Chytré automobily v Itálii testovány

Velmi časté téma, které je běžně diskutováno mezi společnostmi vyrábějícími komponenty závěsu kola, je to, zda by měly být tlumiče vyměněny, pokud nedojde k žádnému zjevnému poškození nebo úniku oleje. Matteo Turolla, Technical & Operational Marketing Support Manager v KYB Italy, navštívil autodílnu ve Veroně v severní Itálii, aby tuto diskusi prakticky otestoval.
Každý den nás naše auta doprovázejí na našich cestách, ať už krátkých nebo dlouhých. Otočíme klíčkem, motor nastartuje a kilometr za kilometrem je poznáváme, abychom předvídali jejich chování. Neustále a nevědomě přizpůsobujeme náš styl jízdy těm vlastnostem, které se v průběhu času vyvíjejí a především se mění s tím, jak stárnou určité základní komponenty. Výměna některých z těchto součástí však často není zahrnuta do plánu běžné údržby.
Je dobře zdokumentováno, že ani po pouhých 80 000 km již tlumič nefunguje tak, jak výrobce automobilů zamýšlel. Při tomto počtu ujetých kilometrů protekl hydraulický olej přes sadu jemných ventilků uvnitř tlumiče přibližně 75 milionkrát. Tento olej kontaminovaný kovovými částečky vytvořené mechanickým otěrem dokáže ventilky ucpat a tím mění tlumící charakteristiku tlumiče.
Úlohou tlumičů je udržovat kola v kontaktu s vozovkou – ani nejlepší pneumatiky nezaručí optimální kontakt s vozovnou, přenos brzdné síly a trakci v zatáčkách. To vše je úloha tlumiče pérování.

Auta
Matteo spolupracoval se dvěma účastníky silničního provozu ve Veroně, Federicem a Susannou, dvěma lidmi s naprosto odlišnými požadavky na řízení, kteří však řídí identická auta. Susanna pracuje jako úřednice a každý den řídí Smart ForTwo 700cc; Má za sebou necelých 100 000 km, takže byla přesvědčená, že je stále v perfektním stavu. Federico vlastní dílnu. K dojíždění do servisu používá svůj Smart ForTwo 700 ccm, který překročil 180 000 km. Věděl, že auto se nechová tak, jak se chovalo, když bylo nové, ale podle jeho názoru byli tlumiče pérování stále v dobrém technickém stav, protože auto jezdilo velmi dobře.

Zkouška
Prvním krokem bylo, aby oba účastníci řídili auto toho druhého, vzhledem k velkému rozdílu v počtu najetých kilometrů. Poté byly na voze vyměněny tlumiče, vinuté pružiny, ochranné sady a montážní sady zavěšení na vozidle s vyšším počtem najetých kilometrů., Pak znovu testovali toto vozidlo, aby mohli okamžitě zažít nové lepší chování vozu se 180 000 km vybaveným novými tlumiči. Nakonec byly na druhém voze Smart vyměněny komponenty zavěšení a následovala další testovací jízda obou účastníků.

Výsledky na vozidle, jenž má najeto 180 000 km
Susanna: Když jsem testovala Federicovo auto, okamžitě jsem si myslela, že nemůže být identické s tím mým. Na výmolech a hrbolech jsem měla pocit, že se něco chystá povolit. Když jsem to zkusila znovu s novými tlumiči, uvědomila jsem si, že se chová více jako moje auto, ale dojem byl, že je nyní je vozidlo přesnější a méně hlučné než moje.
Federico: Byl jsem na tohle auto tak zvyklý, že jsem si ani neuvědomil, jak moc ztratilo přesnost a řízení. Při brzdění, zejména v zatáčkách, jsem si vždy spojoval nestabilitu s velmi krátkým rozvorem. Jasně jsem se mýlil! Teď je to opravdu úplně jiná jízda. Dokážu si jen představit, o kolik méně nepředvídatelné auto bude, hned si všimnu, že zásahy ESP jsou mnohem méně časté a rozhodně méně invazivní na nerovnostech a dlažebních kostkách, které jsou na mnoha površích vozovek v této oblasti.

Výsledky na vozidle, jenž má najeto 100 000 km
Suzana: Tohle jsem opravdu nečekala, auto jezdí skvěle! Ne že by to bylo předtím špatné, ale řídit to každý den mi rozhodně nedovolilo být zcela objektivní. Nyní mohu říci, že rozdíl je cítit, i když tlumiče, které jsme vyměnili, měly „jen“ ujeto 97 000 km.
Federico: Rozdíl je zřejmý. Nyní se zdá, že obě auta jsou v řízení identická. Přesnější, stabilnější, lépe ovladatelná. Nikdy by mě nenapadlo, že může být takový zřetelný rozdíl. Od této chvíle budu svým zákazníkům navrhovat, aby vyměnili tlumiče, pokud jsou staré, i když vizuálně jsou stále v pořádku. Mám zákazníky s auty, která mají najeto přes 200 000 km, kteří nikdy nevyměnili tlumiče, ale samozřejmě si neuvědomují, jak moc se jejich výkon a ovladatelnost zhoršily.

Závěr
Dva majitelé Smart For Two, kteří se zúčastnili našeho testu, byli ohromeni, jaký rozdíl způsobila výměna tlumičů, vinutých pružin, montážních a ochranných sad na jejich vozidlech. Oba jsou velmi reprezentativní vzorek průměrného motoristy, který přizpůsobuje svůj vlastní styl jízdy výkonu svého vozidla, aniž by si uvědomil, že přesnost brzdění a řízení se zhoršila.
KYB doporučuje, aby se tlumiče vyměňovaly po 80 000 km a vždy v párech náprav.