KYB излиза на тестовата писта

В неотдавнашна поредица от видеоклипове, създадена от KYB Americas, KYB излязоха на тестовата писта, за да разкрият явните разлики между амортисьорите на KYB, първокласните амортисьори на конкурентите, износените амортисьори и амортисьорите на ниска цена.

За да гарантира справедливо тестване, KYB ангажира двама независими професионални шофьори от индустрията за гуми, които да управляват два еднакви автомобила Chevrolet Equinox от 2015 г., всеки от които има над 150 000 км пробег. За да се гарантират последователни и надеждни резултати, преди тестовете на всеки автомобил бяха поставени нови спирачни накладки, дискове и стабилизиращи звена, както и пълно центриране на четирите колела. Преди всеки отделен тест автомобилите бяха оборудвани с четири чисто нови гуми и беше добавен пълен резервоар с гориво. Единствената разлика между автомобилите бяха амортисьорите.

В продължение на два дни KYB сравнява и тества четирите различни комплекта амортисьори. Те включваха: износените амортисьори от оригинално оборудване; евтин конкурент; конкурент от премиум клас и гамата Excel-G на KYB. Оценката включваше:
Мокра писта: система за разпръскване равномерно намокри пътя, за да се имитират условия на мокро шофиране и да се тестват сцеплението, управлението и спирането.
Слалом: оценка на контрола и накланянето на тялото.
Спиране: измерване на спирачния път при скорост 80-0 км/ч на мокра и суха настилка.
Реални пътища: 11-километров цикъл по реални пътища за оценка на ефективността в реални условия.

Използвайки данни, събрани от електронно оборудване за събиране на данни, инсталирано в двата автомобила, резултатите показват, че KYB превъзхожда всички алтернативи; както в реалния свят, така и на тестовата писта. Тези резултати отразяват мненията на двамата независими професионални изпитатели, които също са съгласни, че KYB Excel-G е по-добрият избор.

За да се разбере влиянието на амортисьорите върху спирачния път, бяха проведени спирачни тестове както на мокра, така и на суха настилка. При сравняване на износени амортисьори от сегмента на ПОО с евтин конкурент резултатите показаха, че евтините амортисьори всъщност са по-лоши от износените амортисьори от сегмента на ПОО, когато става въпрос за безопасно спиране както при мокри, така и при сухи условия. Както може да се очаква, спирачният път беше драстично подобрен при тестването на KYB и неговия първокласен конкурент в сухи условия. Въпреки това, при мокри условия, където сцеплението е намалено, автомобилът, оборудван с амортисьори KYB, спира с 1,8 метра по-късо от премиум конкурента – ширината на един автомобил.

Дейността на ABS също беше наблюдавана, за да се демонстрира прякото въздействие на амортисьорите върху работата на системите за предотвратяване на сблъсъци. По време на аварийно спиране от 80 км/ч увеличеното отклонение на носа на автомобила означаваше, че системата ABS се активира многократно при наблюдение на износените амортисьори от оригинално оборудване, тъй като системата за безопасност на автомобила се опитваше да запази сцеплението. Всеки път, когато това се случваше, системата ABS освобождаваше спирачките за момент, за да избегне занасяне, но това действие увеличава времето и разстоянието до процеса на спиране. За разлика от тях KYB и премиум конкурентът показаха много по-малко активиране, което позволи на автомобила да спре бързо и плавно. Тези тестове ясно показват значението на подмяната на износените амортисьори, тъй като износеният амортисьор в този случай е в състояние на по-дълго аварийно спиране.

И двамата независими изпитатели стигнаха до заключението, че по време на шофиране има забележима разлика между амортисьорите на KYB и износените амортисьори на OEM, като коментираха, че разликата между тях е „ден и нощ“. При сравнението на KYB с първокласния конкурент, тестващите похвалиха амортисьорите KYB за контрола и спокойствието на автомобила, благодарение на което автомобилът се чувства „по-заключен“, „следвайки движенията на пътя“ по-ефективно.

За да гледате видеоклипа, сканирайте QR кода.