Tlumiče s hydraulickými dorazy přicházejí na trh s náhradními díly

V době, kdy se aktivní odpružení stává realitou u osobních automobilů a semiaktivní řešení jsou přítomna ve více segmentech než kdykoli předtím, představila spolupráce mezi KYB a Citroënem nový koncept odpružení založený na pasivních tlumičích. Toto technické řešení je schopné se přiblížit výkonu poloaktivních systémů za výrazně konkurenceschopnějšími náklady. Toto technické řešení bylo použito jako originální vybavení pro Citroën C5 Aircross, který byl původně uveden na trh v roce 2017. Vozidlo bylo nominováno na cenu Car of the Year 2019 a získalo cenu CarWow Comfort Award 2019. Po tomto velmi úspěšném vývoji získala společnost KYB také ocenění Supplier Excellence od PSA.

Doposud byla tato technologie montována pouze na zcela nově vyrobená vozidla, nicméně v roce 2022 bude k dispozici jako náhradní díly od KYB Europe – čísla dílů 3348095 a 3448033. KYB je jedinou společností, která tyto díly nabízí na trh s náhradními díly. V současné době je na evropských silnicích více než 150 000 vozů C5 Aircross vybavených tlumiči s dvojitými hydraulickými dorazy.

Pomocí této technologie lze celkový zdvih tlumičů rozdělit na tři diferencované části, kterým tlumič poskytne různé tlumící charakteristiky. První část odpovídá poloze kolem středové polohy pístnice. V této pracovní oblasti zajišťuje tlumicí síly konvenční ventil v pístu a základním ventilu. Druhá a třetí část odpovídá koncovým polohám zdvihu tlumiče (doraz a odskok) a přidává dodatečnou tlumící sílu v těchto polohách. Dokáže velmi účinně absorbovat nárazovou energii.

Toto rozdělení umožňuje hlavním ventilům tlumičů se zaměřit na pohodlí a dva hydraulické dorazy přebírají odpovědnost v náročnějších situacích, čímž zvyšují komfort a zlepšují jízdní vlastnosti. Aby toho bylo dosaženo efektivně, musí být jak odrazové, tak kompresní dorazy schopny zajistit dostatečnou absorpci energie a mít velmi flexibilní odezvu. Tato patentovaná technologie poskytuje bezprecedentní úroveň pohodlí a to, co PSA popisuje jako „efekt létajícího koberce“, protože řidič má pocit, jako by letěl přes hrboly a díry na silnici.

Jordan Day, marketingový manažer pro aftermarket KYB Europe, vysvětluje: „To, že je tato technologie dostupná i pro trh s náhradními díly, je vzrušujícím přírůstkem naší stávající řady a umožní motoristům nadále si užívat oceňovaného pohodlí, které tyto tlumiče nabízejí. Je to další skvělý příklad toho, jak je KYB v popředí výzkumu a vývoje zavěšení OE“.