KYB Team JC е коронован за световен шампион по Раликрос за 2020

Шведският отбор KYB Team JC, участващ в първото си световно първенство по Раликрос на FIA, е коронован като шампион на World  RX 2020, с разлика от 16 точки пред най-близкия си съперник. Междувременно шведският пилот Матиас Екстрьом си осигури второ място в класирането на World RX Drivers, като съотборникът му Робин Ларсон беше на шесто място.

След уникален сезон, състоящ се от осем кръга в четири различни държави, отмяната на деветия и последен кръг (който трябваше се проведе на Нюрбургринг в Германия) е официално обявена. Следователно, доминирайки в отборното класиране от първия кръг, KYB Team JC е потвърден като световен шампион.

Двама пилоти представиха KYB Team JC на пистата: бившият световен шампион Матиас Екстрьом и действащия шампион на Евро RX и RallyX Nordic Робин Ларсон. Акцентите на отбора през 2020 г. включват победа във втория кръг на сезона в Höljes (Швеция), както и двоен подиум в Рига (Латвия). Екстрьом постигна две победи през годината и три втори места, за да завърши на второ място в Световното първенство за пилоти на RX, невероятен резултат, като се има предвид, че той бе заместник в последната минута на Янис Бауманис, който за съжаление отпада поради бюджетни ограничения, причинени от Covid19. Ларсон се състезаваше в типично впечатляващ стил през целия сезон, като се класира на финала четири пъти и завърши на второ място в Латвия. Той завърши шести в шампионата за пилоти.

„Мисля, че мина по-добре от очакваното, завършвайки сезона въпреки коронавируса“, заяви Екстрьом. „Преди година казах, че шансът да се върна към раликроса е равен на нула, но трябваше и отново беше под пълен натиск. Имахме малки проблеми с някои неща, но това също е част от правилата на играта. Похвално е, че има спонсори и компании, които са готови да инвестират дори и в по-трудни времена, особено след като много неща се правеха в последния момент. Също така съм много горд да видя как KYB е разработил амортисьори, които могат да спечелят световното първенство. “

Всички в KYB Europe отправят поздравления към целия екип на KYB Team JC, борейки се с най-силните пилоти от години насам и с най-тежкия набор от условия и ограничения, виждани някога. Специални поздравления също за EKS, конструкторите на Audi S1 и нашите партньори в разработването на амортисьори спечелили Световното първенство – и инженерите на KYB за моторни спортове, базирани в Япония.