KYB se vydává na testovací dráhu

V nedávné sérii videí z produkce KYB Amerika se KYB vydala na testovací dráhu a odhalila výrazné rozdíly mezi tlumiči od KYB, jinými prémiovými tlumiči, opotřebovanými tlumiči a levnými tlumiči pérování.

Aby bylo zajištěno spravedlivé testování, KYB pověřila dva nezávislé profesionální testovací řidiče z odvětví testování pneumatik, aby řídili dva odpovídající vozy Chevrolet Equinoxe r. v. 2015, z nichž každý měl na tachometru více než 150 000 km. Dále pro zaručení konzistentních a spolehlivých výsledků, bylo každé vozidlo před testováním vybaveno novými brzdovými destičkami, kotouči, stabilizátory a byla kompletně seřízena geometrie všech kol. Před každým jednotlivým testem, byly vozy také obuty čtyřmi zcela novými pneumatikami a doplněna plná nádrž paliva. Jediným rozdílem mezi vozidly byly tlumiče.

Během dvou dnů společnost KYB porovnávala a testovala čtyři různé sady tlumičů. Ty zahrnovaly: opotřebované tlumiče OEM; nízkonákladového konkurenta; prémiového konkurenta a řadu Excel-G od společnosti KYB. Hodnocení bylo navrženo tak, aby umožnilo testovacím řidičům vyzkoušet si každý z produktů v reálných jízdních situacích, jenž zahrnovalo:
Mokrá trať: Systém kropení rovnoměrně pokryl vozovku vodou, aby napodobil jízdní podmínky za mokra, takže bylo možné otestovat trakci, ovladatelnost a brzdění.
Slalóm: Vyhodnocení náklonu a stabilitu vozidla.
Brždění: Měření brzdné dráhy od 80-0 km/h za mokra i za sucha.
Skutečný provoz: 11km okruh na skutečných silnicích k vyhodnocení výkonu tlumičů
v reálném provozu.

S použitím dat shromážděných ze zařízení pro elektronický sběr dat instalovaných v obou vozidlech výsledky ukázaly, že tlumiče KYB překonaly všechny alternativy; jak v reálném provozu, tak na testovací dráze. Tyto výsledky odrážely názory obou nezávislých profesionálních testovacích řidičů, kteří se také shodli, že KYB Excel-G je nejlepší volbou.

Abychom pochopili, jaký dopad mají tlumiče na brzdnou dráhu, byly provedeny testy brzdění za mokra i za sucha. Při porovnání opotřebovaných OEM tlumičů s levným konkurentem výsledky zjistily, že levné tlumiče byly ve skutečnosti horší než opotřebované OEM, pokud jde o bezpečné zastavení na mokru i na suchu. Jak byste očekávali, brzdná dráha se drasticky zlepšila při testování KYB tlumičů a jejich prémiových konkurentů na suchu. Za mokra, kde byla snížená trakce, se však vozidlo vybavené KYB tlumiči zastavilo o 1,8 metru dříve než prémiový konkurent – to je cca šířka auta.

Byla také monitorována činnost ABS, aby se prokázalo, jaký přímý dopad mají tlumiče
na výkon bezpečnostních elektronických systémů vozidla. Během nouzového zastavení
z rychlosti 80 km/h bylo znamenáno zvýšené potápění přídě vozu a u opotřebovaných OEM tlumičů byl několikrát aktivovaný systém ABS, protože se systém snažil udržet trakci. Pokaždé, když k tomu dojde, ABS na okamžik uvolní brzdy, aby se zabránilo smyku, ale tato akce přidává čas a prodlužuje dráhu k zastavení. KYB a prémiový konkurent naopak vykazovali mnohem menší aktivaci ABS, což vozu umožnilo rychle a plynule zastavit. Tyto testy jasně naznačují důležitost výměny opotřebovaných tlumičů, protože opotřebený tlumič se v tomto případě způsobuje delší brzdnou dráhu při nouzovém zastavení vozidla.

Oba nezávislí testovací řidiči došli k závěru, že při jízdě byl znatelný rozdíl mezi tlumiči KYB a opotřebovanými OEM tlumiči, přičemž rozdíl mezi těmito dvěma byl skutečně jako „noc a den“. Při srovnávání KYB s prémiovým konkurentem testeři chválili tlumiče KYB za ovladatelnost a vyrovnanost vozu, díky nimž se vozidlo cítilo více „uzamčené- stabilní“, „sledovalo pohyby vozovky“ efektivněji.

Chcete-li se na video podívat sami, naskenujte QR kód.