή πρόσφυση βασίζεται σε αμορτισέρ και ελατήρια που λειτουργούν σωστά, διατηρώντας το ελαστικό σταθερά στον δρόμο. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το σύστημα ESC ενός αυτοκινήτου βαθμονομήθηκε όταν το αυτοκίνητο ήταν καινούργιο, επομένως η ύπαρξη φθαρμένων ή χαμηλής ποιότητας αμορτισέρ, φρένων ή ελαστικών θα σημαίνει ότι το ESC ίσως δεν έχει τα κατάλληλα εργαλεία για να εκτελέσει σωστά την κρίσιμη για την ασφάλεια εργασία του.

Γιατί να Επιλέξετε Αμορτισέρ KYB για Οχήματα με ESC;

Όλοι οι προμηθευτές Πρώτης Τοποθέτησης, όπως η KYB, συμφωνούν ότι τα φθαρμένα αμορτισέρ χάνουν την αποτελεσματικότητά τους μετά από 80.000 χιλιόμετρα (50.000 μίλια). Αυτό οφείλεται στη σταδιακή κόπωση των βαλβίδων μέσα στο αμορτισέρ. Είναι μία πολύ μικρή μείωση στην απόδοση, συχνά τόσο μικρή που δεν γίνεται αντιληπτή από τον οδηγό. Γι’ αυτό η συμβουλή του τεχνικού είναι πολύ σημαντική όταν πρόκειται για τη διατήρηση της απόδοσης ενός οχήματος στα υψηλότερα επίπεδα ασφαλείας, με φρένα, ελαστικά και αναρτήσεις συντηρημένα σωστά.

Τα χαμηλής ποιότητας αμορτισέρ για το Aftermarket συχνά κατασκευάζονται και αποδίδουν διαφορετικά από τα αμορτισέρ Πρώτης Τοποθέτησης. Η αφαίρεση στοιχείων όπως τα εσωτερικά ελατήρια επαναφοράς, η μειωμένη ποιότητα υλικών και η μειωμένη ποιότητα υδραυλικού υγρού, όλα αυτά σημαίνουν ότι η μονάδα δεν θα λειτουργεί όπως θέλει το σύστημα ESC, καθιστώντας όλα τα υπολογισμένα μέτρα ανακριβή. Τα αμορτισέρ KYB είναι βαθμονομημένα ειδικά για τη δευτερογενή αγορά. Αποκαθιστούν τις αρχικά σχεδιασμένες δυνατότητες του συστήματος ESC, όχι μόνο αποκαθιστώντας την απόδοση της μονάδας του αμορτισέρ, αλλά οι βαλβίδες στο εσωτερικό έχουν προσαρμοστεί ειδικά για να επιτρέπουν τη φθορά των γύρω βάσεων και των συνεμπλόκ, διασφαλίζοντας ότι ολόκληρο το σύστημα ανάρτησης συνεργάζεται για να προσφέρει ένα αποτέλεσμα «σαν καινούργιο», και -ιδιαίτερα σημαντικό- να επαναφέρει την απόδοση του αυτοκινήτου στον τρόπο που χρειάζεται το σύστημα ESC. Για τον λόγο αυτό, το αμορτισέρ KYB είναι η προτιμώμενη επιλογή των επαγγελματιών του κλάδου, υπερισχύοντας ακόμη και ενός ανταλλακτικού Πρώτης Τοποθέτησης απευθείας από τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου.