A felfüggesztés alapjai

Világszerte az összes gépkocsiból minden ötödiket KYB lengéscsillapítóval szerelik fel alapfelszereltségben – Ön megbízhat a KYB-ban, hogy ugyanolyan világszínvonalú minőséget fog nyújtani a cserealkatrészek tekintetében is.

Egy jármű felfüggesztése három összetevőből áll, a gumiabroncsból, a rugóból és a lengéscsillapítóból. Mindhárom alkotóelemnek jól kell működnie ahhoz, hogy az abroncsot megfelelően az úton tartsa.

Csupán 1 kopott lengéscsillapító is akár 2 méterrel növelheti meg a jármű megállási távolságát – ez a különbség a biztonságos megállás és az ütközés veszélye között.

Kattintson a + jelre, hogy az egyes összetevőkről többet tudjon meg

Safety Tips

Szerelőkészletek

Mi a Toronycsapágy Szerepe?

A toronycsapágy a karosszéria és a felfüggesztés elemei között található. Ez egy gumialkatrész, amely az úttest egyenetlenségeinek elnyelésében segít, valamint egy csapágy, amely a szerelvény elfordulását teszi lehetővé a kormány elfordításának függvényében. A fent említett alkatrészek állandó igénybevétel mellett idővel, bármilyen más gumialkatrészhez hasonlóan elkopnak. Ezért, a lengéscsillapítók cseréjekor ezeket az alkatrészeket is mindig le kell cserélni.

Honnan tudom hogy a toronycsapágy kopott?

Amennyiben a gépkocsinál a következő jelek mutatkoznak, egy szerelőműhelyben át kell nézetnie a toronycsapágyakat:

> A gépkocsi elülső részéről hallható zajok menet közben

> A kormány ráz

> Felütési hangok menet közben

 

Védelmi készletek

Mi a porvédő készlet szerepe?

A porvédővédő készlet egy ütközőt és egy porvédő gumiharangot tartalmaz. A porvédő a por és más szennyeződések behatolását akadályozza meg a lengéscsillapító tömítésének megvédése érdekében, amelyek olajfolyásokhoz vezethetnek. Az ütköző a felfüggesztést védi a lengéscsillapító fémtestének és a toronycsapágy alsó részének érintkezése esetén, amikor a lengéscsillapító teljesen összenyomott állapotban található. A lengéscsillapítók cseréje esetén a porvédő készletet is mindig cserélni kell.

Hogyan állapíthatom meg, hogy a porvédő elöregedett?

Mivel az útviszonyok komoly hatással vannak a porvédőkre, ezért azokat néha komoly károsodások éri, hiányozhatnak, vagy már nem állnak a megfelelő helyzetben.

Amennyiben a gépkocsinál a következő jelek mutatkoznak, egy szerelőműhelyben át kellene nézetni a porvédő készletet:

> A gumiharang leválik

> A dugattyú krómózott rúdja láthatóvá válik

> Nagy egyenetlenségen való áthajtás esetén zaj hallatszik

 

 

Tekercsrugók

Mi a spirálrugók szerepe?

A spirálrugók a gépkocsi súlyát tartják fent és összenyomódnak, hogy az úttest egyenetlenségeit vagy más ütést elnyeljenek. Ugyanakkor, a spirálrugók tartják meg a gépkocsi megfelelő hasmagasságát. Ezért ezeket mindig párban kell cserélni.

Hogyan állapíthatom meg, hogy a spirálrugók elöregedtek?

A spirálrugók idővel elöregszenek és néha eltörnek. Amennyiben a gépkocsija a következő jeleket mutatja, vigye el a szerelőjéhez átvizsgálásra:

> A gépkocsi az egyik felére dőlt (ez azt jelentheti, hogy a fém elöregedett és a rugó elhajlik, azaz a gépkocsi nem működik a megfelelő hasmagassággal)

> A gépkocsi az egyi felére esett (a legvalószínűbb magyarázat egy törött rugó)

> A gépkocsi az egyik felére hajolt (ugyancsak törött rugó az ok)

> A spirálrugó nem illeszkedik a rugótányérban

 

Lengéscsillapítók

Mi a lengéscsillapítók szerepe?

A lengéscsillapítók biztosítják a kerekek kapcsolatát az úttesttel, a biztonságos haladást és a fékezést segítik elő. Lengéscsillapítók nélkül a gépkocsi az egyenetlenségeken történő áthaladákor a spirálrugókat összenyomná. A rugók tovább folytatnák a lengést az energia teljes elnyeléséig. A lengéscsillapító ezt a mozgást befolyásolja a rugó lengésének elnyelése által, azt visszanyomja az eredeti állapotába. A gépkocsit stabilan és biztonságosan tartja az úttesten.

Egyetlen elhasznált lengéscsillapítóval a gépkocsi fékezési távolsága 30 mérföld/óra sebességnél akár 2 méterrel is nőhet… itt a különbség a biztonságos megállás és a vészhelyzet között. A léngéscsillapítókat mindig párban cserélje.

Hogyan állapíthatom meg, hogy a lengéscsillapítók elöregedtek?

A lengéscsillapítók fokozatosan öregszenek el, ezért néha nehéz megállapítani, hogy cserére szorulnak-e vagy sem. Bárhogyan is lenne, amennyiben a gépkocsija a következő jeleket mutatja, vigye el szerelőjéhez átvizsgálásra:

> A gépkocsi előrecsúszik fékezéskor

> A gépkocsi valamelyik oldalra húz

> A gépkocsi kanyarban instabil

> A kerekek kopása egyenlőtlen

> A gépkocsi oldalszél esetén eltér az útvonaltól

> A kormány ráz

> A gépkocsi az útegyenetlenségeknél felüt

> A gépkocsi instabil teher vontatása közben

> Olajszivárgás a lengéscsillapítókból

Keresse meg a Forgalmazóját

 

Forgalmazók keresése