ОБЗОР ВЪРХУ СПЕЦИАЛИЗИРАНОТО ПРОИЗВОДСТВО НА ОКАЧВАНЕ В ЕВРОПА

KYB Advanced Manufacturing Spain (KAMS) е в челните редици на специализираното производство на високотехнологични амортисьори и е построена специално за тази цел.

KAMS е със седалище в Лос Аркос, близо до Памплона. С инвестиция от над 20 милиона евро тя беше одобрена през юни 2008 г. и първото тестване на производствената линия започна през август 2009 г. Пълното производство започна четири месеца по-късно с първия OE проект между KYB и BMW, доставката на предни и задни амортисьори за новата серия 5. Няколко месеца по-късно доставките за PSA и Audi бяха прехвърлени от другата испанска фабрика на KYB KYBSE.

Има 6 производствени линии, а производственият капацитет в момента е 1,45 милиона амортисьора. KAMS има 184 служители, 145 от които базирани на производствените линии.

Влизайки в производствената зона в KAMS, първото нещо, което забелязвате, е колко чиста е тя, в сравнение с обикновената производствена зона. Екипът работи усилено, за да поддържа оптимални условия за това ниво на специализирано производство, включително непрекъснати одити на процесите и продуктите, плюс одити за почистване на високо ниво (система 5S) на всеки 2 седмици.

Производственият процес е силно автоматизиран – операторите стартират процеса чрез добавяне на суровини и те не се докосват отново, докато не бъдат премахнати ръчно от края на производствената линия. Тогава проверката на качеството на крайния продукт е напълно ръчен процес.

Двата основни типа амортисьори, произведени от KAMS, са REAS и IDC.

REAS е амортисьорна система, която контролира вертикалните вибрации и амортисьорната сила при завиване без електронни устройства. Тя свързва амортисьорите чрез специален трети амортисьор, който има плаващо бутало и разпределя амортисьорната сила върху левия или десния амортисьор.

Има две конфигурации за тази система: Паралелно свързване, при което левият и десният амортисьор на 1 ос (отпред и/или отзад) са свързани чрез централен клапан; и Диагонална връзка, където десният преден амортисьор е свързан чрез централен клапан с левия заден амортисьор, както и левият преден амортисьор с десния заден амортисьор през втория централен блок.

Системата контролира поведението на автомобила по време на спиране, завиване и ускорение, за да управлява прехвърлянето на тежестта и да сведе до минимум търкалянето на тялото. Тя подобрява контакта между гумите и пътя чрез балансирани сили на гумите, подобрява износването на гумите, подобрява управлението и осигурява по-добра безопасност при шофиране в критични ситуации.

Използва се за автомобили Audi RS 6 Avant, Audi RS 5 Coupé и Sportback и Audi RS 4 Avant под името DRC – динамичен контрол на возенето (Dynamic Ride Control). Всеки комплект амортисьори REAS е свързан към централния клапан, осигурявайки оптимална работа и прецизност за тези високопроизводителни превозни средства.

Системата за интелигентно управление на амортисьорите (IDC) на KYB е най-новата иновативна технология, разработена от KYB и се използва върху селекция от престижни автомобили. В Европа се използва от PSA на Peugeot 508 и на DS7 под името DS Active Scan Suspension (активен преглед на окачването). Тя ще се появи и на новия DS9, който ще бъде пуснат на пазара през 2021 година. В Япония се предлага на Lexus LS и LC, Toyota Crown и Avalon.

Тази интелигентна технология анализира пътния профил и го изпраща на електронното централно устройство IDC. Тя работи с четири сензора за височина и три акселерометъра за измерване реакциите на автомобила, включително скорост, спирачка и ъгъл на завиване.

Контролният блок непрекъснато изчислява оптималните настройки на амортисьора, за да смекчи всяка нередност, подобрявайки комфорта с цел да създаде уникално и плавно изживяване при шофиране. Това става чрез пропорционален соленоиден клапан на всеки амортисьор, който регулира вътрешното налягане между горната и долната камера, като дава индивидуален контрол както на компресията, така и на отскока на четирите колела.

Тестването показва, че предимствата са особено забележими на задните седалки, като системата за сканиране намалява трептенията, които могат да възникнат при неравности. Това може да звучи като просто подобрение на комфорта при шофиране, но също така ще има положителен ефект върху безопасността. По-плавното шофиране означава, че и четирите колела ще поддържат по-добър контакт с пътя, което позволява по-безопасно управление и спиране. По-плавното пътуване също ще намали умората на водача.

KYB има три фабрики за амортисьори в Европа, две в Испания и една в Чехия. Тя също така има една построена фабрика за спирални пружини в Чехия.