KYB подновява поддръжката за World Rallycross

Отборът KYB EKS JC, спечелил Световното първенство и тройният световен шампион на FIA по рали крос, Йохан Кристоферсон, ще обединят усилията си за участие в Световното първенство на FIA RX 2021. Кристоферсон се присъединява към белгиеца Ензо Иде и двамата шофьори използват амортисьори KYB и електронно сервоуправление от най-новото поколение на Audi S1 EKS RX quattro.

„Ако не можете да го победите, присъединете се към него – това е толкова просто“, казва собственикът на екипа от KYB EKS JC Матиас Екстрьом. „Имах много страхотни битки с Йохан и мисля, че всеки може да се съгласи, че той има уникален набор от умения, така че за мен той е идеален за кампания 2021 на KYB EKS JC, за да предизвика отново останалата част от състезателите и за титлата при отборите, и за титлата при пилотите.“

32-годишният швед има 36 финала на подиума в World RX до своя рекорд, като 24 от тях са спечелени. Кристоферсон е претендирал не само за три титли на световни шампиони по рали крос (2017, 2018, 2020), но също така и за три титли на Porsche Carrera Cup Скандинавия, две титли от шампионата на скандинавските туристически автомобили и една титла от Международната серия Superstars. В момента той е на върха в класацията на лидерите в Extreme E със съотборничката си Моли Тейлър, спечелвайки 2 от 2 кръга за Rosberg Racing.

„Първо, много съм доволен, че мога да направя пълен сезон на FIA World RX. И да го направя с нов екип е като ново предизвикателство за мен”, коментира Йохан Кристоферсън. „KYB EKS JC знаят как да печелят състезания и първенства и след първите два тестови дни виждаме, че можем да се учим и да печелим един от друг. Джоел Кристоферсон и целият екип са много страстни и мотивирани да постигнат целта аз да защитя титлата при пилотите и заедно с Ензо също и титлата при отборите”.

„Йохан е най-успешният пилот на World RX до момента и съм много щастлив, че с подкрепата на Red Bull, Ravenol, KYB и Blåkläder можем да го имаме в нашия екип до Ензо. Неговият опит и знания ще ни помогнат да се развиваме по-нататък, а същото важи за Ензо, това ще бъде чудесна възможност да се учим от най-добрите. Ще продължим тестването преди сезона и съм сигурен, че ще затрудним нашите конкуренти”, казва мениджърът на екипа KYB EKS JC, Джоел Кристоферсон. „2021 г. за KYB EKS JC ще бъде много специална година, тъй като ще управляваме автомобилите си в три първенства – FIA World RX, Nitro Rallycross (САЩ) и RallyX Nordic.“

Състоящо се от 7 двудневни събития в цяла Европа, WRX се провежда на писти, които са комбинация от рали и кръгови тренировки. Шофьорите са оборудвани със Суперколи RX с над 600 к.с. и способността да ускоряват от 0 до 60 мили в час за по-малко от две секунди. Редовни актуализации относно World RX могат да бъдат намерени в социалните медии на KYB.