Mats Öhman – rozhovor

Mats Öhman je švédský jezdec v rallycrossu, který utrpěl poranění míchy a je ochrnutý od pasu dolů, když si zlomil záda při nehodě na sněžném skútru v roce 1998. Byl uznávaným závodníkem v Snowcrossu – je sedmkrát švédským šampionem, vyhrál 2 severské závody mistrovství a byl mistrem Evropy. Byl také jezdcem motokrosu, který soutěžil 10 let.

Navzdory zranění, tři roky po nehodě, začal závodit s automobily a od té doby soutěžil v mistrovstvích světa v rallycrossu a v evropském rallycrossu s vozidlem přizpůsobeným ovládáním rukou a paží.

Společnost KYB Europe měla tu čest mít pohovor s Matsem na konci sezóny 2020, kdy vůz, který řídil, používal elektronický posilovač řízení KYB a také KYB tlumiče pérování.

Popište nám prosím vnitřek vozu, jak vše funguje?

Moje mobilita se stále zhoršuje, hádal bych, že mám v současné době asi 10% mobilitu. Jsem úplně ochrnutý z podpaží dolů, v náručí mi zbývá trochu citu a pohyblivosti, ale v prstech nic. Všechno je tedy ovládáno horní částí těla a já nemám vůbec žádné pedály. Začínám s knoflíkem v ústech. Místo volantu mám knoflík na volantu na páce, kterou ovládám levou rukou. Zbytek ovládám pravou rukou. Plyn je vzad a brzda vpřed. Řadím loktem směrem nahoru vzestupně a směrem dolu zase podřazuji Pohybem do strany ovládám spojku jedním směrem a parkovací brzdu druhým.

Přepracovali jsme vnitřní rám vozidla, abych mohl sám nastupovat a vystupovat z auta. Protože nemám pohyblivost v těle, je také přepracováno sedadlo. Na boku má části, které mě pevně drží a zpevňují. Potom mi musí kluci opravdu pevně utáhnout pásy, abych mohl stabilně sedět – vždycky mám po soutěži bolavé klíční kosti.

Došlo v posledních letech k nějakému novému technologickému pokroku, který skutečně vylepšil vůz pro vás a vaše potřeby?

S rallycrossem jsem začal v roce 2001, takže ve srovnání s dobou, kdy jsem začínal, je teď opravdu tolik skvělých věcí. Systém řazení, spojka, to, jak ovládám atd. – to se ani nedá srovnávat. Jsem optimista, takže můžeme jen zdokonalit a vyladit systém rozjezdů vozidla a pak můžeme dostat auto tam, kam chci. Jsme schopni to udělat velmi dobře a precizně. Jeno můj věk je jen trochu proti mně, ale musíme to vzít jak to je. Současně vývoj  neuvěřitelně rychle postupuje dopředu.

Nové Audi S1: Kolik práce trvala jeho přestavba? Jak dlouho to trvalo? Jaká byla největší výzva?

Od roku 2001 jsem postavil mnoho aut a věnoval tomu tolik času, kolik jsem jen mohl – vyzkoušel jsem většinu věcí. Takže už mnoho let mám hotový koncept a systém, který pro mě funguje. Ale pak vždy existují nějaké konstrukce a možné úpravy. Pro mě je neuvěřitelně důležité, aby přesně všechny páky a úchyty byly na správném místě – jinak se k nim nedostanu a pak samozřejmě není možné vozidlo řídit. Je proto nesmírně důležité, abychom správně určili polohu. Trvalo tedy asi 2,5 měsíce, než bylo v Audi vše na svém místě. Teď jsem téměř úplně spokojen.

Ostatní řidiči mohou v zatáčkách použít ruční brzdu, ale já to nedokáži, a tak musím zatáčky dokonale projet. S mým diferenciálem tedy jezdím úplně jinak než všichni ostatní. Nejprve jsem měl trochu problém, ale pak jsme provedli změnu diferenciálu a nastavili jej na mokrou půdu – na suchu mi to fungovalo dobře.

