Двойни хидравлични ограничители на пазара за резервни части

Във време, в което активното окачване става реалност при леките автомобили, а полуактивните решения присъстват в повече сегменти от всякога, сътрудничеството между KYB и Citroën представи нова концепция за окачване, базирана на пасивни амортисьори, но способна да се доближи до високите характеристики на полуактивните системи със значително по-конкурентни разходи. Тя беше разработена и приложена като оригинално оборудване в Citroën C5 Aircross, който първоначално беше пуснат на пазара през 2017 г. Автомобилът е номиниран за наградата „Автомобил на годината 2019“ и печели наградата „CarWow Comfort 2019“. След тази много успешна разработка KYB получи и награда за отлични постижения като доставчик от PSA.

Досега тази технология се монтираше само на съвсем новопроизведени автомобили, но през 2022 г. тя ще се предлага като части за вторичния пазар от KYB Europe – номера на частите 3348095 и 3448033. KYB е единствената компания, която предлага тези части на пазара за резервни части. В момента по европейските пътища се движат над 150 000 автомобила C5 Aircross, оборудвани с двойни хидравлични стопове.

С тази технология общият ход на амортисьорите може да бъде разделен на три диференцирани части, за които амортисьорът ще осигури различни характеристики. Първата част съответства на положението около центъра на удара. В тази работна зона конвенционалните клапани в буталото и базовия клапан осигуряват силите на амортизация. Втората и третата част съответстват на позициите в близост до края на отскока и ударите на компресията, като хидравличните ограничители на компресията и отскока осигуряват допълнително поглъщане на енергията.

Това разделение позволява на основните клапани на амортисьорите да бъдат отговорни за комфорта, а двата хидравлични ограничителя да поемат отговорността, когато възникнат по-взискателни ситуации, като по този начин се повишава както комфортът, така и ефективността на управление. За да се постигне това ефективно, и двата ограничителя за отскок и компресия трябва да могат да осигурят достатъчно поглъщане на енергията и да имат много гъвкава реакция. Тази патентована технология осигурява безпрецедентно ниво на комфорт и това, което PSA описва като „ефект на летящото килимче“, тъй като автомобилът има усещането, че лети над неравностите и дупките по пътя.

Джордан Дей, маркетинг мениджър на KYB Europe за пазара на резервни части, обяснява: „Наличието на тази технология на пазара на резервни части е вълнуващо допълнение към съществуващата ни гама и ще позволи на шофьорите да продължат да се наслаждават на всепризнатия комфорт, който тези амортисьори предлагат. Това е още един чудесен пример за това как KYB е в челните редици на изследователската и развойна дейност в областта на окачването за оригинално оборудване“.