Експедиция „Полюс на студа“

KYB подкрепи епично арктическо предизвикателство до „Полюс на студа“, където отборът беше първият в света, достигнал с автомобил до отдалечените Новосибирски острови.

Отборът беше воден от посланика на Toyota Богдан Буличев. Общият маршрут беше повече от 20 000 километра при тежки условия, 7 000 от които бяха извън пътя, включително шофиране над замръзналия Северния ледовит океан. Средната температура беше -50ºC, като най-ниската отчетена температура беше -62ºC. Пътуването започна през януари и завърши през май, като маршрутът обхващаше Якутия – Полюсът на студа – Колима – Магадан – Камчатка – Чукотка.

Двете използвани превозно средства бяха Toyota Hilux и Toyota Land Cruiser Prado 150. И двата джипа бяха добре подготвени за шофиране в екстремни условия с 38-инчови джанти и LED осветление. Те бяха оборудвани с топлоизолация и двойни стъкла, като на двата двигателя бяха монтирани допълнителни нагреватели, а отгоре – топлинно одеяло с изолационни кутии, покриващи радиатора. Резервоарите за гориво на Hilux побират до 350 литра, а на Prado – до 400 литра, което позволява на двигателите да работят без прекъсване до 10 дни.

Експедиционните превозни средства бяха оборудвани с амортисьори KYB, предназначени да осигурят надеждно управление и комфорт на превозните средства при офроуд условия, като същевременно поддържат отлични пътни характеристики. Техническите решения, използвани в амортисьорите, позволиха температурата да се стабилизира по време на работа, намалявайки вероятността от разпенване на течността и намалиха вътрешните напрежения, увеличавайки живота на амортисьора и на окачването като цяло. Това е особено важно в Арктика. Това беше най-доброто изпитване на амортисьорите в екстремни студове.

Има видеоклип в YouTube канала на KYB Europe, за да видите повече от действителното шофиране и екстремните условия.