Подготовка на автомобила за лятото

С наближаването на лятната ваканция много хора очакват с нетърпение почивката – често това включва дълги пътувания, а понякога дори теглене на каравана или натоварване на автомобила с къмпинг оборудване. Или пък просто багаж и повече хора, отколкото обикновено превозва автомобилът. Всяко дълго пътуване може да доведе до допълнително натоварване на автомобила, поради което е важно да се извършат редица проверки на автомобила, за да се гарантира, че той работи правилно и безопасно.

Гуми: Всички гуми трябва да се проверят за повреди по повърхността, неравномерно износване или оголени участъци, което може да означава, че автомобилът има износени амортисьори. Те трябва да бъдат напомпани до правилното налягане за предвидената употреба – ако се очаква автомобилът да носи по-голямо тегло, това може да означава, че е необходимо по-голямо налягане от нормалното. Прекаленото напомпване на гумите може да повлияе на спирането и да доведе до преждевременно износване на гумата. Грайферът също трябва да се провери, за да се гарантира, че има поне минималната дълбочина, изисквана от закона. Горещите температури също могат да повлияят на налягането в гумите, като повишение с 10 градуса може да означава промяна на налягането с 0,1 бара (1,4 psi). Не забравяйте да проверите и резервната си гума, ако разполагате с такава.

Окачване: Дори и с чисто нови гуми, автомобилът трябва да има правилно функциониращи амортисьори, за да поддържа сцепление с пътя. Ако сте забелязали някой от следните симптоми на Вашия автомобил, това може да е знак, че има проблем с окачването: при внезапно спиране или при движение по прав път автомобилът се отклонява настрани, усещане за нестабилност при завиване, вибрации във волана, отклоняване на автомобила при страничен вятър, подскачане на колелата при преминаване през неравности, чукане или друг шум, идващ от областта на колелата. Всички съществуващи проблеми с окачването ще се задълбочат при дълго шофиране, особено при допълнително тегло в автомобила.

Като част от лятната подготовка на автомобила, закарайте автомобила си в сервиз за по-подробни проверки. Техническият специалист ще обърне внимание на тези аспекти: амортисьорите се нуждаят от визуална проверка, за да се гарантира, че няма повреди по буталния прът, корпуса или монтажните скоби; и да се потърси очевиден теч на масло. Ако амортисьорите са изминали повече от 80 000 км, те трябва да бъдат сменени, както и двойката оси, за да се възстанови работата на автомобила по начина, предвиден от производителя. Винтовите пружини трябва да се проверят за пукнатини и счупвания. Кълбовидните шарнири и лагерите трябва да се проверят, за да се гарантира, че гумата не е изгнила и че няма прекомерно движение.

Течности: Уверете се, че течността за измиване е заредена и че всички прозорци са чисти отвътре и отвън. Проверете и допълнете охладителната течност на двигателя, за да осигурите подходяща температура на двигателя. За да гарантирате, че двигателят Ви може да работи безпроблемно и да не се повреди, проверете и долейте маслото, което също ще помогне да се намали вероятността от прегряване в движение. Автомобилите могат да изразходват повече гориво при интензивен трафик и използване на функцията старт/стоп, затова се уверете, че резервоарът е допълнен, преди да тръгнете на дълго пътуване. Добре е също така да проверите хладилния агент на климатика си.

Теглене: Ако превозното средство тегли каравана или ремарке, то е подложено на допълнителни изисквания. Не превишавайте максималния одобрен от производителя товар, а теглото на теглича трябва да бъде такова, каквото е определено от производителя на теглича. Намалете скоростта си на движение до допустимата от закона за теглото на товара. KYB предлага също така гама от винтови пружини за тежък режим на работа, които могат значително да увеличат теглителната способност на Вашия автомобил за времето на пътуването, като поддържат допълнителното тегло. Обърнете се към местния сервиз, за да научите повече.

Други: Ако това не е задължително във Вашата страна, би било добре да носите комплект за спешни случаи (първа помощ, фенерче, предупредителен триъгълник, жилетка с висока видимост). През зимните месеци перата на чистачките работят усилено, така че би било добре да ги смените през лятото. Проверете дали всичките Ви светлини работят правилно.

Всички тези предложения за проверка на автомобила могат да допринесат за безопасно и приятно шофиране по време на дълги пътувания или при теглене.