KYB Team JC je korunovaným šampionem na World Rallycross Champions 2020

Švédský tým KYB Team JC, který jede na svém vůbec prvním mistrovství světa v rallycrossu FIA, byl korunován jako mistr světa týmů RX 2020, s náskokem 16 bodů nad svým nejbližším soupeřem. Švédský jezdec Mattias Ekström si mezitím zajistil druhé místo v žebříčku jezdců World Rallycrossu a týmový kolega Robin Larsson byl na šestém místě.

Po jedinečné sezóně, která zahrnuvala osm kol ve čtyřech různých zemích, bylo oficiálně oznámeno zrušení devátého a posledního kola (které se bude konat na německém Nurburgringu). Proto poté, co KYB Team JC ovládl body týmů mistrovství světa v prvním kole, byl potvrzen jako mistři světa.

Na trati reprezentovali KYB Team JC dva jezdci: bývalý mistr světa v RX Mattias Ekström a úřadující Euro RX a severský šampion RallyX Robin Larsson. K vrcholům týmu v roce 2020 patřilo vítězství ve druhém kole sezóny ve švédském Höljesu a dvojnásobné pódium v lotyšské Rize. Ekström si během roku připsal dvě vítězství a tři druhá místa, aby skončil druhý na mistrovství světa jezdců RX, což je neuvěřitelný výsledek, protože byl na poslední chvíli náhradou za Janise Baumanise, který bohužel vypadl kvůli rozpočtovým omezením způsobeným Covidem 19. Larsson závodil po celou sezónu typicky působivým stylem, čtyřikrát se kvalifikoval do finále a v Lotyšsku skončil na druhém místě. V šampionátu jezdců skončil celkově šestý.

„Myslím, že dokončení sezóny navzdory koronaviru proběhlo lépe, než se očekávalo,“ říká Ekström. „Před rokem jsem řekl, že šance na návrat do rallycrossu je nulová, ale musel jsem naskočit a bylo to opět velmi náročné.“ S některými věcmi jsme měli trochu potíže, ale to je také součástí pravidel hry. Je zábavné, že existují sponzoři a společnosti, kteří jsou ochotni investovat i v těžších dobách, zejména proto, že spousta věcí byla zcela na poslední chvíli. Jsem také velmi hrdý na to, jak společnost KYB vyvinula tlumiče, které mohou vyhrát mistrovství světa. “

Celý tým zde v KYB Europe srdečně blahopřejeme všem členům týmu KYB Team JC bojující s velkou konkurencí jezdců v těch nejnáročnějších podmínkách, jaké jsme kdy viděli.  Zvláštní gratulace patří také týmu EKS, jejich konstruktérům Audi S1 a našim partnerům při vývoji speciálních tlumičů pro světový šampionát- a také konstruktérům z oddělení motoristického sportu KYB se sídlem v Japonsku.