Акцент върху монтажните комплекти за окачване

Подобно на амортисьора, монтажният комплект за окачване се придвижва около хиляда пъти на всеки километър – за 80 000 километра това означава, че този малък, но важен компонент се е движил до 75 милиона пъти. Представете си как този обем работа ще влоши състоянието на гумените компоненти в монтажния комплект.

Износените монтажни елементи оказват неблагоприятно въздействие върху управлението на движението и безопасността. Износването на опорите зависи от вида на движението, характеристиките на шофиране и конкретния автомобил, но добра насока е, че ако подпорите са износени, вероятно и опорите ще бъдат износени. Затова монтажните комплекти за окачването трябва да се сменят при всяка смяна на подпорите.

Монтажните комплекти осигуряват гумена възглавница между шасито и окачването, като помагат за намаляване на напрежението върху окачването чрез абсорбиране на вибрациите. В предните монтажни комплекти има и лагер, който позволява на волана да завърти колоната на окачването и колелата. Ако се освободи, воланът се връща плавно в естественото си изправено положение. Монтажните комплекти за окачването могат да повлияят на ъгъла, под който е разположен амортисьорът – ако гумата е износена, това може да доведе до допълнително натоварване на амортисьора и заобикалящите го компоненти. Износените лагери също така предизвикват шум от чукане – нещо, което се забелязва още повече при хибридните и електрическите превозни средства поради тишината на двигателя.

Как да диагностицирате износени монтажни комплекти

Тестовото шофиране на автомобилите (особено на тези с пробег над 80 000 км) е ключова част от диагностицирането на проблеми с окачването, включително монтажни комплекти, и помага да се обяснят проблемите на водача. Намерете късо съединение близо до Вашия сервиз, което включва следните тестове:

• Неравна пътна настилка/неравности в скоростта (усещане за грубост на возене)
• Вслушвайте се за шумове, усещайте вибрациите на волана и всякакви нередности в управлението.
• Завъртете волана и освободете ръцете си – връща ли се воланът в естественото си изправено положение?
• Изберете маршрут до сервиза си, който е тих и можете да използвате многократно.
• Стремете се към 3-минутен маршрут с дължина 1,5 км, който включва неравности в скоростта – място, където можете да спирате и ускорявате бързо, както и да завивате безопасно. Скоростта Ви не трябва да надвишава 50 км/ч.

Когато се върнете в сервиза, отстранете всички други фактори, като например прекомерното движение на другите компоненти на окачването, като например сферичните шарнири и втулките.

Съвети за визуална проверка

Счупена/пукната метално-гумена връзка: това може да е причинено от агресивно шофиране или пътни условия, като дупки и неравни повърхности. Това може да доведе до прекомерни вибрации, които се предават на кормилната уредба на превозното средство и на водача, като намаляват комфорта и увеличават умората; промяна на параметрите на амортизация на окачването; ускорено износване на окачването и съдействащите му компоненти.

Запушен лагер: това може да е причинено от неправилен монтаж, ако при затягането на гайките с необходимия въртящ момент не е приложена цялата тежест на автомобила. Това може да доведе до прекомерни вибрации, които се предават на кормилната уредба на автомобила и на водача, за преместването на волана ще е необходима по-голяма сила, воланът няма да се върне в права позиция, след като бъде освободен, а от окачването ще се чува шум.

Деформация/отслабване на лагера на горната монтажна опора: това може да е причинено от прекомерно натоварване на осите, агресивно шофиране или пътни условия като дупки и неравни повърхности. Това може да доведе до прекомерни вибрации, които се предават на кормилната уредба на автомобила и на водача, променени параметри на амортизация на окачването и шум, идващ от окачването.

Съвети за продажби

Когато сте тествали автомобил с износени монтажни комплекти и сте извършили подмяната, тествайте го отново! Веднага ще видите и усетите огромна разлика. Това ще Ви даде повече увереност, когато следващия път продавате услуга по окачване.

KYB предлага пълна гама от пълни монтажни комплекти с префикс на номера на частта SM – това означава, че са включени монтажът, лагерът, както и всички гайки, винтове и други съпътстващи елементи.

Внимавайте, когато сравнявате цените на монтажни комплекти от различни фирми, тъй като много от тях не предлагат пълния комплект, което ще повлияе на цената на устройството.