Příprava vozidla před dovolenou

S blížícími se letními prázdninami se mnoho lidí těší na dovolenou – často jde o dlouhé jízdy a někdy i tažení karavanu nebo nakládání auta kempingovým vybavením a podobně. Velmi často nakládáme do vozidla více nákladu než je běžné. Jakákoli dlouhá cesta může vyvinout další zátěž pro vozidlo, a proto je důležité provést na vozidle sérii kontrol, abyste se ujistili, že vše funguje správně a bezpečně.

Pneumatiky: Všechny pneumatiky by měly být zkontrolovány, zdali nevykazují poškození povrchu, nerovnoměrné sjetí dezénu, což by mohlo znamenat, že vozidlo má opotřebené tlumiče. Pneu by měli být nahuštěny na správný tlak pro zamýšlené použití – takže pokud se očekává, že vozidlo poveze větší hmotnost, může to znamenat, že je potřeba vyšší tlak, než je obvyklé. Přehuštění pneumatik by mohlo ovlivnit brzdění a způsobit předčasné opotřebení pneumatik. Dezén by měl být také zkontrolován, aby bylo zajištěno, že splňuje alespoň zákonnou minimální hloubku. Vysoké teploty mohou také ovlivnit tlak v pneumatikách, zvýšení o 10 stupňů může znamenat změnu tlaku o 0,1 baru (1,4 psi). Nezapomeňte také zkontrolovat rezervní pneumatiku, pokud ji máte.

Závěsy kol: I se zcela novými pneumatikami musí mít vozidlo správně fungující tlumiče a pružiny pérování, aby si udrželo přilnavost k vozovce. Pokud jste si na svém vozidle všimli některého z těchto příznaků, může to být známkou toho, že je problém s odpružením: Potápění přídě při náhlém brzdění nebo tažení vozu na jednu stranu na rovných silnicích, pocit nestability při zatáčení, vibrace ve volantu, točení vozu, když jede v bočním větru, poskakování kol při přejíždění nerovností, klepání nebo jiný hluk vycházející z oblasti kol. Jakékoli existující problémy s odpružením budou zhoršeny dlouhou jízdou, zejména s dodatečnou hmotností ve vozidle.

V rámci letní přípravy vozidla vezměte své vozidlo do servisu na podrobnější kontrolu. Technik se zaměří na tyto části: Tlumiče potřebují vizuální kontrolu, aby bylo zajištěno, že nedošlo k poškození pístnice, horní uložení a prachovky; a hledejte zjevný únik oleje. Pokud mají tlumiče najeto více než 80 000 km, měly by být vyměněny jako pár náprav, aby se obnovil výkon vozidla podle záměru výrobce. Vinuté pružiny by měly být zkontrolovány zdali nejsou prasklé a vozidlo má správnou světlou výšku. Kulové klouby, čepy a stabilizátory, aby se zajistilo, že se ochranná pryž nezničila a že nedochází k nadměrnému pohybu.

Provozní kapaliny: Ujistěte se, že je kapalina do ostřikovačů naplněna a že všechna okna jsou zevnitř i zvenku čistá. Zkontrolujte a doplňte chladicí kapalinu motoru, abyste zajistili, že váš motor může běžet při správné teplotě. Abyste zajistili hladký chod motoru a nedošlo k žádnému poškození, zkontrolujte a doplňte olej, což také pomůže snížit možnost přehřátí v provozu. Vozidla mohou spotřebovat více paliva v hustém provozu a při použití funkce start/stop, proto se ujistěte, že je vaše nádrž plná, než vyrazíte na dlouhou cestu. Také by mohlo být dobré nechat si zkontrolovat chladivo v klimatizaci.

Tažení přivěsu: Pokud vozidlo táhne karavan nebo přívěs, jsou na něj kladeny další požadavky. Nepřekračujte maximální povolené zatížení výrobcem, pozor na překročení svislého zatížení na kouli tažného zařízení. Snižte rychlost jízdy na zákonný limit pro hmotnost vašeho nákladu. KYB také nabízí širokou řadu vinutých pružin určené pro větší zatížení, které mohou výrazně zvýšit tažnou schopnost vašeho vozidla a lépe odolávat dodatečnému zatížení. Obraťte se na svůj autoservis nebo prodejce náhradních dílů a zjistěte více.

Ostatní: Pokud to ve Vaší zemi již není povinné, bylo by dobré mít s sebou nouzovou výbavu (lékárničku, svítilnu, výstražný trojúhelník, reflexivní vestu pro všechny cestující). Měla by být provedena (nejlépe vyměněna) kontrola gumové lišty stěračů, jenž v zimě dostala zabrat a nyní na slunci tvrdne. Zkontrolujte funkčnost veškerého osvětlení vozidla.

Všechny tyto podměty pro kontrolu vozidla mohou přispět k bezpečné a příjemné jízdě na dlouhých cestách do Vašich dovolenkových destinací.