Интервю на Матс Охман

Матс Охман е шведски раликрос шофьор, който е претърпял травма на гръбначния мозък, оставяйки парализиран от кръста надолу, след като си е счупил гърба при катастрофа със снегомобил през 1998 година. Той беше завършен състезател по сноукрос – 7 пъти шампион на Швеция, спечелил 2 Скандинавски първенства и беше европейски шампион. Той беше също така мотоциклетист, който се състезаваше 10 години.

Въпреки нараняването си, три години след инцидента той започва да се състезава с автомобили и оттогава се е състезавал в Световния раликрос и европейски шампионат по раликрос, като е използвал превозно средство, пригодено с управление чрез дланта и ръката.

KYB Europe имаше привилегията да има шанса да интервюира Матс в края на сезон 2020, когато колата, която караше, използваше електронно сервоуправление KYB и амортисьори KYB.

Опишете вътрешността на колата, как работи всичко?

Мобилността ми продължава да се влошава, предполагам, че в момента имам около 10% мобилност. Напълно съм парализиран от подмишницата надолу, в ръцете ми имам малко усещане и подвижност, но нищо в пръстите ми. Така че всичко се контролира с горната част на тялото ми и изобщо нямам педали. Започвам с копче в устата. Вместо волан имам копче на волана върху лост, което управлявам с лявата ръка. Контролирам останалото с дясната си ръка. Дроселът е назад, а спирачката е напред. Превключвам предавките с лакът, с движение нагоре превключва нагоре и с движение надолу превключва надолу. Чрез странично задвижване съединителят се намира в едната посока, а ръчната спирачка – в другата.

Преработихме рамката, за да мога сам да вляза и да изляза от колата. Тъй като нямам подвижност в тялото си, столът също е преработен. Отстрани има части, които ме държат здраво и по-стегнато. Тогава момчетата трябва да стегнат много силно колана, за да седя стабилно – винаги имам болки в ключиците след състезанието.

Има ли нови технологични постижения през последните години, които наистина са подобрили автомобила за Вас и Вашите нужди/желания?

Започнах с раликрос през 2001 г., така че наистина има толкова много хубави неща в сравнение с времето, когато започнах. Система за превключване, съединител, начин, по който управлявам и така нататък – дори не може да се сравни. Аз съм оптимист, така че можем просто да усъвършенстваме клапаните, да продължим да работим със стартовата система и да доведем колата до състоянието, което желая и ще я направим наистина добра! Възрастта е малко срещу мен, но можем да приемем това предизвикателство. В същото време разработването напредва бързо.

Новото Audi S1: Колко работа беше необходима за възстановяването му? Колко време отне? Кое беше най-голямото предизвикателство в процеса?

От 2001 г. съм изградил много коли и съм отделил възможно най-много време за това – изпробвал съм повечето неща. Така че имам завършена концепция от много години и система, която работи за мен. Но след това винаги има някои още конструкции и малки поправки. За мен е изключително важно всички лостове и опори да са на точното място – в противен случай няма да ги стигна и тогава, разбира се, не е възможно да шофирам. Така че е изключително важно правилното местоположение. Следователно отне около 2,5 месеца, преди всичко да е на мястото си в Audi. Сега съм близо до това да бъда напълно доволен.

Останалите шофьори могат да използват ръчната спирачка в завоите, докато аз, който не мога да направя тази маневра, трябва да взема перфектно завоите. Така че аз карам напълно различно с диференциала си от всички останали. Първоначално имах малък проблем, но след това направихме промяна в диференциала и го настроихме за мокра повърхност – на суха повърхност работеше добре.

Как стои въпросът с проблема при старта? Изглеждаше по-добре с напредването на сезона.

Най-големият проблем, който имаме са стартовете. Това е усъвършенствана система за управление, с която стартирате. В началото на сезона имахме забавяне в електрониката. Започвам с устата си и имаше малко забавяне, преди да пусна колата, така че първо си помислих „Дали не остарявам и не се забавям?“. Но ние го преодоляхме и стартовете напреднаха, въпреки че все още не сме постигнали най-доброто. Стартовете са изключително важни в раликроса, така че ще възстановим стартовата система още повече за следващата година и ще направим необходимото това да се случи.

Описан сте като „най-добрият съотборник в тестването, който може да имате някога“, с уникална настройка, която Ви дава „невероятно усещане на колата“. Като експерт, какви са първите Ви мисли за електронното сервоуправление KYB във Вашето Audi S1?

Тъй като нямам работещ трицепс, контролирам с рамото и горната част на ръката, предмишницата ми прави най-много. Така че трябва да е лесно, следователно имам двоен усилвател на волана. Частично електрическо сервоуправление на KYB, но също така и сервоуправление на кормилната уредба. Предимството е, че мога да настроя електрическото сервоуправление на KYB по-точно, както да го направя по-леко и по-тежко. Когато преди време имах твърде леко електрическо сервоуправление, усещах, че има известно клатене, защото то беше толкова чувствително, но сега към края на сезона можем да шофираме, а аз съм малко по-тежък. Възможността за по-точното му регулиране е много добра.

Същият въпрос, но относно амортисьорите KYB?

