Reflektorfényben a felfüggesztés szerelőkészletek

Épp mint a lengéscsillapító, a felfüggesztés szerelőkészlete is kilométerenként ezerszer mozdul meg – ez azt jelenti, hogy 80.000 kilométer távlatában ez a kicsi, de fontos alkatrész akár 75 millió alkalommal mozdulhat felfelé. Képzelje el, hogy ekkora mennyiségű munka milyen mértékben használja el a szerelőkészletben lévő gumi alkatrészeket.

Az elkopott tartozékok negatív hatással lehetnek a vezetés irányítására és biztonságára. A szerelvények kopása az utazás típusától, a vezetési sajátosságoktól és az adott járműtől függ, viszont jó iránymutatás lehet a merevítők kopása, hiszen ekkor valószínűleg a szerelvények is elkophattak. Tehát a felfüggesztések szerelőkészleteit a merevítők cseréjekor minden alkalommal cserélni kell.

A szerelőkészletek egy gumipárnát biztosítanak az alváz és a felfüggesztés között, és a rezgés felfogásával segítenek csökkenteni a felfüggesztésre ható nyomást. Az első szerelőkészletben lévő csapágy lehetővé teszi a kormánykerék számára a felfüggesztés tartója és a kerekek elfordítását. Felengedéskor lassan visszafordítja a kormánykereket a normál, egyenes helyzetébe. A felfüggesztés szerelőkészletek hatással lehetnek a lengéscsillapító elhelyezkedésének szögére – ha a gumi kopott, az extra nyomást jelenthet arra és a közeli alkatrészekre. A kopott csapágyak emellett kopogó hangot adhatnak, amely a motor csendessége miatt egyre inkább tapasztalható hibrid és elektromos gépjárművekben.

Hogyan diagnosztizálható az elkopott szerelőkészlet?

A tesztjárművek (főként a 80.000 km-nél többet futottak) fontos részét képezik a felfüggesztési problémák, ideértve a szerelőkészleteket is, diagnosztizálásának, és segítenek magyarázatot adni a legtöbb járművezető problémáira. Tegyen egy gyors utat a műhely közelében, és az alábbi körülmények között végezze el a tesztet:

• Rögös útfelület/fekvőrendőr (figyelje a rugózás keménységét)
• Figyeljen a zajokra, a kormánykerék rezgésére és a kormányzással kapcsolatos bármilyen rendellenességre
• Fordítsa el a kormánykereket, majd engedje el – visszatér a normál, egyenes helyzetébe?
• Válasszon a műhely közelében egy csendes útvonalat, amelyet többször is használhat
• Tervezzen egy 3 perces, 1,5 km-es útvonalat, ahol áthajthat egy fekvőrendőrön, fékezhet és gyorsíthat, illetve biztonságosan megfordulhat. Nem szükséges 50 km/ó fölötti sebességet elérni.

Amikor visszatér a műhelybe, zárja ki az egyéb tényezőket, például a felfüggesztés alkatrészek – gömbcsuklók és csapágyperselyek – túlzott mozgását.

Tippek a vizuális átvizsgáláshoz

Törött / megrepedt fém – gumitömítés: ezt az agresszív vezetés vagy az útviszonyok is okozhatják, például a kátyúk és az egyenetlen útfelület. Ez túlzott rezgést eredményezhet, amely a jármű kormányrendszerére és a járművezetőre is átterjedhet, ezzel csökkentve a kényelmet, és elősegítve a kimerülést; a felfüggesztés csillapítási paraméterei megváltozhatnak; a felfüggesztés és a hozzá tartozó alkatrészek gyorsabban kophatnak.

Beragadt csapágy: ezt a helytelen beszerelés okozhatja, ha a jármű teljes súlyát nem vették figyelembe a csavaranyák megfelelő nyomatékra történő meghúzásakor. Ez túlzott rezgést eredményezhet, amely a jármű kormányrendszerére és a járművezetőre is átterjedhet, és több erőre lesz szükség a kormánykerék mozgatásához, a kormánykerék nem tér vissza az egyenes helyzetébe a kormánykerék elengedésekor, és zaj hallatszik a felfüggesztésnél.

A felső szerelvény támaszték csapágyainak deformációja / meglazulása: ezt a túlzott tengelyterhelés, az agresszív vezetés vagy az útviszonyok is okozhatják, például a kátyúk és az egyenetlen útfelület. Ez túlzott rezgést eredményezhet, amely a jármű kormányrendszerére és a járművezetőre is átterjedhet, a felfüggesztés csillapítási paraméterei megváltozhatnak, és zaj hallatszódhat a felfüggesztésnél.

Értékesítési tippek

Ha elkopott szerelőkészlettel rendelkező gépjárművet tesztel, és elvégezte a cserét, akkor ismételje meg a tesztet! Azonnal hatalmas különbséget fog látni és érezni. Ez nagyobb magabiztosságot ad a felfüggesztés értékesítéséhez a legközelebbi alkalommal.

A KYB a teljes szerelőkészletek széles választékát kínálja SM alkatrészszám előtaggal – ez azt jelenti, hogy a szerelvény, a csapágy és az összes anya, csavar és egyéb alkatrész mind megtalálható a készletben.

Figyeljen oda a szerelőkészletek árainak összehasonlításakor más vállalatokéval, mivel több cég nem a teljes készletet kínálja, és ez befolyásolja az egység árát.