KYB споделя съвети за шофиране през зимата

Зимните условия при шофиране крият много предизвикателства за автомобила. Екстремните температури, увеличаването на дупките по пътищата, както и солта или пясъкът, използвани по пътищата в много държави, оказват допълнителен натиск върху компонентите на окачването.

Основната функция на амортисьорите е да поддържат гумите на автомобила натиснати плътно в контакт с пътя, за да може да се управлява и спира безопасно. Те работят като екип заедно с гумите и спирачките и ако някой от тези членове на екипа е износен, това може да има сериозни последици за безопасността. Дъждът, ледът и снегът така или иначе оказват неблагоприятно въздействие върху спирачния път, без да се добавя опасността от износени компоненти, затова е особено важно през зимните месеци всичко да бъде в пълна изправност.

KYB препоръчва няколко основни съвета, които да Ви помогнат при шофирането през зимата:

Почистете автомобила си от сняг и лед:
Уверете се, че целият лед или сняг са почистени от прозорците и от фаровете. Важно е също така да почистите снега от горната част на автомобила, тъй като той може да се плъзне върху предното стъкло по време на движение и да блокира видимостта Ви.

Увеличете спирачния път:
Хлъзгавите условия означават, че трябва да увеличите разстоянието между Вас и автомобила пред Вас до осем до десет секунди, за да имате достатъчно време да спрете безопасно, ако е необходимо.

Ускорявайте, намалявайте скоростта и маневрирайте внимателно:
обърнете внимание и се уверете, че ускорявате, намалявате скоростта и маневрирате с повишено внимание. Ако автомобилът Ви започне да се пързаля, завийте в тази посока и не спирайте.

Проверете гумите си:
Уверете се, че гумите Ви са с достатъчен протектор и че са правилно напомпани. Проверете дали резервната гума / комплектът за ремонт е в изправност.

Потегляйте на по-висока предавка:
Това ще позволи на автомобила Ви да получи сцепление и ще предотврати превъртането на колелата при опит за придвижване на автомобила.

Проверявайте по-често нивата на течностите в автомобила си:
Тъй като двигателят Ви работи по-усилено, течностите вероятно ще свършат по-бързо, затова ги зареждайте преди всяко дълго пътуване.

Шофиране по хълмове:
Оставяйте достатъчно място между автомобилите, за да поддържате постоянна скорост и да избягвате спиране или смяна на предавките. Използвайте по-ниска предавка, когато шофирате по наклон.

Опаковайте най-необходимото:
В случай на спешност опаковайте лед за размразяване, одеяло, зимни дрехи и обувки, както и фенерче.

Повечето автомобили са оборудвани със съвременен електронен контрол на стабилността (ESC), който помага на автомобила и водача да избегнат опасно презавиване при зимни условия. Системата ESC може да установи кога автомобилът се накланя твърде много или губи сцепление и бързо да задейства спирачките на отделните колела, за да избегне риска от излизане от контрол. Важно е да запомните, че независимо от това, че повечето съвременни автомобили са оборудвани с функции за безопасност като ESC, тези системи се основават на това, че всички компоненти са в пълна изправност. ESC е била калибрирана и проектирана, когато автомобилът е имал нови амортисьори. Ето защо, когато амортисьорите не са правилно поддържани, това оказва влияние върху всяко едно изчисление, направено от ESC на автомобила, тъй като автомобилът няма да реагира и да работи по начина, по който се очаква от него. Поради това ESC може да не приложи достатъчно превантивни мерки, за да запази автомобила под контрол. KYB препоръчва амортисьорите, винтовите пружини и монтажните комплекти да се подменят след 50 000 мили или 80 000 км.

След края на зимата опасността за компонентите на окачването остава – особено за винтовите пружини. Ударите от неравните пътни настилки в крайна сметка могат да доведат до отчупване на защитната боя и да разкрият оголения метал. Тогава пружината е податлива на счупване, още повече през и след зимните месеци, когато е била изложена на дъжд, лед и корозионна сол. Счупена по време на движение пружина може да бъде изключително опасна, ако се измъкне от гнездото на пружината, като понякога дори може да повреди гумата. От KYB препоръчват след края на зимата техниците да проверяват пружините на всеки автомобил, който постъпва в сервиза, за да установят дали няма такъв тип повреди.