Reflektorfényben A Speciális Felfüggesztés Gyártás Európában

A KYB Advanced Manufacturing Spain (KAMS) a kiemelkedő minőségű, csúcstechnológiás lengéscsillapítók gyártásának élvonalában van, és kifejezetten e célból hozták létre.

A KAMS gyár a Pamplona melletti Los Arcosban található. A €20 millió eurót meghaladó befektetést 2008 júniusában hagyták jóvá, míg az első gyártósor tesztelése 2009 augusztusában kezdődött meg. A teljes gyártás négy hónappal később, a KYB és a BMW közötti első eredetialkatrész-gyártási projekttel kezdődött, ahol az új 5-ös sorozat első és hátsó lengéscsillapítóit állították elő. Néhány hónappal később a PSA és az Audi ellátását is ide helyezték át a másik spanyol gyárból, a KYBSE-ből.

Az üzemben 6 gyártósor található, gyártási kapacitása jelenleg 1,45 millió darab lengéscsillapító. A KAMS-ban 184 ember dolgozik, melyből 145 a gyártósoron végez munkát.

Amikor belép a KAMS gyártóterületére, az első dolog, amit észrevesz, az a hagyományos gyártóterületekhez képest jelentős mértékű tisztaság. A csapat keményen dolgozik az ilyen szintű speciális gyártás optimális feltételeinek fenntartásáért, ideértve a folyamatok és termékek folyamatos ellenőrzését, és a kéthetente végzett magas szintű takarítási auditot (5S rendszer) is.

A gyártási folyamat erősen automatizált – a gépkezelők a nyers alkatrészek hozzáadásával kezdik a gyártást, melyeket addig nem érintenek meg ismét, amíg a gyártás végén kézzel le nem veszik a termékeket a gyártósorról. Ezután a végtermék minőségellenőrzése teljes mértékben manuális folyamat.

A KAMS által gyártott két fő lengéscsillapító típus a REAS és az IDC.

A REAS olyan lengéscsillapító-rendszer, amely a kanyarodáskor fellépő függőleges rezgést és csillapítási erőt kontrollálja elektronikus eszközök nélkül. Egy speciális harmadik lengéscsillapítóval köti össze a lengéscsillapítókat, amelyben egy úszódugattyú található, így egyenletesen oszlatja el a csillapítási erőt a bal és a jobb oldali lengéscsillapítókon.

A rendszernek két konfigurációja van: a Párhuzamos csatlakozás, ahol az 1. tengely (első és/vagy hátsó) bal és a jobb oldali lengéscsillapítói egy központi szeleppel vannak összekötve; és az Átlós csatlakozás, ahol a jobb oldali első lengéscsillapító egy központi szelepegységgel a bal hátsó lengéscsillapítóhoz van csatlakoztatva, illetve a bal első lengéscsillapító egy második központi egységen keresztül a jobb hátsóhoz csatlakozik.

A súlyeltolódás kezelése és a járműtest dőlésének minimalizálása érdekében a rendszer kontrollálja a jármű viselkedését fékezés, kanyarodás és gyorsítás alatt. A kiegyensúlyozott gumiabroncs-erővel növeli a gumiabroncs és az úttest közötti érintkezést, csökkenti a gumiabroncsok kopását, javítja a kezelést, és nagyobb vezetési biztonságot nyújt kritikus helyzetekben.

Ezt használják az Audi RS 6 Avant, az Audi RS 5 Coupé és Sportback, valamint az Audi RS 4 Avant gépjárművekben DRC – Dynamic Ride Control néven. Minden REAS lengéscsillapító-készlet a központi szelepegységhez van csatlakoztatva, ezáltal optimális működést és precíziót biztosít e nagyteljesítményű gépjárművek számára.

A KYB Intelligent Damping Control (IDC) felfüggesztési rendszere a KYB által kifejlesztett legújabb innovatív technológia, melyet előszeretettel használnak a presztízsautók körében. Európában a PSA alkalmazza a Peugeot 508 modelljében, illetve a DS7 a DS Active Scan Suspension néven. A 2021-ben bemutatásra kerülő DS9 is ezt használja. Japánban a Lexus LS, az LC, a Toyota Crown és az Avalon modellek használják.

Ez az intelligens technológia elemzi az úttest profilját, és az eredményeket az IDC központi elektronikus egységbe küldi. Négy magasságérzékelője és három gyorsulásmérője méri a jármű reakcióit, ideértve többek között a gyorsítást, a fékezést és a kormányzás szögét.

A vezérlőegység folyamatosan kiszámítja az lengéscsillapítók optimális beállítását, ezzel csökkentve az egyenetlenségeket és növelve a kényelmet az egyedi és egyenletes vezetési élmény érdekében. Mindezt a lengéscsillapítókon lévő arányos mágnesszelepen keresztül végzi, amelyek beállítják a felső és alsó kamrák közötti belső nyomást, ezzel egyedi vezérlést biztosítanak a kompresszió és a visszapattanás esetén mind a négy keréknél.

A tesztek azt mutatják, hogy az előnyök különösen a hátsó üléseknél érzékelhetők, ahol a letapogató-rendszer csökkenti a huppanókon áthaladáskor jelentkező lengést. Mindez nem csupán a vezetés kényelmének fejlődését jelenti, hiszen pozitív hatással van a biztonságra is. A simább vezetés azt jelenti, hogy mind a négy kerék jobb érintkezést tart fenn az úttesttel, ezzel biztonságosabb kormányzást és fékezést tesz lehetővé. A gördülékenyebb vezetés csökkenti a sofőr elfáradását is.

A KYB három lengéscsillapító-gyárral rendelkezik Európában, melyből kettő Spanyolországban, egy pedig Csehországban található. Emellett Csehországban van egy speciális tekercsrugó-gyára is.