KYB провежда изследвания в областта на автоматизираното шофиране

Инженерите по научноизследователска и развойна дейност на KYB работят по разработването на интегрирана система за управление на амортисьори и сервоусилвател на волана, която подпомага автоматизираното шофиране по удобен и безопасен начин.

Интегрираната система за управление постига усъвършенстван контрол на движението на автомобила чрез свързване на амортисьорите и сервоусилвателя на волана. Разработената технология потиска люлеенето (въртеливо движение в посока на завиване).

Тя използва информация за маршрута на движение, взета от информацията на картата, заедно с друга информация, събрана по време на автоматизираното шофиране, за да предвиди бъдещото движение и вибрации на автомобила, след което управлява сервоусилвателя на волана, за да постигне оптимално шофиране без клатене. Освен това, дори когато автомобилът се движи по неравна пътна настилка (стъпала, неравности, малки вдлъбнатини и т.н.), вибрациите на амортисьора се използват, за да се предвиди предварително люлеенето на автомобила, а сервоусилвателят на волана се управлява, за да противодейства на люлеенето.

Очаква се да се намали с 50 % люлеенето, което се получава, когато едното колело премине през стъпало от няколко сантиметра, което ще доведе до намаляване на автомобилните произшествия, причинени от люлеене и последващо презавиване.

Ефективността на тази система е потвърдена чрез инсталирането ѝ в тестово превозно средство, управлявано в най-модерния експериментален център за развитие на KYB в Япония, а развитието продължава с проектирането и проверката на приложението ѝ в продукти.

Джордан Дей, Маркетинг мениджър на KYB Европа, обяснява: „Автоматизираното шофиране е огромна област на изследване и развитие в автомобилната индустрия и инженерите от световна класа на KYB са в челните редици на разработването на ролята, която компонентите на волана и окачването могат да играят, за да се гарантира, че следващият скок в технологията на шофиране е възможно най-безопасен“.