Полезни съвети за монтаж от KYB Europe

KYB Europe споделя няколко полезни съвета за техниците при монтажа на амортисьори, винтови пружини или монтажни комплекти за окачване.

Задържане на буталния прът
Една от най-честите причини за повреда на уплътнението на амортисьора и за изтичане на масло е повреда на буталния прът по време на монтажа. Никога не трябва да поставяте клещи с щипки, клещи и други инструменти директно върху буталния прът. Тези инструменти могат да наранят силно полирания гладък вал, което може да доведе до износване и повреда на уплътнението. Близо до горната част на вала, точно над мястото, откъдето започва резбата, има място за безопасно поставяне на инструментите.

Използвайте доставените гайки
Ако амортисьорът на KYB се доставя с гайка с резба, тя трябва да се използва по време на монтажа, вместо да се използва отново гайката от старата част. Ако KYB не предлага гайка, трябва да се използва отново оригиналната гайка. Това се отнася и за шайбите и уплътненията.

Смяна на патрони
Когато монтирате нов патрон KYB, не вкарвайте вода или други течности в корпуса на носача. Уверете се, че в корпуса няма налична течност. Патроните на KYB са проектирани да се използват без допълнителни течности.

Монтажни комплекти за окачване на часовника
При разглобяване на носача се препоръчва да се маркират частите на окачването, за да се осигури правилното позициониране и последователност на частите, които се използват отново. Това е т.нар. „синхронизиране“. Обърнете специално внимание на правилното поставяне на горната намотка към горната монтажна плоча, за да се гарантира, че повторното сглобяване е правилно и точно.

Дължина на амортисьора
Понякога може да се окаже, че новият амортисьор е с различна дължина от този, който е свален от автомобила. Най-честата причина е използването на вътрешна пружина за отскок в продукта на KYB и липсата на ограничител на удара в продукта от оригиналното оборудване, който понякога може да бъде премахнат при по-новите модели от производителите на автомобили, за да се спестят разходи. При някои приложения е необходимо леко повдигане на моста или окачването, за да се закрепи монтажният комплект. Това е често срещано явление и при много от компонентите на оригинално оборудване. При условие че частта е избрана от каталога на KYB, като са използвани точните спецификации на превозното средство, тя може да се монтира безопасно.

Правилен въртящ момент
Не използвайте пневматичен или електрически гайковерт за затягане на горната монтажна гайка на буталния прът. Това може да доведе до по-висок въртящ момент от препоръчания и да причини повреда. Задръжте буталния прът с гаечен ключ или специален инструмент (не със стягащи скоби или клещи) за обработеното рамо и използвайте динамометричен ключ, настроен според спецификациите на производителя на автомобила. Спецификациите можете да намерите в приложението KYB Suspension Solutions (Решения за окачването). Окончателното затягане трябва да се извърши, след като е приложена цялата тежест на автомобила.

Замяна по двойки
За да се гарантира, че автомобилът работи безопасно и както е проектиран, KYB препоръчва да се подменят амортисьорите по двойки оси. Когато коефициентите на демпфериране се различават значително от ляво на дясно, промените в движението на каросерията и колелата могат да доведат до отклонения в управлението. KYB препоръчва също така да се подменят монтажните комплекти на окачването и комплектите за защита едновременно с амортисьорите.

Грундиране
Понякога амортисьорът може да бъде диагностициран като повреден, а всъщност просто трябва да бъде грундиран. Амортисьорите обикновено се съхраняват и транспортират в хоризонтално положение. Това може да доведе до образуване на малки въздушни джобове, които могат да повлияят на силата на демпфиране. За да се избегне това, се препоръчва амортисьорът да се зарежда 3 или 4 пъти. Това означава свиване и разтягане на буталния прът, за да се отстрани въздухът.

Подравняване на колелата
В зависимост от конструкцията на автомобила може да се наложи подравняване на колелата след смяна на носач. Всички носачи влияят по някакъв начин на центровката, затова е най-добре да проверите ръководството за обслужване и спецификациите на конкретния автомобил.