Революционна екологична хидравлична течност за амортисьори е пусната на пазара

KYB представи нова хидравлична течност, която е наистина екологична, наречена SustainaLub.

Амортисьорите играят важна роля в стабилизиране движението на автомобила, като използват хидравлично налягане и триене. Хидравличното масло подпомага тази операция. Без това масло амортисьорът не може да работи ефективно. Конвенционалните хидравлични течности са свързани с дългогодишни изследвания, ноу-хау и модерни технологии, но много от основните им компоненти са базови масла, получени от нефт. Новоразработената SustainaLub има за цел да бъде наистина екологична хидравлична течност за амортисьори, която елиминира рисковете за околната среда, свързани с петрола. SustainaLub е устойчив продукт, който е въглеродно неутрален и подлежи на рециклиране. Пълното му пускане на пазара е планирано за 2026 г.

Като специализиран световен производител на хидравлично оборудване, KYB отдавна участва в поддържането и подобряването на безопасността и комфорта на автомобилите. Използвайки този опит, ние се стремим да постигнем екологичен баланс, без да правим компромис с производителността или надеждността. SustainaLub не само подобрява маневреността и стабилността чрез прилагането му към различните клапани за амортизираща сила, които вече предлагаме, но и подобрява усещането за продукта чрез прилагане на технологията за контрол на триенето, например при амортисьорите KYB Prosmooth® . При Prosmooth® вътрешното триене на амортисьорите се контролира чрез използване на новоразработени материали за плъзгащите се части и технология за променливо регулиране на добавките в хидравличната течност. Този продукт осигурява едновременно луксозно возене и превъзходно поведение в завои.

Този нов флуид допринася за въглеродната неутралност, като преминава от базово масло, получено от петрол, към базово масло, получено от природни източници. То абсорбира CO2 от атмосферата по време на отглеждането на растенията, използвани за суровините за базовото масло, като намалява и емисиите на CO2 по време на транспортирането. То е биоразградимо до 60 % или повече в съответствие със стандарта за сертифициране Eco Mark (OECD301). Формулата на базовото масло и добавките може да се рециклира, което намалява екологичните проблеми в дългосрочен план.

Всички нови продукти на KYB се подлагат на оценка на надеждността в развойния център на KYB в Япония. Задълбочената оценка на производителността и качеството включва както стендови тестове, така и реални изпитания на автомобили на нашата модерна тестова писта. Тази собствена разработка на рецепта за хидравлично масло е уникална за производителя, специализиран в производството на амортисьори.

Екипът на KYB, участващ в All Japan Rally Championship в клас JN-2, въведе SustainaLub в своите автомобили от 6-ия кръг нататък. Те анализираха и провериха представянето и издръжливостта в тежките условия на състезанието (вижте https://kybsport.com/teams/kayaba-rally-team за повече информация за този автомобил). Освен това SustainaLub беше изпробван в автомобила, използван в програмата за опит на клиентите на LEXUS ROV (Recreational off-Highway Vehicle) Concept. Той беше използван за първия ROV на LEXUS, оборудван с водороден двигател. Натрупаните данни също така допринасят за разработването на технологии за бъдещи практически приложения и за работата по реализирането на общество с неутрални въглеродни емисии.

Концепцията ROV е оборудвана с първия водороден двигател на Lexus, проектиран да предлага отличително изживяване при шофиране, което не е възможно при обикновените леки автомобили. Това е постигнато чрез компактни размери на каросерията и изключителни офроуд възможности. Чрез използването на водороден двигател ROV цели да постигне баланс между екологичното съзнание и тръпката от усещането на сърцебиенето на двигателя. ROV използва технологии с ниско въздействие върху околната среда в компонентите на автомобила си благодарение на сътрудничеството с партньорски компании като KYB, които споделят същата визия.

Смяната на масло на петролна основа в амортисьорите на KYB с тази нова хидравлична течност ще спести до 15,6 милиона литра масло годишно.

KYB планира в крайна сметка да приложи тази технология за всички хидравлични продукти, участващи в изграждането на общество с устойчива мобилност. Като специализиран производител на хидравлично оборудване, KYB отдавна работи за подобряване комфорта на возене и стабилността на управлението на автомобилите. Въз основа на този опит KYB ще продължи да се стреми към напредък в производителността и надеждността, като същевременно запази въздействието върху околната среда на преден план в развитието си.