KYB radí, jak na jízdu v zimě

Zimní jízdní podmínky představují pro automobil mnoho výzev. Extrémně nízké teploty, nárůst počtu děr na vozovce a všude přítomný posyp, to vše klade velký důraz na bezpečnou funkci všech komponentů závěsu kola.

Primární funkcí tlumičů s pružinami je udržet pneumatiky vozidla pevně v kontaktu s vozovkou, aby bylo možné bezpečně řídit a brzdit. Pracují jako sehraný tým vedle pneumatik a brzd, a pokud je některý z těchto členů týmu opotřebovaný, může to mít vážné bezpečnostní důsledky. Déšť, led a sníh již tak mají nepříznivý vliv na brzdnou dráhu, a tak další nebezpečí v podobě opotřebovaných součástí závěsu je zcela nežádoucí. Je tedy obzvláště důležité, aby vše bylo v zimních měsících plně funkční.

KYB doporučuje několik základních tipů, které vám pomohou s náročnou jízdou v zimě:

Odstraňte ze svého vozidla veškerý sníh a led:
Ujistěte se, že je z oken a všech světlometů odstraněn veškerý led nebo sníh. Je také důležité odklízet sníh z horní části vozidla jako je střecha, kapota, zadní kufr atd, protože ten může během jízdy sklouznout na čelní sklo a zablokovat vám výhled. Také může při jízdě ohrozit další účastníky silničního provozu.

Držte si delší odstup od vozidla před Vámi:
Kluzká vozovka znamená, že byste měli prodloužit vzdálenost od vozidla před vámi na osm až deset sekund, což vám poskytne dostatek času v případě potřeby bezpečně zabrzdit.

Zrychlujte, zpomalujte a pomalu měňte směr jízdy:
Nespěchejte opatrně zrychlujte a brzděte, pomalu měňte směr jízdy. Pokud by se vaše vozidlo dostalo do smyku, nepanikařte snažte se z něj dostat správným řízením, kdy točíte volantem vždy ve směru jízdy, nikdy panicky nebrzděte.

Zkontrolujte své pneumatiky:
Ujistěte se, že vaše pneumatiky mají dostatečnou hloubku vzorku, a že jsou správně nahuštěné. Zkontrolujte, zda je náhradní pneu nahuštěná popřípadě opravná sada plně funkční.

Jezděte na kluzké vozovce na vyšší rychlostní stupeň:
To vašemu autu umožní získat trakci a zabrání prokluzování kol při pokusu o akceleraci vozidla.

Kontroluje hladinu provozních kapalin častěji:
Vzhledem k tomu, že váš motor pracuje v těžších podmínkách, měl by mít všechny provozní kapaliny v pořádku a zejména ve správném objemu. Dle potřeby před jízdou doplňte.

Jízda do kopce:
Mezi vozy si vždy ponechejte dostatek místa, abyste udrželi konstantní rychlost a vyvarovali se zastavování nebo přeřazení na jiný rychlostní stupeň v kopci. Při jízdě z kopce používejte nižší převodový stupeň.

Zabalte si sebou zimní výbavu do vozidla:
Pro případ nouze si přibalte odmrazovač oken, přikrývku, nějaké zimní oblečení a obuv plus svítilnu.

Většina vozů je vybavena moderní elektronickou kontrolou stability (ESC), která pomáhá vozidlu a řidiči vyhnout se nebezpečné přetáčivosti v zimních podmínkách. ESC dokáže rozpoznat, kdy se vůz příliš naklání nebo ztrácí trakci, a může rychle přibrzdit jednotlivá kola, aby se vyhnul riziku vymknutí kontroly. Je důležité si uvědomit, že i když je většina moderních vozidel vybavena bezpečnostními prvky, jako je ESC, tyto systémy jsou založeny na tom, že všechny komponenty jsou plně funkční. ESC byl kalibrován a navržen, když vůz měl nové tlumiče a pružiny pérování. Proto, když tlumiče jsou ve špatném stavu, tak to má vliv na každý jednotlivý výpočet tohoto systému. Vozidlo nebude správně reagovat a fungovat tak, jak se od něj očekává. KYB doporučuje výměnu tlumičů, vinutých pružin a montážních sad po ujetí 50 000 mil nebo 80 000 km. Je zcela vhodné provézt kontrolku těchto komponent před každou zimou.

Nicméně i po skončení zimy nebezpečí pro komponenty odpružení nadále přetrvává – zejména u vinutých pružin. Během náročného zimního provozu na rozbitých silnicích
a díky působení posypové soli a jiných abrazivních materiálů jsou pružiny často poškozené. V zimních mrazech dochází častěji k únavovým lomům materiálu pružiny. Obdobné je to také u krycích prachovek tlumičů, jenž musejí v zimě dobře odvádět svoji práci a chránit tlumič před nečistotami. KYB doporučuje, aby po skončení zimy technici důkladně zkontrolovali pružiny a prachovky na každém vozidle, které přijde do servisu.