Jaké jsou problémy se startem? Jak sezóna postupovala, vypadalo to lépe.

Největší problém, který máme, jsou starty. Jedná se o pokročilý elektronický systém. Na začátku sezóny jsme měli zpoždění v elektronice. Začnu ústy a před tím, než jsem auto pustil, došlo k malému zpoždění, takže jsem si nejdříve pomyslel: „Stal jsem se tak starým a pomalým?“. Ale dostali jsme se z toho a starty pokročily, i když tam ještě nejsme. Starty jsou v rallycrossu neuvěřitelně důležité, takže pro příští rok ještě více přestavíme spouštěcí systém a uděláme vše pro to, aby se to stalo.

Byli jste popsán jako „nejlepší týmový kolega pro testování, jakého jsme kdy mohli mít“, s jedinečným nastavením, které vám dává „neuvěřitelný pocit z auta“. Jaké jsou vaše první myšlenky jako odborníka na elektronický posilovač řízení KYB ve vašem Audi S1?

Jelikož nemám žádné funkční tricepsy, ovládám to ramenem a nadloktím, nejvíce to dělá moje předloktí. Takže to potřebuji, aby to bylo snadné, proto mám dvojitý posilovač řízení. Částečně EPS společnosti KYB, ale také posilovač řízení na převodce řízení. Výhodou je, že mohu přesněji nastavit EPS od KYB, takže je lehčí a těžší. Když jsem předtím měl příliš lehký EPS, bylo to skoro jako bych se někdy kymácel, protože byl tak citlivý, ale teď ke konci sezóny jsme mohli jet, takže to bylo trochu těžší. Schopnost přesněji jej upravit je velmi dobrá.

Stejná otázka na tlumiče pérování od KYB?

Když jsem poprvé zkoušel tlumiče od KYB, byl to úplně jiný svět. Zcela jiný pocit přistání při skoku vozidla, jen nasávali pohyby auta a po skoku jsem si dokonce pomyslel „opravdu jsem přistál?“. Absolutně neuvěřitelné ve srovnání s dřívější technikou. Moje tělo nedokáže velmi dobře zvládat nárazy, protože nemám schopnost jim tak odolat, takže s těmito tlumiči se cítím daleko lépe.

Jaký je recept na správné nastavení tlumičů, abychom zajeli úspěšnou rallycrossovou sezónu.

No teda…  tlumiče jsou neuvěřitelně důležité! Bez nich nezáleží na tom, jaký motor máte v autě. Tlumiče jsou celá věda. Když jsem dělal snowcross, hodně jsme se soustředili na tlumiče. Řekl bych tedy, že v oboru mám spoustu znalostí, ale v tomto oboru nikdy nedosáhnete 100% dokonalosti. Je to skvělé, protože vždy existuje příležitost pokračovat ve vývoji. Vědět, jak se přizpůsobit podle povrchu a počasí, jsou takové věci fascinující a neuvěřitelně důležité. S těmito tlumiči mám velmi dobrý pocit a myslím, že mi pomohou dostat auto tam, kam chci. Jsem vděčný za to, že mohu používat díly KYB, pro mě to byla podpora, když jsem mohl jezdit s komponenty.

Co byste řekl, že je největším vrcholem vaší kariéry?

V snowcrossu jsem závodil od roku 1977 a v rallycrossu od roku 2001, takže mám několikaleté zkušenosti. Ve sněžném skútru je vrcholem zlato v evropském, severském a švédském šampionátu. V rallycrossu mám několik medailí švédského šampionátu v Supercar a Supernational. Mám také traťový rekord ve Strängnäs z roku 2010, který dodnes platí – je to opravdu zábava.

Také jsem obdržel Sportspegelpriset na švédském Sports Gala 2011 (toto je velké ocenění na největším švédském Sports Gala). Ve skutečnosti jsem měl být nominován v kategorii Sportovec roku mezi zdravotně postiženými, ale nemohl jsem, protože soutěžím proti lidem bez zdravotního postižení.

