Шофьор на KYB EKS JC печели шампионата WRX

Световният раликрос шампионат за 2021 г. беше спечелен от пилота на KYB EKS JC Йохан Кристофърсън в драматичен, снежен последен състезателен уикенд на Нюрбургринг в Германия.

Шведският пилот Кристофърсън започна последния уикенд на второ място, на 17 точки зад лидера. През доминиращия първи ден той намали разликата на четири точки. През втория ден той бавно набираше преднина, което означаваше, че трябва само да завърши финала на втория ден пред основния си съперник, което и направи.

В края на финалното състезание двамата пилоти бяха с равен брой точки, но Кристофърсън спечели шампионата благодарение на факта, че има повече победи в състезанията през този сезон – сезон, в който KYB EKS JC трябваше да преодолее множество предизвикателства с наказания, повреди и проблеми с автомобила. След една трета от началото на сезона Кристофърсън изоставаше на 28 точки от водача.

Кристофърсън е най-успешният пилот на WRX до момента. Това е неговият четвърти шампионат World RX и първият му сезон с KYB EKS JC. Той затвърждава мястото му на най-успешния пилот в историята на този спорт. Размишлявайки върху победата си, той каза: „Четвърти златен шампионат! Това е абсолютно невероятно усещане. Какво постижение на всички в отбора, те работиха наистина упорито тази година и винаги продължаваха да вярват, че наистина имаме шанс да вземем титлата и не се отказаха!“.

Поздравления за Кристофърсън и специални похвали за неговия съотборник Енцо Иде, който имаше много поддържаща функция през уикенда, завършвайки първия си пълен шампионат WRX на 6-то място. Похвала заслужава и екипът от инженери, механици и помощен персонал за един сезон като никой друг. Това е последната година, в която автомобилите WRX ще се движат с традиционните двигатели с вътрешно горене, тъй като от следващия сезон се преминава към електромобили.

Всички суперавтомобили KYB EKS JC Audi S1 Quattro използват амортисьори KYB и електронно сервоуправление на KYB. За повече информация относно участието на KYB в моторните спортове, посетете www.kybsport.com и каналите на KYB Europe в социалните медии.