Toyota избира KYB за ексклузивен Mirai с водородно захранване

Новият преработен Toyota Mirai, превозно средство с водородни горивни клетки (FCEV), използва амортисьори на KYB като оригинално оборудване.

Първото поколение Mirai стартира през 2014 година. FCEV работят на водород и представляват най-добрата еко-кола, тъй като предлагат дълъг круизен пробег (до 502 км за Mirai) и кратко време за зареждане с нулеви емисии. Mirai е японската дума за “бъдеще”. Toyota започна разработването на горивни клетки в Япония в началото на 90-те години на 20-ти век и разработи серия от превозни средства с горивни клетки, като ги подложи на над 1 600 000 км пътни изпитания.

За постигане на леко и чисто управление, подходяща стойка на автомобила при завиване и висококачествено комфортно возене се използва нова система за окачване. Той има високо монтирано окачване отпред и много ниско окачване отзад. Също така има висока твърдост отпред и отзад за противодействие на страничното ускорение в завоите. Шофирането е едновременно отзивчиво и стабилно. Автомобилът е оборудван с новите шок-абсорбиращи амортисьори на KYB отпред и отзад, за да осигури отлична реакция на кормилното управление и по-високо ниво на комфорт и изтънченост при пътуване с незабавна реакция при началното движение.

Въпреки високите разходи за превозни средства с водород, Toyota има продажби от над 10 000 от оригиналния Mirai и се стреми да ги увеличи до 30 000 за новия модел. Toyota намали цената на системата с горивни клетки с 95% в сравнение с предшественика ѝ, като направи компонентите ѝ по-малки, по-леки, по-ефективни и по-евтини за производство в големи обеми.

Джордан Дей, маркетинг мениджър на KYB в Европа коментира, че, тъй като ЕС има за цел 30 милиона коли с нулеви емисии до 2030 г. и климатична неутралност до 2050 г., KYB се ангажира да работи с производителите на превозни средства, за да осигури окачване от световна класа за техните разработки на екологични автомобили“.