Toyota si vybrala KYB pro svůj exkluzivní model Mirai, jenž je na vodík

Právě představená Toyota Mirai v nové generaci má tlumiče KYB z výroby. Mirai je vozidlo poháněné vodíkovými palivovými články (FCEV – Fuel Cell Electric Vehicle).

První generace modelu Mirai byla uvedena na trh v roce 2014. Vozidlo jezdí na vodík

a je dokonalým ekologickým automobilem, protože nabízejí dlouhé dojezdy (u Mirai až 502 km) a krátkou dobu tankování s nulovými emisemi. Mirai je japonské slovo pro budoucnost. Toyota zahájila vývoj palivových článků v Japonsku počátkem 90. let a vyvinula řadu vozidel s palivovými články, která je podrobila více než 1 600 000 km silničních testů.

Pro dosažení komfortního a precizního řízení vozidla nejen v zatáčkách, je zde použit nový systém zavěšení kol. Na přední nápravě je použit systém víceprvkového zavěšení s hormími rameny a na zadní nápravě je rovněž systém víceprvkového závěsu kol.

 Závěsy kol mají velkou tuhost na obou nápravách a díky tomu je výrazně lepší vedení v zatáčkách. Vozidlo velmi ochotně reaguje na změnu směru a zároveň je hodně stabilní při větších rychlostech. Tyto dobré jízdní vlastnosti jsou také díky zcela novým tlumičům od KYB, kterými je model osazen jak na přední, tak zadní nápravě.

Navzdory vysoké prodejní ceně vodíkového vozidla měla Toyota prodeje přes 10 000 kusů původních modelů Mirai. Cílem je zvýšit u nového modelu prodeje na 30 000 kusů. Tato generace ve srovnání se svým předchůdcem snížila náklady na výrobu systému palivových článků o 95%. Komponenty jsou nyní menší, lehčí, efektivnější a levnější z hlediska výroby.

Jordan Day, marketingový manažer KYB Europe, prohlásil: „vzhledem k tomu, že EU si klade za cíl 30 milionů automobilů s nulovými emisemi do roku 2030 a klimatickou neutralitu do roku 2050, je společnost KYB odhodlána spolupracovat s výrobci vozidel na vývoji špičkového odpružení kol pro vozidla zcela nové generace“.