Smartok tesztelése Olaszországban

Egy témakör, amely gyakran vezet vitákhoz a felfüggesztéseket gyártók és a technikusok között: kell-e cserélni a lengéscsillapítókat, ha nem látható rajtuk sérülés vagy szivárgás. A vita gyakorlati tesztekkel eldöntése érdekében Matteo Turolla, a KYB Italy Műszaki és Üzemeltetés marketing részlegének vezetője felkeresett egy műhelyt Veronában, Olaszország északi részében.

Autónk nap mint nap elkísér minket útjainkon, akár hosszabb, akár rövidebb útról van szó. Elfordítjuk a kulcsot, elindul a motor, és ahogy gyűlnek a kilométerek, egyre jobban megismerjük az autót, annak viselkedését. Folyamatosan és észrevétlenül igazítjuk vezetési stílusunkat az idővel kialakuló jellemzőkhöz, és mindenekelőtt bizonyos alapvető alkatrészek idők során bekövetkező kopásához. Némelyik részegység cseréje azonban gyakran nem képezi a rutinszerű karbantartások részét.

Jól dokumentált tény, hogy mindössze 80 000 km megtétele után az eredeti lengéscsillapító már nem a gépkocsi gyártó elvárásai szerint teljesít. Ennél a futásteljesítménynél belül egy sor érzékeny szelepen a hidraulikaolaj már körülbelül 75 milliószor haladt át, ami törékenyebbé és ridegebbé teszi őket. Nem tudják úgy szabályozni az olaj áramlását, mint új korukban, ami csökkenti a lengéscsillapító csillapítási hatékonyságát.

A lengéscsillapítók feladata, hogy a kerekek útfelülettel való érintkezését fenntartsák – még a legkiválóbb teljesítményt nyújtó abroncsok sem garantáljak a kézben tartható gyorsítást, a csökkentett féktávolságokat és a biztonságot a kanyarodás során, mivel ezek csak tökéletes hatékonyságú lengéscsillapítókkal együtt működnek.

A gépkocsik
Matteo két veronai autóssal, Federicóval és Susannával dolgozott együtt, akik teljesen eltérő vezetési követelményeket fogalmaznak meg, mégis ugyanolyan autót vezetnek. Susanna tisztviselőként dolgozik, és minden nap Smart ForTwo 700cc-vel jár; kevés hiányzik, hogy elérje a 100 000 km-t, ezért meg volt győződve róla, hogy kocsija tökéletes állapotú. Federicónak van egy műhelye. Arra használja Smart ForTwo 700cc-jét, hogy ingázzon vele a műhelybe, már túllépte a 180 000 km-t. Tudta, hogy már nem úgy viselkedik az autó, mint amikor új volt, de meggyőződése volt, hogy a lengéscsillapítók még sokáig szolgálhatnak, mivel a gépkocsi nagyon jól irányítható maradt.

A teszt
Az első lépés az volt, hogy mindkét résztvevő a másik kocsiját vezette, mivel nagy különbség volt a futásteljesítményükben. Majd a magasabb futásteljesítményű gépkocsin lecserélték a lengéscsillapítókat, a tekercsrugókat, a védő készleteket és a lengéscsillapító felfüggesztési készletet. Ezután mindketten újra kipróbálták a járművet, és azonnal megtapasztalhatták a 180 000 km-es, új lengéscsillapítókkal felszerelt gépkocsi új, dinamikus viselkedését. Végül a másik Smart gépkocsi felfüggesztésének részegységeit is lecserélték, ezután mindkét résztvevő újra tesztelésnek vetette alá.

A 180 000 km-es autó eredményei:
Susanna: Amikor kipróbáltam Federico autóját, azonnal azt gondoltam, hogy ez nem lehet ugyanolyan, mint az enyém. A kátyúknál és huppanóknál az volt az érzésem, hogy valami rögtön le fog szakadni. Amikor újra kipróbáltam az új lengéscsillapítókkal, felismertem, hogy mennyivel jobban hasonlít a saját autómra, az volt a benyomásom, hogy most sokkal pontosabb lett és az enyémnél kevésbé zajos.
Federico: Annyira hozzászoktam ehhez a kocsihoz, hogy nem is tudatosult bennem, mennyit veszített a precizitásából és a kormányozhatóságából. A fékezés, de különösen a kanyarodás során fellépő instabilitást mindig a rendkívül rövid tengelytávnak tulajdonítottam. Most már világos, hogy tévedtem! Most tényleg teljesen más így vezetni. Csak elképzelni tudom, hogy nedves útburkolaton mennyivel kevésbé lesz kiszámítható az autó, azonnal észrevettem, hogy az EPS beavatkozása mennyivel ritkábbá vált, és határozottan kevesebbszer lépett közbe az itt nagyon sok útfelületen megtalálható egyenetlenségeken és a macskaköveken.

A 100 000 km-es autó eredményei:
Susanna: Erre tényleg nem számítottam, nagyon jó vezetni az autót! Nem mintha előtte rossz lett volna, de az, hogy minden nap vezettem, nem tette lehetővé, hogy objektíven ítéljem meg. Most elmondhatom, hogy érezhető a különbség még akkor is, ha a lengéscsillapítókat „csak” 97 000 km után cserélték le.
Federico: Nyilvánvaló az eltérés. A két autó vezetése most azonos élményt jelent. Pontosabb, stabilabb, könnyebben uralható. Soha nem gondoltam volna, hogy ennyire nyilvánvaló a különbség. Mostantól ajánlani fogom műhelyem ügyfeleinek, hogy cseréljék le régi lengéscsillapítójukat, akkor is, ha szemrevételezés alapján rendben lévőnek tűnnek. Vannak ügyfeleim, akik már több mint 200 000 km-t vezettek és soha nem cserélték le a lengéscsillapítókat, de nyilvánvalóan nincsenek tisztában azzal, mennyit gyengült járművük teljesítménye és irányíthatósága.

Következtetés
A vizsgálatunkban részt vevő mindkét Smart ForTwo tulajdonos meglepődött, hogy mekkora különbséget jelent a lengéscsillapítók, a tekercsrugók, a lengéscsillapító felfüggesztési készlet és a védőkészletek lecserélése járművükön. Ők ketten jól képviselik az átlag autóst, aki saját vezetési stílusát igazítja járműve teljesítményéhez, anélkül, hogy észlelné a fékerő és a kormányzás pontosságának leromlását.
A KYB azt javasolja, hogy 80 000 km megtétele után cseréljék le a lengéscsillapítókat, és a tengelyhez való párokat mindig egyszerre.