KYB ukazuje ja funguje inteligentní tlumící jednotka závěsu vozidla

Systém odpružení Intelligent Damping Control od společnosti KYB je nejnovější inovativní technologií vyvinutou společností KYB a je používána u řady prestižních modelů vozidel. V Evropě jej používá PSA na modelu DS7 pod názvem DS Active Scan Suspension. Bude také součástí modelu Peugeot 508 a nového modelu DS9, který bude uveden na trh v roce 2021. V Japonsku je k dispozici u modelů Lexus LS a LC a Toyota Crown a Avalon.

Tato chytrá technologie využívá kameru za čelním sklem, která analyzuje profil vozovky a odešle ji do elektronické centrální jednotky IDC. Pracuje se čtyřmi výškovými senzory a třemi akcelerometry k měření reakcí vozidla, včetně rychlosti, brzdění a úhlu řízení.

Řídicí jednotka průběžně vypočítává optimální nastavení tlumičů, aby zmírnila případné nepravidelnosti vozovky, a zlepšila tak pohodlí a vytvořila jedinečný zážitek z jízdy. Dělá to prostřednictvím proporcionálního solenoidového ventilu na každém tlumiči, který nastavuje vnitřní tlak mezi horní a dolní komorou a poskytuje individuální kontrolu jak komprese, tak i odskoku na všech čtyřech kolech.

Testy ukazují, že výhody jsou patrné zejména na zadních sedadlech, přičemž skenovací systém snižuje oscilace, které mohou nastat při nerovnostech. Může to znít jako pouhé zlepšení pohodlí při řízení, ale bude to mít také pozitivní vliv na bezpečnost. Hladší jízda znamená, že všechna čtyři kola budou udržovat lepší kontakt s vozovkou, což umožní bezpečnější řízení a brzdění. Hladší jízda také sníží únavu řidiče.

Juan Carlos Diez, výkonný ředitel společnosti KYB Europe Aftermarket, vysvětluje: „Tento originální systém výbavy vozidla je dalším skvělým příkladem technologického pokroku světové úrovně vytvořeného inženýry výzkumu a vývoje KYB zde v Evropě a v naší japonské centrále“.