Светът става съвсем различен, когато за първи път тествах амортисьорите на KYB. Съвсем различно усещане за сцепление, те просто засмукваха колата и след скок дори си помислях „наистина ли съм се приземил?“. Абсолютно невероятно в сравнение с преди. Тялото ми не може да се справи много добре при удар, тъй като нямам способността да се съпротивлявам, така че с тях не се приземявам толкова зле. Това беше много добра актуализация.

Хвърлете повече светлина по въпроса за важността на доброто състояние на амортисьорите, за да е налице успешен сезон на раликрос.

Уау, уау, уау – амортисьорите са изключително важни! Без тях няма значение какъв двигател имате в колата. Амортисьорите са цяла наука. Когато правех сноукрос, се фокусирахме много върху амортисьорите. Така че бих казал, че имам много познания в тази област, но никога не може да се усъвършенствате в тази индустрия. Страхотно е, защото винаги има възможност да продължим да се развиваме. Знаейки как да регулирате според повърхността и времето, тези неща са едновременно очарователни и невероятно важни. Имам много добро усещане с тези амортисьори и мисля, че те ми помагат да стигна с колата, където искам. Благодарен съм, че можех да използвам частите на KYB, за мен беше тласък напред, че мога да карам с тяхното оборудване

Какъв бихте казали, че е най-големият акцент в кариерата Ви?

Състезавал съм се в сноукрос от 1977 г. и раликрос от 2001 г., така че имам няколко години опит. При моторните шейни акцентите са злато в Европейското, Скандинавско и Шведското първенство. В раликроса имам няколко медала от Шведското първенство в Supercar и Supernational. Също така имам рекорди в Strängnäs от 2010 г., които продължават да са актуални и днес – наистина е забавно.

Получих и Sportspegelpriset на Шведския спортен фестивал 2011 (това е голяма награда в най-големия Шведския спортен фестивал). Всъщност трябваше да бъда номиниран в категорията „Спортист на годината“ сред хората с увреждания, но не можах, защото се състезавам срещу хора без увреждания.

Имате ли планове за 2021 г.?

Не знаем дали ще има повече шофиране поради Covid, но това, което знам е, че ще продължим да разработваме колата, така че да е готова. Ще се опитаме да направим крачка по-напред от миналата година, така ще бъде много добре. Най-голямата цел през 2021 г. е да подготвим колата правилно за стартиране – тогава всичко може да се случи. Аз съм реалист и няма да бъда най-бързият на Европейското първенство. Но тези автомобили са наистина добри, така че трябва да можем да влезем в някои финали.

Какъв съвет бихте дали на други хора, които са претърпели наранявания, променящи живота?

В моя случай се сетих за два варианта: или се откажете, или направете каквото можете с живота си така, както изглежда сега. Избрах второто. Разбира се, не е лесно, когато сте новонаранен. Наистина имах физическо предизвикателство и в началото се видях да лежа там с дългосрочни грижи. Не можех дори да докосна носа си, да се облека – какво можех да направя в живота? Но е важно да не се отказвате. Утрешния ден идва, колкото и да сте наранени и колкото и тъмно да е, винаги има утре. Не става толкова бързо, колкото щракването с пръсти, но Ви очаква съвсем нов живот и отнема време, за да се адаптирате към него. Но е възможно да се живее с увреждане.

За мен няма по-добра рехабилитация от раликроса. Чувствам се напълно здрав в тази кола, сякаш всичко работи върху тялото ми. Вълшебно усещане е, когато си наранен толкова дълго, колкото съм аз. Когато седна там в колата на стартовата линия в Хьолеш, например, и видя 50 000 души сред публиката да приветстват. Тогава мога да усетя колко страхотно е, че мога да направя това. Малцина са толкова благословени.

За съжаление в автомобилния спорт има малко хора с увреждания и ние се нуждаем от повече. През цялото време трябваше да вървя по свой собствен път и никога не е имало някой в същото положение, когото да попитам и с когото да обсъдя нещата. Би било забавно, ако повече хора започнат, за да може да се споделят преживявания. Ремонтирам коли от много години и бих искал да помогна, ако някой ме помоли за съвети.

Бързи въпроси!

Любим RX курс…

Strängnäs и Höljes, разбира се.

Най-трудният RX курс…

Tierp (Швеция) е ужасно труден.

Любимата Ви състезателна кола…

Моето Audi S1, разбира се.

Вашият герой…

Нямам преки идоли, но има много шофьори, които са невероятно добри. Например легенди в MotoGP като Валентино Роси или Стефан Евертс в мотокроса.

Най-предизвикателният състезател…

За мен това е в колата, това е най-трудният противник, който съм имал някога.

Имате ли някакви ритуали за късмет преди състезанието?

Не, вероятно нямам. От друга страна, внимавам как искам нещата около себе си, но не и за късмет, а по-скоро, за да върви гладко.

Какво е Вашето перфектно хранене преди състезанието?

Ям доста по време на състезателни дни. Не трябва да е нещо трудно смилаемо, така че за предпочитане паста или нещо подобно.

След състезанието, какво правите, за да се отпуснете и да излезете от „състезателен режим“?

Винаги ми е трудно да спя след състезание, защото трябва да преживея всичко в главата си. Това е важен процес за мен. Анализирам всички горещи точки, гледайте видео в колата, преглеждам данни и така нататък. Така че едва на следващия ден мога наистина да се отпусна и тогава винаги съм напълно изтощен.