Máte nějaké plány pro rok 2021?

Nevíme, jestli bude kvůli Covidu ještě možné závodění, ale vím, že budeme pokračovat ve vývoji vozu, aby byl dobře připraven. Pokusíme se to udělat o krok dále než loni, pak to bude velmi dobré. Největším cílem v roce 2021 je dostat auto na začátek – pak se může stát cokoli. Jsem realista a nebudu nejrychlejší na mistrovství Evropy. Ale tato auta jsou opravdu dobrá, takže by měla být schopná dostat se do nějakého finále.

Co byste poradili ostatním lidem, kteří utrpěli zranění, jenž jim zcela změnila život?

V mém případě jsem myslel na dvě možnosti: Buď se vzdám, nebo udělám, co mohu, se životem, který právě mám. Vybral jsem si to druhé. Není to samozřejmě snadné, když jste takto zraněni. Byl jsem opravdu fyzicky postižený a na začátku jsem se viděl pouze ležet upoutaný na lůžku. Nemohl jsem se ani dotknout nosu, nemohl jsem se oblékat – co bych mohl v životě dělat? Je však důležité nevzdávat se. Zítřek přijde, bez ohledu na to, jak jste zraněni a jaký je temný pocit, vždy existuje zítra. Není nic, co by šlo tak rychle, jako lusknutím prstu, ale stává se z něj úplně nový život a jeho přizpůsobení si vyžaduje čas. Je však možné žít s postižením.

Pro mě neexistuje lepší rehabilitace než rallycross. Cítím se v tom autě úplně zdravý, jako by všechno fungovalo na mém těle. Je to magický pocit, když jste zraněný tak dlouho jako já. Když tam například sedím v autě na startovní čáře v Höljes, a vidím jásat 50 000 lidí v publiku. Pak mě může napadnout, jakou věc zažívám, že to mohu udělat. Málokdo má to štěstí.

Bohužel v automobilovém sportu je jen málo lidí, kteří mají takové zdravotní postižení, a my potřebujeme více. Musel jsem pořád jít svou vlastní cestou a nikdy jsem neměl nikoho na stejném místě, abych se zeptal a konzultoval s ním své problémy. Byla by zábava, kdyby začalo více lidí, takže zážitky by pak šlo lze sdílet. Již mnoho let přestavuji auta a rád bych pomohl, kdyby se mě někdo zeptal na rady a tipy.

Bleskové otázky!

Oblíbený trať RX…

Strängnäs a Höljes samozřejmě.

Nejtěžší trať RX …

Tierp (Švédsko) je strašně obtížný.

Vaše oblíbené závodní auto …

Moje Audi S1, samozřejmě.

Váš oblíbený hrdina …

Nemám žádné přímé idoly, ale existuje mnoho řidičů, kteří jsou neuvěřitelně dobří. Například legendy v MotoGP jako Valentino Rossi nebo Stefan Everts v motokrosu.

Váš největší konkurent…

Pro mě je to v autě, je to nejtěžší soupeř, kterého jsem kdy měl.

Máte nějaké rituály pro štěstí před závodem?

Ne, pravděpodobně ne. Na druhou stranu si dávám pozor na to, jak chci věci kolem sebe, ale ne pro štěstí, spíše pro to, aby to šlo hladce.

Jaké je vaše oblíbené jídlo před závodem?

Během soutěžních dnů jím docela dost. Nesmí to být něco těžce stravitelného, takže nejlépe těstoviny nebo něco podobného.

Po závodě, co děláte, abyste si odpočinul a dostali se ze „závodního režimu“?

Po soutěži se mi vždycky těžko spí, protože si musím všechno projít hlavou. Je to pro mě důležitý proces. Analyzujte všechno, sleduji video z auta, prohlížím si data atd. Teprve druhý den se mohu opravdu uvolnit a pak jsem vždy úplně vyčerpaný.